Last news in Fakti

30 Май, 2021 12:50 2 259 11

Протести срещу план за пенсионни реформи в Испания

  • испания-
  • протест-
  • пенсионна реформа

В столицата Мадрид недоволните поискаха от социалния министър гаранция за публични, достойни, справедливи и достатъчни пенсии

Протести срещу план за пенсионни реформи в Испания - 1
Снимка: shutterstock

Хиляди хора се включиха в демонстрациите в десетки испански градове в защита на публичната пенсионна система и срещу опитите на правителството да я реформира. Те издигнаха плакати на които пишеше „Достойни пенсии сега” и призоваха за бойкотиране на частните пенсионни фондове.

В Мадрид протестиращите поискаха от социалния министър гаранция за „публични, достойни, справедливи и достатъчни пенсии“.

В Барселона около хиляда души се включиха в мирно шествие по главните улици на града, което завърши пред сградата на регионалното правителство. Те поискаха повече яснота около сключеното тази седмица споразумение между правителството и социалните агенти, което предполага прехвърляне на част от осигурителните вноски за пенсии в частни фондове.

„Не искаме да се създават частни пенсионни фондове нито с това, нито с каквото и да е друго споразумение“, подчертаха те и поискаха Сметната палата да извърши одит на Министерството на социалното осигуряване от създаването му през 1963 г. досега.

Хиляди демонстрираха и в Памплона, Страната на баските и Навара. В Билбао начело на шествието имаше транспарант, на който пишеше „Достойни пенсии от 1080 евро“. Във Валенсия членовете на Националната конфедерация на труда направиха обиколка на историческия център на града, за да поискат покупателната способност на работниците и пенсионерите да не намалява с „нито една стотинка“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Империя

    11 4 Отговор
    Министърът на отбраната на САЩ счупи телефона, звънейки на Китай, но не му вдигнаха. Отношенията между САЩ и Китай продължават стремително да се развалят. Негативът, проявил се при Тръмп, се увеличава с идването на Байдън на власт.


    Стигна се до там, че Америка и нейните представители започнаха да предизвикват у Китай толкова силно отвращение и раздразнение, че изобщо не искат да разговарят с янките. За нищо и никой. Китай нееднократно е поставял на място американските политици и чиновници, публично и преднамерено нарушаващи всички правила на благоприличието и дипломатическите протоколи. Така Поднебесната демонстрира на САЩ своето пренебрежение и даде да разбере, че Щатите отдавна са станали страна от “Третия свят”, така че нека свикват със съответното отношение. Естествено, всичко това се вижда от световната общност, което разбира, че янките отслабват и губят авторитет и влияние.

    Наскоро Китай за пореден път направи САЩ за смях.

    Коментиран от #2

  • 2 asd

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Империя":

    "счупи телефона"

    Нека да позная Ганьо, ти си бил телефона??? Явно някой ти е счупил празната кратуна, за да плещиш откровени лъжи. Нито си присисътвал "на събитието", нито има начин да знаеш как някой бил "счупил телефона"...освен ако не си телефона.
  • 3 въпросче

    18 0 Отговор
    В столицата Мадрид недоволните поискаха от социалния министър гаранция за публични, достойни, справедливи и достатъчни пенсии. ЗАЩО ТОЗИ ПРОТЕСТ Е САМО В МАДРИД? ЗАЩО ГО НЯМА В СОФИЯ И В БЪЛГАРИЯ? ЗАЩО,КАКВО СЕ ЧАКА ОЩЕ??? НОВОТО ПОСКЪПВАНЕ НА СТОКИ И УСЛУГИ СЛЕД ПОВИШАВАНЕТО НА ЦЕНАТА НА ТОКА И ПАРНОТО ОТОПЛЕНИЕ,ВОДАТА И ГОРИВАТА ЛИ?! КАКВО ЧАКАМЕ ОЩЕ,НИЕ НЕ СМЕ ЛИ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА? ИСПАНЦИТЕ ПО-ХОРА ЛИ СА ОТ НАС? ИЛИ ТЕ СА КРАЛСКИ ПОДАННИЦИ,А НИЕ СМЕ СЕЛЯЦИ ПРОСТИ?!?!
  • 4 kvy

    16 0 Отговор
    Интересно, там още нямат частни пенсионни фондове. Да им изпратим ББ. Ще ги научи как се правят нещата!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Centurion

    7 0 Отговор
    А България дълбоко спи!!!Нима тук проблема е по малък?Тук няма икономика няма и хора които да работят и от които да се събират осигуровки.Бългатите се топят за разлика от некачественото население което се множи и плоди като хлебарки!Хората между 65 и 75 г ще бъдат излъгани.Сега им събират,но когато дойде ред да вземат,ще получат комбинацията от три пръста,или в най добрият случай подигравателно ниска пенсия.И проблема не се е показал на хоризонта от вчера.Всички управляващи го неглижират или се правят ,че не го забелязват.Този модел не работи.Количествено парите може и да излязат,но стоковият им еквивалент няма да отговаря и на половината от обложено то през годините. Това е повече от грабеж!

    Коментиран от #8

  • 7 Бизнесмен

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "kvy":

    Не съм съгласен! Боби скочи на пенсионните фондове още преди две години и успя да прокара закон всеки да може да си прехвърли вноските към държавният пенсионен фонд! Ония скочиха, ама нищо не успяха да направят! Доказано е че крадат усилено от парите на хората! Ти, като искаш пак си внасяй в частния!

    Коментиран от #9

  • 8 един от стадото

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Centurion":

    така е. Испания има що годе работеща икономика, работещи курорти, поне по вече от нас, социалната им политика по добра от нашата и пак стачкуват. Просто там социалния минимум е друг. И пак са великодушни към властите. само 1080евр искат за пенсии. Тука масово заплати нямаме толкова. Мдаа, сгреши Ботев. Обърка брега, на който акостира.....Стадо сме
  • 9 kvy

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бизнесмен":

    Скочил? Хахаха. По скоро няма пари в държавата и респективно в НОИ. И бб събира от всевъзможни места. За това направи тази промяна, да влязат малко свежи пари в НОИ.
  • 10 Пешо

    1 0 Отговор
    Кой ги брой пенсионерите за нещо.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: