Last news in Fakti

8 Септември, 2021 15:04 2 873 18

Коронавирус: в Куба вече ваксинират и децата над 2 години

  • куба-
  • коронавирус-
  • ваксина

Правителството под ръководството на президента Мигел Диас-Канел-Бермудес смята да се придържа към дистанционното обучение дотогава, когато всички деца и юноши в училищна възраст не получат ваксинацията

Коронавирус: в Куба вече ваксинират и децата над 2 години - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Куба вече и децата над 2 години могат да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19. Комунистическата държава е първата в света, която разрешава това. Куба разработи няколко собствени ваксини, но те не са признати от СЗО.

Ваксинации на деца от 2 до 11 години: властите в Куба започнаха да имунизират и малките деца. От миналата седмица в социалистическата държава се поставят ваксини също и на децата над 12-годишна възраст. Всички сте получават двата кубински препарата срещу Ковид-19 „Abdala“ или „Soberana“, които са синтезирани от протеини на вируса.

Кубинските ваксини не са одобрени

„Abdala“ беше сертифицирана в Куба през юни – като първа латиноамериканска ваксина. „Soberana“ се появи през август. Световната здравна организация (СЗО) обаче досега не е признала нито една от двете.

Заради пандемията училищата в Куба са затворени още от март миналата година. В началото на тази седмица стартира новата учебна година, която обаче децата прекарват главно пред телевизора – в комунистическата страна много малко домакинства имат достъп до интернет.

Правителството под ръководството на президента Мигел Диас-Канел-Бермудес смята да се придържа към дистанционното обучение дотогава, когато всички деца и юноши в училищна възраст не получат ваксинацията. Според актуалните планове, училищата в Куба ще започнат стъпка по стъпка да отварят врати някъде през октомври.

Разпространението на силно заразната Делта-мутация на коронавируса изправи кубинското здравеопазване на ръба на пропастта. В страната с 11-милионно население през последните седмици с този вариант на вируса се заразяваха около 8000-9000 души дневно, а броят на починалите след заразяване през август нарасна почти двойно.

От есента започва отваряне

В островната страна върви имунизационна кампания, на чийто успех властите много разчитат. Куба възнамерява от средата на ноември да започне постепенно отваряне, защото, според прогнозите, дотогава ще са ваксинирани 90% от кубинците, се посочва в становище на Министерството на туризма. Поради отлива на туристи през последните две години кубинската икономика понесе много тежки загуби. Дотогава в туризма се създаваха около 10% от БВП на комунистическата държава, като особено важен беше притокът на западна валута.

В много страни вече се предлага ваксиниране и на деца над 12-годишна възраст, включително в Германия. Китай, ОАЕ и Венецуела пък обявиха, че скоро ще започнат да ваксинират и по-малки деца.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    5 5 Отговор
    С какви тестове ги тестуват Куба, с кубински, с американски или с китайски? :D
  • 2 Абдала

    7 12 Отговор
    Комунистически аптали!
  • 3 Гого

    7 6 Отговор
    Абе разбрахте ли,че Ваксиниран1403 постъпил в болницата с инсулт

    Коментиран от #12

  • 4 asd

    12 11 Отговор
    Ганщайните за по умни и от кубинците се мислят даже.
    Хахахахахахахахахаха

    Онези горките нямат храни и лекарства и пак са по-добре образовани от тиквопитеците.

    Тиквофилистиците алоУУУУУУУУУ! Онези с ембаргото произвеждаха поне 2 ваксини собствена разработка!!!
    ...може междувременно да са станали 3...

    Коментиран от #7, #15

  • 5 asd

    12 1 Отговор
    Куба
    Случаи общо
    705K

    Смъртни случаи
    5,881
    население 11 млн.

    Я да ви видя вас бе тиквопитеци жалки.
  • 6 ДОФТОРА

    10 8 Отговор
    В КУБА ВАКСИНИРАТ С КУБИНСКИ ВАКСИНИ А НИЕ ОСВЕН ЧУШКОПЕЦИ ДРУГО НЕ МОЖЕМ ДА ПРАВИМ. И АЗ БИХ СЕ ВАКСИНИРАЛ С РУСКА, КУБИНСКА, КИТАЙСКА ВАКСИНА ,НО С ПФАЙЗЕР,МОДЕРНА,ДЖОНСАН НИКОГА!!!!!! С ГЕННО МОДИФИЦИРАНА ВАКСИНА НИКОГА , САМО С ТРАДИЦИОНАЛНА НО ТЯ Е ЗАБРАНЕНА В БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #10, #11, #17

  • 7 До Факти

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "asd":

    Много моля,бъдете така добри да баннете лицето коментиращо в коментар 4.Крещящата му вулгарност и цинизъм не се понасят,вярвам изразявам общото на всички мнение!
  • 8 Рошко

    7 3 Отговор
    В Куба знаят ли
  • 9 домати с метри

    4 3 Отговор
    Даде, ама нека се уточни - ваксините са по изпитаната с времето технология на протеива база. Т.е. те са доказано безвредни!!! Вярно - за разработката е необходимо повече време, но това е за сметка на по-малко странични реакции и съответно по-качествени ваксини.
    Затова нека не сравняваме несравними неща - сравняваме домати с метри. Нека не сравняваме РНК с протеинова ваксина!

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 2946

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "ДОФТОРА":

    Ти си полуидиот с чушкопек и никой не го интерсува ,че би се ваксинирал с някаква руска cвoлoч Пътник5...
  • 12 Ваксиниран1403

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гого":

    Мечтайте си антиваксъри наивни. Аз сам си жив и в прекрасно здраве за ваш ужас.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ваксиниран1403

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гого":

    До когато и без ваксина. Това никои не знае кога ще е. За смъртта строг ред няма. И ваксинираните и не ваксинираните са смъртни и умират.
  • 15 Пффф

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "asd":

    Завиждаш ли или ни береш грижа?
  • 16 Те и китайците

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "домати с метри":

    направиха РНК ваксина.
  • 17 Казуар

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "ДОФТОРА":

    Ти въобще имаш ли някакво понятие от ваксини или пишеш по инерция лозунги.
  • 18 незнайко

    2 0 Отговор
    Куба е разработила собственни ваксини КОИТО СА ИСТИНСКИ и затова СЗО не ги е признала !!! Ще чакам нашата БЪЛГАРСКА ваксина и тогава ще се ваксинирам !!! ГРИПА КОВИД го прекарах декември 2020 година .