Last news in Fakti

29 Май, 2021 14:48 2 591 11

Експерт: Ваксинацията и излизане от локдауна ще помогне на премиера срещу обвиненията за жертвите от пандемията

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • борис джонсън-
  • великобритания

Обединеното кралство може и да е сред шампионите по ваксиниране, но хората не са забравили многото жертви на COVID-19

Експерт: Ваксинацията и излизане от локдауна ще помогне на премиера срещу обвиненията за жертвите от пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бурни страсти имаше и през тази седмица в британския политически живот. Предизвика ги Доминик Къмингс, бившият първи съветник на премиера Борис Джонсън, който повече от 7 часа критикува яростно пред парламентарна комисия политическата система, лично премиера и министрите за провал в овладяването на пандемията с коронавируса, когато тя избухна миналата година.

Обединеното кралство може и да е сред шампионите по ваксиниране, но хората не са забравили многото жертви на Covid-19. Някои британци смятат, че разкритията на Къмингс са "абсолютно шокиращи", други пък са на мнение, че това е просто театър, разиграван от човек, който цели да си отмъсти на бившия си работодател.

„Определено Доминик Къмингс е в голям конфликт с човека, с когото беше толкова близък - Борис Джонсън,“ отбелязва политическия анализатор на Би Би Си Роб Уотсън в интервю за „Събота 150“.

„Струва си да си припомним, разбира се, че той изигра ключова роля за успеха на Джонсън и за спечелването на референдума за Брекзит през 2016 година, и за избирането му за премиер през 2019-а с убедително мнозинство. Определено има елемент на раздор между двамата и това прилича на шекспирова пиеса, в която Къмингс търси отмъщение.“

„В същото време мисля, че разкритията наистина са шокиращи и невероятно важни. Защото Къмингс не беше просто някакъв аутсайдер в британското правителство. Той беше в самата му сърцевина - като най-висшия съветник на Джонсън. Важни са и по още една причина - защото обвиненията му са толкова широкообхватни. Те не са само срещу Джонсън, а срещу цялата система.“

Да погледнем по-подробно на обвиненията на Къмингс. Както споменахте, те са достатъчно сериозни, твърде много на брой и разнородни. Бих казал, че основните са три, но нека да започнем с първото. Къмингс каза: „Десетки хиляди умряха ненужно. Това можеше да бъде избегнато“, с аргумента, че правителството изобщо не е било подготвено за пандемията, че е игнорирало съвета на учените, че си е мислело, че просто става дума за някакви „лоши новини“, а не за задаващо се бедствие.

Начинът, по който аз виждам нещата, е, че той отправи два основни вида критики. Едните се отнасят за цялата система във Великобритания и са за началото на кризата. А вторите, може би с най-сериозен политически ефект, са срещу действията на премиера в края на лятото на 2020 година. Първата критика на Къмингс беше, че през март миналата година богата държава като Обединеното кралство, с вещо правителство, разполагащо с много учени и бюрократи, на практика беше безнадеждна - в пълен хаос. Тази гигантска система не се поучи от това, което се случваше в Китай и в други източноазиатски страни, и не оправда очакванията на хората в нашата страна.

Втората критика беше, че за лятото - когато Великобритания вече знаеше с какво си има работа и колко смъртоносен е вирусът - Борис Джонсън носи цялата отговорност. Защото учените му казваха, че трябва да има нов локдаун, но той все отлагаше. И вместо през септември го въведе в края на октомври. Това, както каза Къмингс - и не само той, а и много епидемиолози - струваше живота на десетки хиляди хора.

Доминик Къмингс дори директно заяви, че министър-председателят не е годен за поста си...

Да, каза го. Това беше един от най-изумителните пасажи в 7-часовите му нападки срещу недостатъците на британската система. Той самият каза, че като висш съветник не е знаел какво прави и че не би трябвало да бъде на тази длъжност. И тогава продължи с прозрението, че с британската политическа система нещо не е наред. Защото във вота през 2019 година хората са били изправени пред безнадежден избор между Борис Джонсън, начело на популистката десница, и Джеръми Корбин от крайната левица.

Доминик Къмингс беше изключително критичен към министъра на здравеопазването Мат Ханкок, за когото посочи, че има поне 15-20 напълно основателни причини да бъде уволнен...

Основната мишена на критиките на Къмингс е Борис Джонсън, защото той беше скептично насторен по отношение на локдауните. Срещу Мат Ханкок обаче критиките също са сериозни, защото, както каза Къмингс, той е уверявал други членове на кабинета, че се полагат грижи за възрастните хора в домовете за социални грижи, че тестването е под контрол, че хоспитализираните с КОВИД-19 получават необходимото лечение. Но всичко това се оказа невярно.

Има сериозни призиви за обществено разследване на поведението на правителството при избухването на пандемията и то сигурно ще бъде проведено. Как смятате, че ще се развие тази шекспирова драма, ако мога да си послужа с вашата терминология? Ще се стигне ли до сценарий "Много шум за нищо"?

Като казах шекспирова пиеса имах предвид близките отношения между Борис Джонсън и Доминик Къмингс - гениалния съветник зад великия крал. И сега този гениален съветник излиза да изобличи краля и да му забие нож в гърба. А дали ще излезе "много шум за нищо" - не знам. Това е краткият отговор. Но всичко зависи от три неща. Първото е с какви доказателства разполага Къмингс. Ще представи ли имейли или други документи, с които да обоснове обвиненията си.

Второ - зависи какво ще стане по-нататък. Ако управлението на кризата, имунизирането на британците върви добре, ако се излезе от локдауните и ако икономиката бележи ръст, тогава дали наистина хората ще ги е грижа какво се е случило и какви ужасни грешки са били допуснати в началото? Вероятно не! И третото - трудно предвидимо нещо - е реакцията на семействата на онези жертви на КОВИД-19, за чиято смърт се твърди, че е могла да бъде избегната. Те са много разстроени и трудно биха приели безкрайно продължаващо разследване, ако изобщо започне такова до началото на идната година.

Ако се върнем съвсем малко назад в събитията, не смятате ли, че в крайна сметка беше неизбежно пътищата на Джонсън и Къмингс да се разделят, защото Борис Джонсън е типичен опортюнист, а пък Доминик Къмингс е зловреден идеалист, ако мога така да се изразя, и премиерът няма повече нужда от Къмингс. Защото Къмингс смяташе, че Джонсън може да бъде неговата ракета носител за реализиране на проектите му, включително Брекзит и разбиване на държавната администрация, но пък Джонсън, след постигане на неговата цел да стане премиер, вече има други планове.

Това е много интересно настина. Един от големите въпроси в британската политика е кой кого използва. Дали Борис Джонсън използва Доминик Къмингс, за да се изкачи на върха на британската политика, или Къмингс използва Джонсън, за да постигне Брекзит и реализацията на други проекти, в които той страстно вярва като човек на идеите? Предполагам, че никога няма да научим. Може би и двете твърдения са верни.

Мисля обаче, че едно от най-интересните неща, които каза Къмингс, беше, че премиерът е човек, който обича хаоса и няма нищо против объркването в правителството: "Знаеш ли, мога да въведа ред вместо теб, но ти май предпочиташ хаоса". Мисля, че тази раздяла беше неизбежна, защото двамата са много различни. Джонсън е политик, шоумен, човекът, който блести на сцената. Докато Къмингс е човекът зад кулисите, който пише сценария, наглася осветлението и всичко останало. А, както сме виждали в други страни и в други времена, фронтменът и поддържащият персонал често влизат в конфликт.

Критики към правителството има много, но премиерът и министрите винаги ги отхвърлят с твърдения, че те винаги са прави и правят всичко възможно най-добре. В някаква степен те изглеждат напълно недосегаеми. Това не е ли тревожно?

Това е страна, която е дълбоко поляризирана. Половината подкрепя Добрия стар Борис и каквото и да се случи, нищо не е в състояние да промени мнението им. Другата половина пък се чуди как не е ясно за всеки, че Джонсън е опасен, некомпетентен и негоден за премиерския пост, както казва Доминик Къмингс. И всяка от тези половини много се дразни от другата. Това просто е състоянието, в което се намира Обединеното кралство в момента.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гулю гулю

    7 0 Отговор
    Даеа и триещите ви мисирки. Гулю гулю
  • 3 ПРОСТ ВЪПРОС

    4 1 Отговор
    Конституцията на РБ, чл.108, ал.2!
    “Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството
    и НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ…”

    Турция откри нови находища на газ и нефт в Черно Море.
    Борисов изгони Шеврон!

    Според председателят на ДКЕВР Иван Иванов,
    газопроводът за Гърция ще бъде готов не по-рано от края на 2022г.
    Борисов с български милиарди построи експресно руско турски газопровод за Сърбия!

    Защо на Борисов прокуратурата не повдига обвинения по чл.108, ал.2 на върховният закон?

    След три мандата на комуниста Борисов, българите са най-бедни в ЕС!
    С руска енергийна примка на шията!

    Защо прокуратурата не провери какъв е произходът и предназначението
    на пачките, кюлчетата и наркотика в спалнята на комуниста Борисов?

    Защо прокуратурата не провери коя е Мата Хари?

    Защо прокуратурата не провери автентични ли са записите за ПКП?

    Престъпника Гешев прикрива ли престъпникът Борисов?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ванга ми шепне

    3 1 Отговор
    Виждам от отвъдното...

    Пачките в спалнята на Борисов са кървави пари!

    ОПГ-ГЕРБ и комунистът Борисов
    са от най-долната утайка на БКП!

    На 11 юли, който гласува за престъпникът Борисов
    вечно ще го преследва нещастието!

    Колата му ще пропадне в дупка на асфалта!
    Жената, децата и внуците му ще се поболеят!
    На него ще му изсъхне ръката
    и ще му капят месата...

    Ще сънува кошмари!
    Ще бъде прокълнат!
    Той, и семето му!
    И на този, и на оня свят!

    Ванга ми шепне...
  • 10 ДокторСмърт

    3 0 Отговор
    Трябва да се потърси отговорност на лекарската мафия за рекордния брой смъртни случаи в системата на здравеопазването!. Избиха хиляди хора, като ги интубираха без тяхно съгласие или съгласието на роднините им, а дръжавата им плати за това. Поредното безобразие в една пропаднала държава.
  • 11 асдасд

    0 0 Отговор
    Кой е тоя клошар на снимката?