Last news in Fakti

8 Септември, 2021 13:03 3 457 42

Коронавирус: четвъртата вълна е "вълната на неваксинираните"

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

Междувременно в Европа беше достигната целта 70% от населението да бъде ваксинирано срещу коронавируса

Коронавирус: четвъртата вълна е "вълната на неваксинираните" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

86% от тежко болните пациенти с Ковид-19 в най-населената германска провинция не са ваксинирани. Отказът от имунизацията на част от европейците е в основата на четвъртата вълна на заразата.

Заради стремително нарастващата заболеваемост сред неваксинираните срещу коронавирус, медици и политици в Германия предупреждават за задаваща се "вълна на неваксинираните". "Четвъртата вълна е в ход. Тя ще бъде по-особена, защото ще засегне неваксинираните хора", казва пред агенция ДПА шефът на Университетската клиника в Есен проф. Йохен Вернер. "Хората трябва да са наясно, че който не се ваксинира, все някога ще се зарази. Една част от тези хора ще се разболеят, понякога с опасност за живота", допълва той.

Мнозинството от тежко болните не са ваксинирани

Миналата седмица здравният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман съобщи, че 86 процента от тежко болните пациенти с Ковид, настанени в болниците в провинцията, не са ваксинирани. Местните здравни власти проучват дали е възможно да се води отделна статистика за заболеваемостта сред неимунизираните.

Според наличните информации заболеваемостта сред ваксинираните е значително по-ниска. Говорител на здравното министерство на Северен Рейн-Вестфалия обяви, че вече можем да говорим за пандемия сред неваксинираните.

През юли и август броят на заразените с коронавирус в Университетската клиника в Есен, която е сред най-големите в Германия центрове за лечение на Ковид-19, е нараснал значително. Три четвърти от общо 142-ма пациенти през този период не са били ваксинирани, а половината от тях са на възраст под 50 години. Освен 75-те процента от въпросните 142-ма души, хоспитализирани през юли и август, които не са били ваксинирани, 11 процента са ваксинирани със само една доза, а 13 на сто са били напълно ваксинирани.

Шефът на есенската университетска клиника казва още, че растящият брой на приеманите в болница Ковид пациенти ще се отрази негативно на обслужването на всички останали пациенти.

Места в болниците все още има

На обратното мнение е председателят на германската фондация за защита на пациентите Ойген Бриш. Също пред ДПА той припомня, че в сегашната четвърта вълна от пандемията все още клиниките далеч не са достигнали предела на възможностите си, а освен това в Рурската област има още много други болници и клиники, освен тази в Есен. Бриш критикува практиката от предишните вълни на пандемията да се отлагат планови операции заради болните от коронавирус. Милиарди евро бяха дадени за празни болнични легла, въпреки че Германия разполага със значително повече места в интензивните отделения в сравнение например с една Франция или Италия, посочва той.

Също и в Университетската клиника в Дюселдорф делът на неваксинираните пациенти с коронавирус значително надвишава този на ваксинираните. Броят на новозаразените отново нараства, но като цяло не можем да определим положението в болниците като драматично, посочват по този повод от Сдружението на болничните заведения в Северен Рейн-Вестфалия.

Защо имунизационната кампания в България се проваля?

Междувременно в Европа беше достигната целта 70% от населението да бъде ваксинирано срещу коронавируса. В отделните страни обаче има големи различия: докато Малта и Белгия са водещи със съответно над 70% и 80% от населението напълно ваксинирани срещу Ковид-19, България, където едва всеки пети си е поставил ваксина, е на опашката по този показател. Може ли да се направи нещо за стимулиране на кампанията в страни като България и Румъния? ДВ зададе този въпрос на еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакиду. Това е нейният отговор:

"Лично посетих България, бях също и в Румъния. Трябва да проявим разбиране за предизвикателствата, пред които са изправени отделните страни членки. Те срещат различни трудности", казва тя. "Работя в тясно сътрудничество с тамошните здравни министри и ще подкрепим техните усилия за повишаване на дела на ваксинираните."

Запитана какъв е конкретният проблем в България, еврокомисарката казва:

"В нито една страна членка нямаме само един проблем или една трудност. Има различни видове групи от хора, настроени скептично спрямо ваксините, както и забавяне на темповете на ваксиниране - отново по различни причини. Именно поради това не можем да третираме еднакво отделните страни. Заедно с Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията ECDC сме разработили стратегия за повишаване на процента на имунизираните.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мижи

    33 7 Отговор
    Можи да те лажем...
  • 2 АНТИВАКСЪРИТЕ В ШОК

    8 35 Отговор
    КОВИТО се завръща!

    Коментиран от #23

  • 3 5тата

    24 7 Отговор
    И последната ще е за ваксните
  • 4 Чалга космонавт

    8 71 Отговор
    Колко хора трябва да си отидат от този свят заради вируса за да се разбере, че в момента ваксината е най-мощното оръжие срещу пандемията ?

    Коментиран от #6, #14, #34

  • 5 др Гей Билтс

    38 9 Отговор
    Все пак 14% от тежкоболните явно са ваксинирани, а като се има напредвид, колко незначителна бройка са ваксинираните в БГ, то вероятността да свършиш в интензивно ако си ваксиниран е неимоверно по-голяма, ако не си.

    Коментиран от #20

  • 6 провинциалист

    45 8 Отговор

    До коментар #4 от "Чалга космонавт":

    Точно в момента Делта и Мю мощно мачкат ваксата, другото е пропаганда, за съжаление.
  • 7 Псевдоним

    56 5 Отговор
    И четирите вълни са вълните на телевизорите и овцете!
  • 8 Майна

    52 4 Отговор
    Който иска да става експериментален доброволец на частните компании..,ЖИВОТЪТ СИ Е МОЙ И ТЯЛОТО МИ, НИКОЙ НЯМА ПРАВО ВЪРХУ НЕГО...НЕ СЪМ РОБ
  • 9 Дьорд Шорош

    26 2 Отговор
    И каква е тая "стратегия" ма како?!..Ти сигурно си Кириакиду.т.е гъркиня,колкото..Сталинка е българка.Продажни антихристови слуги.
  • 10 чичо Доктор

    55 1 Отговор
    Лъжат!!! Четвъртата вълна тръгна точно от ваксинираните, защото те са приносители на вируса след ваксинацията!!! По време на пандемия не се ваксинира, това е ПРАВИЛО!!!
  • 11 Абе

    39 1 Отговор
    Бееееее.... вярно , вярно ...
    Щом Дойче Зеле го казва ....
    А кога ще вали течен шоколад , да си налея еди буркан ?
  • 12 Умен

    8 1 Отговор
    Защо в статията няма информация колко процента са ваксинираните в тази провинция, в която 86% от тежко болните били неваксинирами? Защото ако само 14 процента са ваксинирани то тогава няма значение дали си ваксиниран или не. При 70% ваксинирани вече е друго. До 30% ваксинирани разликата не е съществена .
  • 13 Aaa

    28 1 Отговор
    Петата вълна сигурно ще е за ваксинираното DW
  • 14 Мдаа

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Чалга космонавт":

    Нали осъзнаваш колко нелепо звучиш?!?
  • 15 Стин

    23 1 Отговор
    Избирам яко да мръ. Но в тоя ред на мисли, хората да бъдат всички ваксинирани, не е ли редно да обърнем внимание на равенството, едни хора са безобразно богати (прикрити от закона), а други безобразно бедни. Къде е равенството? Хората умират най-вече заради нечестността в законите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 сара

    20 0 Отговор
    А как стои въпросът с преболедувалите ?
  • 18 мислете му

    2 23 Отговор
    В ход е естествения подбор. Факт е, че неваксинираните намаляват, сами си правете изводите.

    Коментиран от #27, #35

  • 19 Русенец

    10 7 Отговор
    А неваксинираните са в гетата и махалите. Как върви ваксинацията в Селеметя, Максуда и Столипиново?
  • 20 Русенец

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "др Гей Билтс":

    Елементарна сметка, която не всеки си прави. Болшинството не обича да съпоставя числа и да мисли, а просто кълват на ДВ захранка.
  • 21 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    12 0 Отговор
    Ваксинираните и бурито на телефоните ги лови.
    Чакам да ми изтрият коментара.
  • 22 Фъксинатор

    20 0 Отговор
    Гледайте клипа в тубата на д-р Тодоров и д-р Пасков. Представено е мнението на един от световноизвестните молекулярни биолози от Германия, относно последствията от РНК ваксите..Слушайте внимателно човека какво е открил и си правете заключения. Този доктор не кой да е а е един от 100-те специалисти в света по лекарствени молекули и е работил за всички компании на Биг Фарма.
  • 23 Бмх

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "АНТИВАКСЪРИТЕ В ШОК":

    Разбииш? Ваксъре Долен ляв
  • 24 ДДТ

    0 16 Отговор
    Като го преболедуват неваксинираните ще подкара ваксинираните. Няма да се размине на никого но по-малко рискуваш ако те хване като си ваксиниран демек.
  • 25 DW напишете нещо за 5и 6 вълна, за 4та

    13 0 Отговор
    Нищо ново!! Всички го знаят:"ваксинирани те ще чакат не Ваксинирани те да умрат, а не Ваксинирани те, ще чакат ваксинирани те да умрат" Нещо ново напишете, как вървят продажбите и печалбите на Производителите на Ваксини и други консумативи??
  • 26 хахаха

    16 1 Отговор
    а 14% ваксинирани тежко болни? дали псуват на глас ваксините? Защо ни загълвиквате с тия новини? Аз гледам Америкън оупън...интересна работа, докато покривът на корта е отворен, всички си седят един до друг без маски. Като го затворят, корта става затворено пространство и всички по задължение слагат маските...това меко казано е гавра със здравия разум.
  • 27 хахаха

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "мислете му":

    а ваксинираните са безсмъртни...ура!!! :))))
  • 28 Петата

    8 1 Отговор
    А петата ще е на ваксинираните....
  • 29 XXX

    15 0 Отговор
    Що за глупост??? Нали е доказано че и ваксинираните се разболяват и пренасят зараза???
  • 30 Смех

    16 0 Отговор
    една лъжа повторена не 100 и 1000 пъти пак си е лъжа. Това е точно обратното в момента, вълната на ваксинираните. Имам познати в ковид отделения които ми казват, че повече от половината са ваксани здрави млади прави хора гърчещи се като червеи...
  • 31 Лъжат яко мишките

    16 0 Отговор
    От позната от РЗИ знам, че в момента над 80%от болните са ваксинирани,затова сега са в потрес боцнатите,щото почнаха да капят...

    Коментиран от #40

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Отворената уста

    8 0 Отговор
    А 5 вълна на ваксинираните
  • 34 Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чалга космонавт":

    Ти как разбра че са починали, първо от ковид, второ че са били неваксинирани или каквото ти кажат, това е.
  • 35 Коковид

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "мислете му":

    Все някога ще се мре..давам ти и моята доза-може да си я нач... ш къде си щеш.
  • 36 Коковид

    10 0 Отговор
    Никой не е против ваксини те-но ясни изследвани как си му е реда. Факт е, че това нещо наречено ваксина не те предпазва от заразяване. Дали самото боледуване ще протече по леко.. Също под въпрос. Тогава защо да си бия нещо, което е със съмнителна полза но сигурна вреда.и как са доказани тези болни, като чудото пср тест е изобретен още в 1993 година и самия изобретател твърди, че не може да се използва за клинични заключения или около 90% резултата ще е фалш. Както и факта, че същия е намерен мъртъв 2 месеца преди началото на пандемия та.. Не е ли е малко съмнителна случайност?
  • 37 big

    7 0 Отговор
    Дрън-дрън, пак глупости! Устисках да не се разболея досега; не съм ваксиниран; не мога да кажа, че спазвам мерките - смятам, че са пълна идиотия без всякаква връзка с мисловния процес; не смятам, че в настоящия момент с настоящите ваксини ще има някакво подобрение! Фактите в световен мащаб го доказват.
  • 38 kvy

    6 0 Отговор
    От трима мои познати с корона вирус, двама са с по две дози, а третият е без ваксина. Та на кой да вярвам сега? Медиите или на очите си?
  • 39 Копипасте

    12 0 Отговор
    Активизирането на Дойче Веле в КОВИД кампанията - само днес имат над три статии във ХАКТИ е показателно - ще напляскат Стойчо Кацаров, щото тия над него ще е по-трудно! ФАКТ е, че нaшитe упрaвници изoбщo нямaт рoля c думи в тaзи cвeтoвнa тeaтрaлнa пocтaнoвкa - те са втoрo хрacтчe или трeтo бoрчe oт дeкoрa! В нaй-дoбрия cлучaй ca шутa, кoткaтa/кучeтo или джуджeтo в мacoвитe cцeни! Aкo нe cлушкaт ги oшaмaрвaт! И ceгa дa cи припoмним oтнoвo нaчaлoтo нa прeдcтaвлeниeтo. Мeceц мaрт 2020г., прeд кaмeритe ce нaрeждaт вeтeринaр, шeфът нa пoжaрнaтa, пoлицaй, мaтeмaтик и кoрeмeн хирург зa дa ни cпacявaт oт "вируc". В държaвaтa нямa рeгиcтрирaн "cлучaй", нo грaдoвeтe ca зaтвoрeни c КПП-тa, a външнитe грaници - oтвoрeни. Cцeнaрия ли ви ce cтрувa кaлпaв или aктьoритe ca нeкaдърни?
  • 40 София

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Лъжат яко мишките":

    Мисля че много от ваксинираните сега ще преминат на страната на на тези, които нямат доверие в тези нови рнк препарати. А недоверчивите не ги наричайте "анти ваксъри " , по - скоро могат да се нарекат " анти експеримент " .

    Коментиран от #41

  • 41 333

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "София":

    като не щеш РНК, кеф ти янсен, кеф ти астра зенека.

    Коментиран от #42

  • 42 Те ми

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "333":

    А "те ми Синофарм", кога?

    От там започна "прилепа", там го откриха, там го сбориха, там го смачкаха - и боц-а, пак тамошен.

    Случаи нямат, на МИЛИАРД и ПОЛОВИНА население. Не са като разни 70% набодени с повече случаи от нас.

    Та - китайският боц, кога???