Last news in Fakti

7 Септември, 2021 13:57 8 957 139

Д-р Аспарух Илиев пред ФАКТИ: Ваксинирани ли сте, можете да сте значително по-спокойни за здравето си

  • д-р аспарух илиев-
  • аспарух илиев-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • ковид-19-
  • ковид-
  • делта вариант

"Вече се направиха над 5 милиарда дози по света и знаем, че ваксините са сигурни и ефективни", категоричен е д-р Илиев

Д-р Аспарух Илиев пред ФАКТИ: Ваксинирани ли сте, можете да сте значително по-спокойни за здравето си - 1
Аспарух Илиев, снимка: Личен архив

Темите за Ковид и ваксините срещу него предизвикват дебат у обществата, което по принцип не е лошо, но в конкретния случай се пораждат тежки противоречия и напрежение, подклаждани от черна пропаганда срещу ваксинацията и науката, като в нейна услуга се поставят включително медици, които искат да се реализират в политиката или да станат знаме на "уж критично мислещи хора". А доста често и двете едновременно.

Вече няма никакво съмнение, че единствено ваксините могат значително да ограничат щетите, нанасяни от различните мутации на Ковид. Но казано това просто така (макар и факт) и от човек, който все пак не е нито лекар, нито специализирал се в изпитанието на медицински продукти, няма достатъчно тежест. Именно с оглед това обстоятелство от ФАКТИ потърсихме за разяснения д-р Аспарух Илиев, с когото проведохме така важния в момента разговор за Ковид и ваксините срещу него.

Д-р Аспарух Илиев е един от успешно реализираните в чужбина български специалисти. Бил е експерт по безопасност на ваксините към германската агенция по лекарствени средства, а от 2015 г. завежда лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн, Швейцария. От началото на кризата с новия коронавирус той активно коментира ковид епидемията в социалните мрежи, като информира, отговаря на въпроси и оборва фалшиви и подвеждащи новини.

Разговора ни с него четете в следващите редове:

- Д-р Илиев, започвам това интервю с идеята, че всяка една дума, изказана от височината на медицинския Ви авторитет, може да бъде животоспасяваща. Какво бихте казали на хората в България, които все още се колебаят дали да се ваксинират срещу Ковид?

- Моята молба е да погледнат как се справят с Ковид кризата в Западния свят, в Русия, в богатите арабски държави, в Япония, Австралия, Китай, в Южна Корея и Тайван – водещи и влиятелни държави, с огромна разлика в култура и демократични традиции, но като цяло определящи посоката на регионите си. Всички те без изключение се борят да ваксинират колкото може по-голяма част населението си. Eдва ли биха го правили, ако ваксината беше опасна, несигурна, а заболяването - безвредно. Вече се направиха над 5 милиарда дози по света и знаем, че ваксините са сигурни и ефективни. Не вярвайте нито дума на приказките за наночастици, графенов оксид, чипове, отрови и болести във ваксините – заставам пред Вас с името си, че това не е вярно.

- А какво бихте казали на тези, които са твърди в решението си да не се ваксинират - било то, защото вярват в конспирации, било то, защото са се изплашили след появата на данни, че някои ваксинирани получават тромбози?

- Бих разделил двете групи с твърдо решение. Хората, които вярват на конспиративни теории, имат склонност да търсят в случайни събития скрита логика. Това е нормална човешка природа. На първите бих предложил, дори да не се ваксинират, да се пазят с маски и дистанция, защото вирус има и той е ужасен. Единствената причина да не го изживеем ужасно бяха мерките (дори и в България), но примерите с Ню Йорк, Ломбардия и Москва от миналата година показаха колко лошо може да стане, ако няма мерки. За тези, които се страхуват, бих искал да успокоя с предишния си отговор – нито една голяма държава и сила не би рискувала да унищожи населението си поради някаква неясна зла подбуда – дори диктаторите имат нужда от население. Рискът от тромбози (и то само при векторните ваксини) е толкова нисък, че е много по-опасно да пиете аспирин, отколкото да си поставите ваксина.

- Ще им свърши ли работа пазенето с маски, дистанция и дезинфекция или това е до голяма степен късмет в момента?

- Дори при силно заразния Делта вариант, маските и дистанцията вършат отлична работа. Това не са просто голи твърдения, а детайлирани научни експерименти и анализи. Ако всички носят нормална хирургична маска и спазват дистанция, рискът от заразяване намалява значително. Вирусът почти винаги се носи от малки капчици, които биват спирани дори от обикновени медицински или платнени маски. Няколко експеримента доказват ползата – през 2020 година при епидемия от Ковид-19 на американски самолетоносач носещите маски служители остават значително по-защитени, въпреки малкото пространство. Мащабно проучване в Щатите между почти 400 000 души показва, че увеличеното носене на обикновени маски с 10% намалява риска от разпространението в обществото три пъти. Представете си колко ефективно би било спирането, ако всички ползваме маски. Парадоксът е, че ако всички носим абсолютно стриктно маски за един месец без изключение, проблемът Ковид-19 ще изчезне.

- Колко по-различна е днес пандемията, в сравнение със случвалото се през изминалата 2020 година?

- В момента имаме Делта вариант, който е значително по-опасен от оригиналния и британския вариант от миналата година и зимата поради това, че се размножава много по-активно в нашите тъкани – образуват се до 1000 пъти повече вируси, отколкото при оригиналния вариант. Затова и болестта е по-заразна. Освен това има данни, че този вариант успява отчасти да заобиколи наличния имунитет – бил той естествен или ваксинен. Това ни кара да сме предпазливи в препоръката за бързо сваляне на маски. Една от причините за голямото разпространение на Делта варианта в момента е именно свалянето на мерките на много места по света. Все пак трябва да кажа съвсем ясно, че виждаме категорично едно нещо – ваксинираните боледуват по-рядко и най-вече много по-леко от неваксинираните хора. Данни от последната седмица потвърждават, че дори да не потискат изцяло размножаването на вируса (ваксинираните могат да разпространяват болестта), те ограничават разпространението. Познаваме много подобни ваксини, които са силно ефективни в предпазване от болести – коклюш, грип, ротавируси. Ваксинирани ли сте, можете да сте значително по-спокойни за здравето си. Също така, независимо от приказките на различни медийни звезди, науката е категорична – ваксините предпазват дори при Делта варианта.

- Възможно ли е да се наложи ваксинацията да бъде перманентна в известен период?

- Да, напълно е възможно, няма защо да се лъжем. Ваксини като коклюш, дифтерит и тетанус се поставят през няколко години, след нараняване рутинно се поставя и бустър за тетанус, за сезонен грип се ваксинираме всяка година. Една ваксина в повече няма да е нищо повече от леко неудобство. Все пак се надяваме след един или два бустъра да имаме по-траен имунитет, но това предстои да се проучи тепърва.

- С оглед на статистиката в България - на новозаразени, хоспитализирани и ваксинирани срещу Ковид, какви следваща 3-4 месеца ни очакват според Вас?

- В момента имаме пик на болните, и то въпреки топлото време – високата околна температура помага на капчиците, носещи вируса, да изсъхват. Въпреки това, по заразният вирус преодолява тази бариера. При застудяване и затварянето ни в по-тесни помещения ще има нов тласък. Моето предположение е, че настоящата вълна ще достигне плато (благодарение и на мерките) с нов пик през октомври и ноември.

- Има ли изгледи, че целият този кошмар ще приключи сравнително скоро, макар и да останат солиден брой неваксинирани хора по света?

- За съжаление Корона-вирусите са тип вируси, които засягат не само човек, но и много други видове. В този смисъл те са трудни, дори невъзможни за изкореняване. Китай, Австралия и Нова Зеландия провеждаха т.нар. кампания „Нулев Ковид“ за пълно изкореняване на вируса. Австралия заяви преди няколко дни, че се отказва след повторен пик нa заболеваемостта и ще наблегне на ваксиниране. Важно е да се разбере, че преборването с вируса при това разпространение в България и ниската степен на ваксиниране е възможно само при комбинация на всички известни методи – ваксини, дистанция, маски, тестване и изолация на болните. Достигнем ли висока степен на ваксиниране, ще имаме и шанс за нормален живот.

- Каква е Вашата информация по отношение на разработване на лекарства и методи за лечение на Ковид, защото в истерията, която се създава около ваксините, почти не се говори за това?

- Фирмите работят интензивно за разработване на медикаменти. Засега това, с което разполагаме, не ни позволява да лекуваме Ковид, както антибиотиците бактериални инфекции. За това има и причина – вирусите са известни като особено трудни цели на лечение, защото те ползват собствените „фабрики“ на тялото за размножаване, за разлика от бактериите. Все пак през последните години имахме големи успехи в лечението на вируси (като този за хепатит С), за които смятахме, че терапия не е възможна, а сега имаме 100% ефективно лечение. Такива вирусни инфекции обаче са по-скоро изключение, отколкото правило. Все пак се надяваме, че рано или късно ще имаме поне частично ефективна терапия за Ковид-19. Нека да се надяваме фармацевтичните компании да ни изненадат. В момента се тестват в пациенти повече от 10 кандидати за медикаменти.

Едно изключение са т.нар. неутрализиращи антитела, които са вече на пазара и са ефективни в началото на инфекцията, блокиращи инфекцията с вируса. Те обаче имат недостатъци – много са чувствителни на мутации в шипчестия белтък, доста скъпи са, трябва да се прилагат в самото начало, по възможност след рисковия контакт, което при цена на доза от 1500-2000 долара не е реалистично. На последно място – фирмите, които ги произвеждат, не могат да произведат огромни количества от тях поради особености на процедурата.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    162 15 Отговор
    Този го бяхте позабравили ....няколко дена ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    145 12 Отговор
    стига сте ни депресирали стресирали манипулирали

    Коментиран от #30, #75

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стига

    149 11 Отговор
    ОЛЯХТЕ СЕ

    Коментиран от #101

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИЗВИНЯВАЙ ДОКТОРЕ,

    205 14 Отговор
    НО В ГЪРЦИЯ 7000 ТВОИ КОЛЕГИ ПРЕДПОЧЕТОХА УВОЛНЕНИЕ ПРЕД ВАКСИНАЦИЯ ,ЗА ЦЕЛИЯТ СВЯТ НЕ Е НУЖНО ДА ОБСЪЖДАМЕ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мародер

    144 11 Отговор
    Ако наистина беше спокоен нямаше да публикуваш тези простотии.
  • 10 Деян Икебаната

    119 11 Отговор
    Мерси, докторче. Ако искаш малко да се поразходиш.
  • 11 БОРУНА ЛОМ

    100 6 Отговор
    ДА БЕ! А КОЛКО ЗАМИНАХА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО?

    Коментиран от #19

  • 12 Стоян Александров

    145 14 Отговор
    Браво докторе. Евала. А ти ваксинира ли се ? Трета игла сложи ли си ? А дъщеряси ваксинира ли ? А след 5 години как ще сте ? Дядо ще ставаш ли после ? А умрелите от ваксини как са ? А готов ли си и за бъдещите ваксини щото те ще са антидот за тази в момента, готов ли си ? Имам и още въпроси. А не беле ли пожелание тази ваксина ? А ние можем ли да мислим или каквото ни НАЛОЖАТ ГОСПОДАРИТЕ ТОВА ЩЕ Е ??? Казах имам още мноооогооо въпроси, ама нали съм част от ДИВАННАТА АРМИЯ И МИ Е ЗАБРАНЕНО ДА ГИ ЗАДАВАМ. АЗ СЪМ РОБ И ТАКА МИ Е ДОБРЕ. РОБ СЪМ, РОБ СЪМ, РОБ СЪМ.....
  • 13 Цеко сифоня

    139 7 Отговор
    Прав е доктора. След ваксинацията може никога повече от нищо да не се разболееш.
  • 14 А питам

    101 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ваксинирани ли сте, можете да сте значително по-спокойни за здравето си
    ...........
    А това защо не жажи за най-вакснатите страни??

    Коментиран от #84

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Последния Софиянец

    32 9 Отговор
    Аз съм ваксиниран и съм пълен с антитела. Хасан ме ваксинира редовно.
  • 17 joro

    80 4 Отговор
    Имаме такава болес че вече няма други нито грип нито настика нито рак, инфарт и так нататак.Ако се ваксинирате ще сте безсмъртни.
  • 18 JVS

    116 7 Отговор
    Я,поредния добре смазан с финикийски знаци преуспял доктор на любиния ни Запад,изпълзя на открито и остави дълга и гадничко миришеща слуз след себе си!
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    42 4 Отговор

    До коментар #11 от "БОРУНА ЛОМ":

    така си замина и БАЙ БОЙЧО ПОЛИТИКИТА колоритна личност от ГРАД ЛОМ помнее много дати събития някой го смятаха за луд но не е бил луд
    ХРИСТО БОТЕВ
    е писал защото у нас свестните ги считат за луди
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 1000 SEL

    60 4 Отговор
    Един голям к0р за бялата мафия !!!
  • 24 загрижен

    56 3 Отговор
    А ти спокоен ли си за своята потентност
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Всичко е измама

    83 8 Отговор
    Пландемия базирана изцяло на един доказано фалшив тест,заради който сулъо и пулъо се надпреварват да ни дават акъл и да ни казват че трябва да ни бият някакви отрови за да сме "добре". Не мерси,тровете се вие и вашите деца...
  • 27 РАЗБИРА СЕ

    58 2 Отговор
    ДОКТОРЕ, НОМЕРЪТ Е В САМОВНУШЕНИЕТО (САМОЗАБЛУДАТА), НАЛИ!
  • 28 Този доктор е лобис на Производителите

    52 4 Отговор
    На Ваксини!! Той твърди, че Русия, добре се справя с Ковида, докато DW и нашите Мисирки, редовно Оплакват Русия!!! Кой лъже??? По вероятно DW и подопечните Мисирки!!
  • 29 киро

    63 4 Отговор
    Да ваксинира децата си ,за да е по-спокоен за здравето им! На нас да не ни бере грижа.
  • 30 Няма стига

    13 65 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аз днес си сложих втората игла , вие му мислете !

    Коментиран от #33

  • 31 странно

    79 4 Отговор
    Нещо забравиха да споменават Израел напоследък. Все ни ги даваха за пример. От 2 месеца ваксинираните ги държат на 60%, а преди твърдяха, че са над 80. Днес гледах данните за заразените. Огромен брой заразени - на 1 или 2 септември 20 хиляди. В следващите дни също високи числа на заразени. Смъртни случаи също има, но предвид отличното здравеопазване са по-малко в сравнение с нас. Но ние и преди умирахме най-много. Наистина е странна високата бройка на заразените при толкова много ваксинирани. Колкото повече ваксинирани, толкова повече заразени.

    Коментиран от #131

  • 32 Иван

    58 5 Отговор
    Видно е че са много ефективни за пример Израел
  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 5 Отговор

    До коментар #30 от "Няма стига":

    това си е ваша работа господине

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Грульо

    38 2 Отговор
    Тоз народен предател май не смята старите и с тежки заболявания. :D
  • 36 Харвард

    72 2 Отговор
    Тoвa, кoeтo мнoзинa прeдпoлaгaхa пo-рaнo, ceгa звучи в нaучния cвят. Вижтe кaквo рaзкривa eпидeмиoлoгът oт Хaрвaрд Мaртин Кулдoрф:
    „Нaшeтo изcлeдвaнe пoкaзвa, чe тeзи, кoитo прeди тoвa ca били вaкcинирaни (зaбeлeжeтe - тук гoвoрим зa прeпaрaтa нa “Пфaйзeр” ), кoгaтo ca зaрaзeни c щaмa “дeлтa” нa кoрoнaвируca, имaт 27 пъти пo-виcoк риcк oт нeгaтивни cимптoми или хocпитaлизaция oт тeзи, кoитo прeди тoвa ca били ecтecтвeнo зaрaзeни c кoрoнaвируc".
    „Прeдишнaтa зaрaзa ocигурявa мнoгo пo-дoбрa зaщитa, a зaдължитeлнaтa вaкcинaция e нe caмo aнтинaучнa глупocт, нo и диcкриминaциoннa и нeeтичнa“, зaключaвa eпидeмиoлoгът.
  • 37 до#31 странно

    45 3 Отговор
    Елементарно , Уотсън ! Ваксината ги заразява !
  • 38 Санитар

    6 25 Отговор
    Айде антидиотите в атака!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Патки.Бг

    19 4 Отговор
    Когато Фатки.Бг говорят , санитарите мъчат !
  • 41 Ba7_Rambo

    54 3 Отговор
    Ако ще сме толкова спокойни, защо докторите масово отказаха да се ваксинират? Защо даже някои от тях си уредиха сертификати от тия, дето са по 400 лева? Забъркахте хората с брътвежите си, но отгоре някой ви гледа и рано или късно ще се погрижи за алчните ви и лъжливи мутри...
  • 42 Механик

    50 3 Отговор
    Нещата са точно наобратно на това, което твърди тоя шаман.
    как може да ми каже, че здравето ми ще е по-добре след "ваксинация" с нещо, което не е минало клинични изпитания?
    Може и да е така, ама.....
    Ами ако се окаже обратното след 3-4 години?
    Хората са казали "първо скочи и после викай ХОП".

    Коментиран от #78, #103

  • 43 либерал

    43 3 Отговор
    Защо този либерал-соросоиден джендър се изявява постоянно по медиите? Какъв експерт е той?Какво е специализирал? Нищо!
  • 44 Васил

    4 45 Отговор
    Да ама за Бай Ганьо не е така за него е полезно да се налива с алкохол менте цигари и храни с ГМО ама ваксината била отрова.

    Коментиран от #54

  • 45 Виртуална реалност

    43 3 Отговор
    Единственото което е доказано е, че сте излъгали пет милиарда души. Нищо повече!
  • 46 вярно е

    34 4 Отговор
    Ами така е. Ако сте ваксинирани и сте оцелели след отровната инжекция, значи сте издръжливо добиче и можете да сте относително спокойни за здравето си, защото по-трудно ще ви гътнат. Вероятно ще трябват 5-6 дози за вас.
  • 47 Филип Боев

    24 3 Отговор
    Колко по-спокойни? Даите мярка бе празнодумци! Кухи фрази!
  • 48 М а н а ф оглу

    46 4 Отговор
    Този успешен доктор е храненик на Пфайзер-Бионтех. Така, че неговите вакси са най сигурни и най безопасни. Даже и ветеринара, Солунския жид д-р Бурла и шеф на Пфайзер заяви, че не се е ваксинирал, за да има за "нуждаещите се". А тези крайно нуждаещи се сте вие офцете от цял свят. Не благодаря, Коментарите са излишни....
  • 49 не помагат

    44 4 Отговор
    Преди да пишете поредните глупости, погледнете данните от Израел - световната лаборатория за ковид. И за обикновения човек стана ясно, че тези генни терапии не са ефективни. Огромен брой болни, повече от половината тежко болни са с 2 игли. Благодарете на господ, че българите имат развито чувство за самосъхранение, защото днес можехме да сме като тях, ако ви бяхме слушали.Препаратите не помагат, най-вероятно скапват имунната система на хората, затова има такъв голям брой болни, при това набодени.
  • 50 Джендърмерист

    35 5 Отговор
    Аз само да попитам. Защо от няколкко дни Кунчевия експерт го няма и мълчи. Вярно ли е, че е в ковид отделение... макар и ваксан. Липсват ми прогнозите му и страшните данни за заболеваемоста.
  • 51 Бай Благой

    36 4 Отговор
    Бизнес, Бизнессс...
    На този "лекар" като му видя физиономията и позата ми става веднага ясен що за "лекар" е...
    Яжте, пийте и си гледайте живота....страхът и паниката убиват повече хора от колкото тази пандемия.
  • 52 мани мани

    15 5 Отговор
    през 2002/2003г. го пуснаха за пореден път - под различни наименования е все: грипни, свински, птичи, алфа, делта, имена на държави и т.н. наименования ... януари-февруари 2003г. се разболях с пневмонийка (поредна №2) и после за няколко год. развих хашимото ... сега преболедувалите го ще развият автоимунно заболяване на 100% ... а ваксинираните зорлен ще бъдат редуцирани :) а можеше поне да си го спестят :) и така цели 4 пъти ме нацелват пневмонийките ... гледам сега някои и 1 не могат избутат, заради лошо здравеопазване и страх на лекари, сестри!

    Коментиран от #92, #108

  • 53 контролна група

    35 4 Отговор
    Българите заедно с израелците участват в експеримента. Ако Израел е опитната група, ние сме контролната. Резултатите са ясни. Не виждам защо толкова реват, че не се ваксинираме. Може би защото някои хора не могат да си вземат комисионните.

    Коментиран от #57, #80

  • 54 НЕджендър

    25 5 Отговор

    До коментар #44 от "Васил":

    О, Бай аристократ! Ти къде живееш, бе? На друга планета ли? Как другите са Ганьовци, само ти не си!? И какво като са Ганьовци, ти нали си живееш в семейния замък!? И защо Ганьо да не се налива с каквото си поиска - да мре! Ти нали се наливаш само с телевизия и ще живееш вечно! Иначе има голяма разлика между това да извършиш нещо със себе си (дори да допуснеш грешка) и това, някой друг да извърши насила нещо с теб!
  • 55 flipp

    35 4 Отговор
    Нагло лъже гадината, за пари и душата си ще даде
  • 56 мани мани

    34 3 Отговор
    не умират от вируса! умират от хипер злеташкото ни здравеопазване, което се грижи за крадене на милиарди! няма мед. сестри, няма читави доктори! няма лекарства! тези лекарства, които помагаха, ги няма от поне 20г. ... уплашиха мед. персонал и те се разбягаха, и забравиха как се лекуват видовете пневмонии ... немърливост, стрес, алчност = на много умрели от някакво си вирусче дето го има от много години!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Баш софиянец

    40 3 Отговор
    Една истинска ваксина не ти прави симптомите по-леки. Тя те пази да не се разболееш изобщо и да не заразяваш другите. Точно с тези т.нар. ваксини не е така. Така че не знам какво точно има предвид този човечец под "сигурни и ефективни". И той свен това се прави, че няма преболедували. Тях не ги брои за по-лесно.
  • 59 мани мани

    14 4 Отговор
    когато се хване на време, то няма как да се умре! и тогава се говори за нещо рутинно относно пневмониите ... демек говорим за: "еее, лекува се, спокойно! лекарства + отхрачване = ще живееш!", но нека не забравяме, че тва си е смъртоносна болест! и когато разрушиш здравеопазването (основен стълб в 1 държава), то тогава лесно става/отива на пандемия с адски последствия!

    Коментиран от #61

  • 60 Iwan

    4 42 Отговор
    Антиваксерите газ пикаят, че са на изчезване. Ха ха ха ха .....

    Коментиран от #68, #69

  • 61 Иван

    6 3 Отговор

    До коментар #59 от "мани мани":

    Първо го "хвани", а тогава дрънкай глупости :)
  • 62 НАБЛЮДАТЕЛ

    24 3 Отговор
    АТИ МИШОК, ВАКСИНИРАН ЛИ СИ,.. или не ме гледай какво върша ими слушай какво ти пея
  • 63 ай стига

    26 4 Отговор
    Жалим ти акъло докторе.
    Като му дойде времето и нужните ваксини ще бягам да се ваксинирам със 100 км, за да не ми преварят)))
    Ай стига реклама на тези дето не гарантират за стоката си.
    Или са ви платили, като на лелката от ЕК по здраве, или сте им сърдити за това , че сте се боцнали, без да знаете с какво.
  • 64 оня

    26 3 Отговор
    Тоз колко кинти е гушнал:))

    Коментиран от #72

  • 65 Леля

    27 3 Отговор
    Тия простотии, които ги говори Илиев са абсолютни лъжи!
  • 66 Angry Bird

    4 7 Отговор
    Аспарух в(ъв) шатрата - шатрата, моли сеее на Тангра-та, Тангра-та, Паганеее да свали ризката - ризката, за да види ....
  • 67 Анонимус

    26 1 Отговор
    Паля40,скрий се бе.5 млрд дози,за колко време се правят?Я оня Витанов да сметне?Ако всяка секунда дори се прави фъксина,за 5 млрд са нужни 126 години,126!!!За кво иде реч?80% от течностите са пласебо,останалите 20% са баш иРнк и от тях има наистина остри странични ефекти и смърт.Преценете сами,защо има факснати да се заразяват...
  • 68 Диван

    11 1 Отговор

    До коментар #60 от "Iwan":

    Абе ти да не си оня Иван,дето го е..ли на един диван?
  • 69 Ами

    17 2 Отговор

    До коментар #60 от "Iwan":

    при 16% (официално) ваксинирани май други са на изчезване ама...щом казваш.
  • 70 Сложете поне стикер

    26 2 Отговор
    "В статията има продуктово позициониране".
  • 71 Митко

    29 2 Отговор
    Ние сме по спокойни без разтворите,които ни предлагаш бе мойто момче.Много по спокойни.Прекалената ви загриженост по ме притеснява.Изведнъж станахте много настоятелни и нагли уж мислейки за нас.По добре съобщавайте от умрелите,колко са ваксинирани.Защо не карантинирате ваксинираните,нали им вкарвате от заразата,а ги пускате да я разнасят.
  • 72 НЕджендър

    20 1 Отговор

    До коментар #64 от "оня":

    Николко. Просто неистово се мъчи да се хареса на "работодателите" си за да го държат на хранилката...
  • 73 Билио

    26 1 Отговор
    Всички разбрахме,че това е бизнес на гърба на хората!!!
  • 74 не и не

    26 1 Отговор
    Не се ваксинирайте, хора!
  • 75 дедовия

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ми не чети ма,ходи си копай градинката,и се печи на слънце.Ко си седнала тук цял ден и философстваш ли философстваш.
  • 76 Оптимист

    10 3 Отговор
    Ваксинираните увират спокойно за разлика от неваксинираните!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 само питам

    5 14 Отговор

    До коментар #42 от "Механик":

    Много сте смешни,как може да мислиш какво щяло да стане след 3-4 години след като не знаеш какво ще стане утре,даже всеки един момент!!!!!!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Числа от Израел

    4 11 Отговор

    До коментар #53 от "контролна група":

    Поразрових се за Израел от любопитство. В момента те превалят пика си. Стигнаха до 88 000 активни случая и около 270 000 новозаразени от 15/07 до сега. Обаче. Правят по 150 000 теста на ден, процентът на положителни е като в Бг- 6.5%. За тези 50 дена от средата на юли до сега имат 700 починали, колко е това 13-15 дневно. В болници достигнаха до 1100хоспитализирани едновременно и това е най-многото. В момента са толкова. Тези 1100 ги делят на 670 сериозно болни, останалите леко. А от тези 670тежки- 200 ги водят критични, като 150 са на вентилатори. Еми сравнявайки с Бг , д доста по- добре

    Коментиран от #90, #126

  • 81 Гост

    18 1 Отговор
    Създателите на ваксините за Ковид се оказаха неваксинирани,а уж вируса бил опасен.
    Докторите масово не желаят да се ваксинират и стискат до последно,а и са наясно какво причинява болестите и въпреки това работят за фармацевтичната индустрия защото от там идват парите.
    Ако здравето не е добро и смъртността се увеличава не е ли повод да се преосмисли къде е проблема за това в здравната система и услугите,които предлага,че явно не водят до правилните резултати?
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Амиии

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "А питам":

    Амиии... той си го казва, че и подчертава... "ваксинираните могат да разпространяват болестта".
  • 85 Анонимен

    16 1 Отговор
    Сега чакам като се върне от отпуска да пише нещо блестящо във фейса и оная д-р Юлия Николова - пловдивчанката от Франция! Тая същата от старческия дом дето размахваше рентгенова снимка на плака! Явно бяха забравили, че даже и тук в България отдавна не ти дават снимката на плака, а на електронен носител с драйвера за инсталиране и четене!
  • 86 Конаре

    21 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Рискът от тромбози (и то само при векторните ваксини) е толкова нисък, че е много по-опасно да пиете аспирин, отколкото да си поставите ваксина."

    Не познавам човек който след като изпие аспирин веднага седмица трепери с температура и скърца със зъби от мускулна болка. Познавам обаче хора минали през това след ваксиниране.

    Не съм и чувал правителствата по света да те карат насила да пиеш аспирин защото имало епидемия сърдечни проблеми примерно.

    А ваксините са "безопасни" евентуално първия път. В Израел и Литва вече четвърти път има на хоризонта. Както се очертава, лятото 2022г ще започнат да се преструват ой вей ние не знаехме че така ще стане, и на хора минали през 4-5 цикъла пробождане ще им предписват таблетки срещу СПИН за да имат поне някакъв имунитет останал.

    Те като казва че имунните тела "спадат" няколко месеца след продупчването, имат предвид "връщат се към нормални нива". веднъж-дваж да ти ги качат на втора светлинна разбирам. А непрекъснато? Всеки път като се опитат да се върнат на нормално ниво пак с инжекция ги качват на вечен форсаж? Дългосрочните последствия са...?

    А отговорността ще се поеме от...?

    Коментиран от #134

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 и още

    9 2 Отговор

    До коментар #80 от "Числа от Израел":

    Около 10 946 израелци са дали положителен тест за вируса в понеделник, счупвайки предишния рекорд на страната, поставен на 18 януари

    Коментиран от #97

  • 91 потребител

    15 2 Отговор
    Докога ще ни се натрапва мнението на този контрацептив от Швейцария?
  • 92 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "мани мани":

    ИСПАНСКИ ГРИП



    Епидемията от испански грип също започва през 1918 година и също умират милиони хора. Епидемията започва през последната седмица на септември и достига своя пик в края на октомври. Защо? Защото на 14 септември 1918 г. император Карл І обявява края на войната. Връзката с емоционалния стрес, който са изживели хората е ясна.



    Кои са симптомите на испанския грип: висока температура, кашлица и пневмония. За да се разбере пневмонията от гледна точка на ГНМ, трябва да се знае биологичната програма, свързана с бронхите.



    Бронхите са свързани с главния мозък и показват тъканна загуба по време на активната фаза. Конфликтът е „териториален страх или уплаха” – страх в нашето обкръжение, страх в дома ни, на работното място и страх в региони или страни, където има война. Биологичната цел на тъканната загуба е да се разширят бронхите, за да може да преминава повече кислород и индивидът да може да се справи с конфликта. Когато се реши конфликтът и започне лечебната фаза, тъканната загуба се възстановява чрез клетъчна пролиферация. Наблюдава се подуване на бронхите, което води до спазъм, болезнена кашлица и дори възпаление на бронхите (бронхит). В зависимост от тежестта на лечебната фаза симптомите могат да бъдат от лека кашлица, възпаление на бронхите до тежка пневмония.

    Коментиран от #94

  • 93 Хммм

    13 2 Отговор
    Не съм ваксинирана и нямам никакви притеснения за здравето си! Преболедувах го като лек грип.
  • 94 Опааа

    8 1 Отговор

    До коментар #92 от "Гост":

    Опааа... Испанският грип е много интересна... тема.

    Горещо препоръчвям всяка статия, писана за него ПРЕДИ К-19.

    Някакси тези след 2019-а са "напаснати" спрямо К-19, търсят паралели и прочее полюции.

    Четивото е интересно... Особено опитите за боц...

    Но, както отлежалото вино - търсете реколта 2018 и по-стара ;)
  • 95 Фаро

    11 2 Отговор
    Не съм ваксиниран,но повече се притеснявам за ваксинираните ми близки и познати има защо

    Коментиран от #96

  • 96 Пенев

    2 11 Отговор

    До коментар #95 от "Фаро":

    Стой си в кочината и не бери грижа за ваксинираните...

    Коментиран от #98

  • 97 Да и ?

    2 2 Отговор

    До коментар #90 от "и още":

    положителните тестове са си положителни. В същият ден има и 10 000 т.нар оздравели. Активните за даден момент са стигнали до 88 000, а максималната заетост на болниците максимум до 1000 човека за цялата страна. Ние имаме сега над 4000 в болница. На 280 000 доказани случая от юли до сега-имат 700 починали, ние на 40 000 доказани за същото време - имаме над 1000 починали. Кое не е ясно
  • 98 Защо

    7 1 Отговор

    До коментар #96 от "Пенев":

    Защо? Те явно са се загрижили за нас... по някаква странна, известна само на тях причина.

    От една страна -ау, не си набоден! Боди сеееееееееееее!

    От друга - я, перманентно свободно паркомясто! И синята зона отпада! И празни улици, като едно време! И курортите - и те! И няма гъч в метрото, в рейса, в общината! Празни плажове, празни блокове, евтини имоти, евтини земи! Далавера!

    Ама... Алтруизма се събудил, разбираш ли... Не си набоден... Ох, боцни се, ще вземеш иначе да се гътнеш и да ни осигуриш, ъм, идилията...
  • 99 абг

    11 1 Отговор
    Колко пари ви дават да държите статията с това плашило цял ден на главната страница ?

    Коментиран от #100

  • 100 Вгд

    1 11 Отговор

    До коментар #99 от "абг":

    Това плашило е доказан лекар и учен, а ти какво си, че ми е много чудно. Едно “To”

    Коментиран от #102

  • 101 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Стига":

    Медицинската и фармацевтична Мафия е в атака, защото сами вкарахме "Вълка в кошарата"...Хора, разберете, "Доктор здраве не дава!"
  • 102 Ъхъ

    5 1 Отговор

    До коментар #100 от "Вгд":

    Ъхъ, "доказан" лекар.

    Демек - имаме доказателство - излекувал е... Поне един!

    Така ли е? Да се сещаш поне един да е... излекувал? ;)

    Коментиран от #106

  • 103 Пламен

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "Механик":

    Питай "доктора", коя лаборатория в Световен мащаб, е изолирала вирус КОВИД19? Който разбрал, разбрал! И още, как РСR тест, разработен за други /лабораторни/цели, открива КОВИД? Срещу 100 лева.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Ааа

    8 1 Отговор
    Да се готвят опитните бустерни зайчета.
    "Все пак се надяваме след един или два бустъра да имаме по-траен имунитет, но това предстои да се проучи тепърва."
  • 106 Ъхъ 2

    1 3 Отговор

    До коментар #102 от "Ъхъ":

    Поредното “То”. На теб ръководител лаборатория в Швейцария по инфекции на мозъка , съм сигурен , че изобщо нищо не ти говори. Ама иначе голям ербап , че и коментира. Разбираш ги нещата , както и 90% от коментиращите тук.

    Коментиран от #109

  • 107 комон сенс

    4 1 Отговор
    Ако бяхте прав , докторе, досега с епидемията щеше да е приключено!
    С много други епидемии е било приключвано и с по-малко ваксини.
    Оабече , не би! Зиправени сме пред нова серия ограничения. Ерго, има проблем и думите ви звучат неискрено.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Ъхъ 3

    5 1 Отговор

    До коментар #106 от "Ъхъ 2":

    Средния род... и/или третия пол са ми малко чужди, ама... шанс, назадничаво племе сме.

    И не, не съм си лекувал у Швейцарско мозъка. Може би би ми било от полза?

    И тогава, евентуално, бих разбрал що "мозъчния експерт" у Швейцарско изведнъж станал експерт по... белодробни заболявания.

    Малко като във вица за водопроводчика, дето замествал гинеколога.

    Та, въпроса стои - на тоз капацитет, какъв му е опитът и капацитетът с К-19, колцина е излекувал... Поне един?

    Коментиран от #111, #113

  • 110 1984

    4 1 Отговор
    Скривай се, кукл0 на конци! Никой не ви вярва...
    Нито на Ботокса, нито на Кантара, нито на Тиквоний...
    Продажни лакеи на глобалните сатанисти!

    Коментиран от #127

  • 111 Ъхъ 4

    1 2 Отговор

    До коментар #109 от "Ъхъ 3":

    Що ти излекува мнозина?
  • 112 Игор

    6 1 Отговор
    Няма да се ваксинирам, Пенке! Пей си колкото си искаш

    Коментиран от #114

  • 113 Ъхъ 4

    1 2 Отговор

    До коментар #109 от "Ъхъ 3":

    Но иначе даваш мнение

    Коментиран от #115

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Ъхъ 5

    4 0 Отговор

    До коментар #113 от "Ъхъ 4":

    Тъй де - давам мнение и задавам въпроси.

    Ама се радвам, че ме приравняваш на гусин ултра-убер-мозъчния у чужбина, така широко разпрострял се в статия... или две, че и три и кусур.

    Тъй де - просто фонов шум в нета - и моето мнение... и мега-убер-Швейцареца...

    Одобрявам ;)

    Коментиран от #116

  • 116 Ъхъ 6

    4 0 Отговор

    До коментар #115 от "Ъхъ 5":

    Не се ласкай, просто изследвам , докъде може да стигне простотията. Хубаво е човек да има позиция и да изказва мнение. Но да е подплатен с факти, доказателства и знания. Другото е смешно и забавно и е обект на мои проучвания.

    Коментиран от #117

  • 117 Ъхъ 7

    4 0 Отговор

    До коментар #116 от "Ъхъ 6":

    Точно за това говорим.

    Мозъчен специалист в Швейцария говори за белодробно заболяване в България.

    Малко като подводница в... Дунавска равнина.

    Възможно? Естествено.

    Логично? Може би.

    Изискващо допълнителни подробности? Определено да.

    А изследвания и информация бол. Препоръчвам ти горещо "EMA/707383/2020" - докладът, с който практически е дадено временното разрешение за Шмайзера за ЕС.

    Може и да са 140 страници - но всяка си заслужава ;)

    Коментиран от #119, #121

  • 118 Бобчо

    5 1 Отговор
    За този шаман преди епидемията, никой не беше чувал. Сега е световно известен "експерт от Швейцария. Аре нема нужда!
  • 119 Ъхъ 8

    1 3 Отговор

    До коментар #117 от "Ъхъ 7":

    Белодробно заболяване? Айде да кажем , че ако не се преодолее успешно острата вирусна фаза, се превръща образно казано във васкулит на малките кръвоносни съдове- елементарният пример за най- безобидния симптом- окапването на косата- пак се свързва с това, изобщо не ми се говори за пораженията на бял дроб, сърце, мозък , които са със съдов произход. Колкото до Шмайзера или друга ваксина, добри, лоши - това е засега, намаляват смъртността- китайци , руснаци, американци, кубинци-/май тез направиха ваксини и ги ползват/ всички са в някакъв съвместен заговор ?
  • 120 АБЕ ДОКТОРЕ

    5 1 Отговор
    ТИ ДА НЕ СИ ОНЯ ДОКТОР ОТ АЛЕКСАНДРОВСКА? С ФИНАНСОВА СТИМУЛАЦИЯ Т.Е. ПРЕМИЯ ИТ 535000 ЛЕВА?!!!
  • 121 Прост

    2 1 Отговор

    До коментар #117 от "Ъхъ 7":

    Човекът е мозъчен специалист както казваш, инфекции на мозъка, включат и вируси …. ако не знаеш де. Едно време имаше филм “ Мозъчни донори” - яка комедия. За там ставаш

    Коментиран от #123

  • 122 гост

    4 1 Отговор
    Най-много на земята знае шопа. Щом той не се ваксинира - значи не трябва! Гледам, че и никъде по земята цигaнuте не щат да се ваксат, а това са най-размножаващата се общност - значи не трябва. (точка)

    Коментиран от #125

  • 123 По прост

    2 1 Отговор

    До коментар #121 от "Прост":

    Е то и на мене у сервиза през годините ми обясняваха как ми бил избягал "агента" от климатичната инсталация, откъде спрели теча на масло от рейката, за геройската борба с радиатора на предната кола само дето епопея не написаха...

    Ама като ми протече бойлера вкъщи... Познай какъв ентусиазъм проявиха да се занимават.

    И пак добър филм си избрал. Нещо напоследък ми мирише на "Дилъри на време"...
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Много яко

    1 1 Отговор

    До коментар #122 от "гост":

    След 2 месеца българското сиган от Юрап, ще е ваксано, щото няма да кеши 2-3 теста седмично и ще се подиграва на кристал чистия Ганьо от Бг къв е изостанал субект е
  • 126 aлфа херинга

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Числа от Израел":

    Може, но здравната система в Изреал, не е като тази в БГ.
  • 127 И аз да кажа

    1 4 Отговор

    До коментар #110 от "1984":

    Знаете ли кое ми е най-интересно? Че на позициите на мнозинството от тук (антиваксъри, бодряги, Ко-вид няма, бяла мафия и пр.) са абсолютно всички роми ,които чувам напоследък- шофьори, хамали, чистачки, мотаещи се около пазара. Направи ми впечатление, затова при възможност ги питам. И са крайно категорични! Абе да не би източникът ви на познание да е един и същ?
  • 128 Зайко Байко многознайко архив 2020

    1 0 Отговор
    Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на биологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавици
  • 129 Зайко Байко многознайко архив 2020

    1 2 Отговор
    лигавиците и кожата, лизоцимът, ексудацията, шпутума и т. н.) влезъл обаче в организма на хората и животните биологичния агент предизвиква промени в имунната система (защитната ни система) първо се образуват т.н. имуноглобулини от клас М т.н. млади антитела а по късно имуноглобулини от клас G. Количеството им и качеството им по нататък обуславят инфекциозния и патологичните процеси в гостоприемника оказвайки роля в изхода от процеса, оздравяване или смърт на гостоприемника! Уважение към проф. Мутафчийски , но да си вземе в екипа един вирусолог и епидемиолог да му обяснят тези неща! Мерките които се определят в зависимост от процесите са КАРАНТИНА и ИЗОЛАЦИЯ! Карантинират се здрави хора и животни! Изолират се вече заболели хора и животни! От строгоста на мерките зависи и забавянето или ускоряването на разпространението! Ако не ви е ясно питайте и си останете със здраве!
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 ДжафДжаф

    1 0 Отговор
    То хубаво да се ваксинираме, ама кво да праим като очевидно вексини все още май нема! Точно тези държави, които посочва, всъщност са самото доказателство, че ваксини просто няма, а и очевидно скоро няма да има. Може много да си приказваме за Шарката, Детският паралич, Туберколозата и тем подобни, но очевидно случаят просто не е такъв. Да не говорим, че и "свободата" на избора май нещо ни куца. Насажда се точно определена ужким ваксина, която 5 месеца след инжектиране просто не действа. Нямам против държавата да решава какви ваксини да купува и коя партийна калинка да забогатява.Май....ната и на държавата! Какво пречи, обаче да се разреши вноса и употребата и на други ваксини, които хората да си купуват сами. Аз например бих си пернал една пълноварионна китайска или пък кубинска ваксина. Не ща американски шашми и тва си е!!!
  • 133 Абее

    3 0 Отговор
    Илийков.Ваксинирай се бее. Ваксинирай се.. Всеки месец по два пъти ако щеш.. Ваксинирай се бее.
  • 134 Иван4о

    2 0 Отговор

    До коментар #86 от "Конаре":

    Аспиринът е опасно лекарство, затова в някои държави се продава само с рецепта. Имам опит - от аспирин последва сериозен кръвоизлив в стомаха, добре че навреме постъпих в болница, спасиха ме. След 2- 3 месеца се въстанових, повече не близвам аспирин.

    Коментиран от #136

  • 135 Гост

    0 0 Отговор
    На колко души си го казал това, а после са починали от иглата?
  • 136 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #134 от "Иван4о":

    Лекар ми каза, да се въздържам от аспирина, заради ацетилсилицина в него.
  • 137 Доктор

    1 0 Отговор
    Колега Аспарух,пак изпълзя да даваш съвети.Като си отишъл гестарбайтер що се излагаш и се натискаш по нашите медии.Не виждаш ли,че дразниш хората.Живеем в СВОБОДНА ЕВРОПА и никой не може да ни налага задължителна ваксинация.Особенно тези,които се заразихме на първа линия.И да ти кажа като ми писне от такива като тебе си обличам планинската екипировка и изчезвам.После пак в кабинета и болницата и така.Ти си канцеларски плах и си далече от реалния живот.
  • 138 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор
    Ох, слава Богу! Аз досега бях незначително по-спокоен!
  • 139 Именно

    0 0 Отговор
    Aбе, че имат ефект няма спор, ама това дето разправяха 100% защита от смърт ... ето вече по официални данни 6% от починалите вчера са ваксинирани!
    Вярно 6% е по-малко от 50%, ама не толкова, колкото трябваше и колкото разправяха!