Last news in Fakti

21 Септември, 2021 16:51 4 894 91

НЦЦ: Защо толкова много българи и румънци не се ваксинират

  • българия-
  • румъния-
  • ваксина-
  • коронавирус

Според данните от актуално проучване на "Галъп интернешънъл" около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани

НЦЦ: Защо толкова много българи и румънци не се ваксинират - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Страни като България са особено податливи на конспиративни теории, пише НЦЦ. Швейцарското издание търси отговор на въпроса защо никъде другаде в ЕС делът на ваксинираните не е толкова нисък, колкото в България и Румъния.

Не липсата на ваксини е причината толкова малко хора в България и Румъния да са се имунизирали срещу коронавируса - точно обратното. И двете държави, които са на опашката по ваксинации в ЕС, разполагат с планини от неизползвани ваксини, чийто срок вече изтича, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ).

България и Румъния влизат незащитени в четвъртата вълна

И германският „Шпигел" обръща внимание на голямата разлика между Западна и Източна Европа по отношение на имунизационните равнища: докато в Белгия, Дания и Португалия вече са ваксинирани 80 процента от пълнолетните граждани, в Хърватия квотата е 32 на сто, а в България едва около 20%. „Опитът на Европа с Ковид-19 е историята на две различни пандемии - и тези разлики може да ни преследват още много години", цитира "Шпигел" думи на българския политолог Иван Кръстев от негов доклад за поляризацията в Европа в резултат от пандемията.

И наистина: според данните от актуално проучване на "Галъп интернешънъл" около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Друга една пета още не са, но казват, че ще се ваксинират. А цели 45% заявяват, че нямат намерение да си поставят ваксина срещу Ковид-19. "Така обществото се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата нито се е ваксинирала, нито смята да го направи", заключават авторите на изследването.

В съседна Румъния до момента са ваксинирани 27 процента от хората - далеч под средното за ЕС равнище от 60 на сто. А имаше период, в който Румъния беше сред шампионите по ваксиниране - в началото на март от членките на ЕС само Малта отбелязваше по-добри резултати. В Румъния бяха положени много сериозни усилия за осигуряване на достъп до ваксините, включена бе и армията, която бързо изгради необходимата инфраструктура. Но решаваща негативна роля изигра противоречивата, дори контрапродуктивна комуникация на правителството, убеден е румънският здравен експерт Октавиан Журма. Когато през май президентът Клаус Йоханис отмени почти всички ограничителни мерки, той обвърза тази стъпка с посланието за скорошен край на пандемията. „Проведоха се фестивали с десетки хиляди посетители, без каквито и да било ограничения. И просто стимулите за ваксиниране отпаднаха", казва Журма пред НЦЦ.

Експертът отбелязва, че единствената група в Румъния, която успява да убеждава ефективно, е групата на антиваксърите. Това придобива още по-голяма тежест в контекста на факта, че недоверието спрямо държавно разпоредените мерки в бившите социалистически страни от региона е традиционно високо, пише още НЦЦ и отбелязва, че в Югоизточна Европа навярно се разпространяват много повече грешни информации за ваксините, отколкото другаде. Според НЦЦ регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище, така и на специфичната медийна среда.

Политическа криза насред пандемията

Настоящите политически ситуации в двете страни само изострят проблема. В Румъния управляващата коалиция се разпадна, а преди това имаше постоянни персонални промени - от избухването на пандемията досега в страната са се сменили четирима здравни министри. В България е още по-сложно - страната от месеци се управлява от служебен кабинет, след като на два пъти съставянето на редовно правителство се оказа невъзможно. През ноември предстоят трети избори, а в тази ситуация на нескончаема предизборна борба популистки партии като ИТН се опитват да се профилират като рупор на антиваксърите, пише НЦЦ и коментира: При тези толкова ниски имунизационни квоти скорошното затягане на предпазните мерки е единственият начин за възпиране на наблюдавания рязък ръст на заболяванията и смъртните случаи.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    100 10 Отговор
    Като видя зеле, моментална ниска оценка преди да съм прочел и ред.

    Коментиран от #34, #84

  • 2 честен ционист

    51 3 Отговор
    Щото трябва да има някой да ходи на Източния фронт.
  • 3 Майна

    88 4 Отговор
    Видях една снимкова пропаганда лепната на врата на ЗДРАВНО ЗАВЕДЕНИЕ: ,,ИНФОРМИРАЙ СЕ...ВАКСИНИРАЙ СЕ...ПРЕГЪРНИ БУКЕТА...,,. АМИ ЪЕ ДИРЕКТНО ВИ ГО КАЗВАТ...

    Коментиран от #6

  • 4 Истинските

    56 1 Отговор
    Защото сме богоизбрани.

    Коментиран от #91

  • 5 др Гей Билтс

    93 6 Отговор
    Западняците ни сочат с пръст и ни изкарват най-прости и необразовани, податливи на конспирации, но ако бяха издържали на 12 годшния геноцид на гербаджиите, щяха да са по-предпазливи и от нас.

    Коментиран от #11, #51

  • 6 Мислещ

    67 3 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Напомня на лозунгите от комунистическо време у нас. Ама само напомня, де, иначе сега е далеч по-зловещо по много направления.
  • 7 Да бе

    78 8 Отговор
    И без това сме малко ако се ваксинираме напълно ще изчезнем.
  • 8 Българин

    15 104 Отговор
    И при румънците е пълно с малоумници като тук , а евреите понеже и те са прости хорица се ваксинираха първи, ингилизите и те май са глупави , че и те ваксинират наред , Бай ти Ганя е най големия разбирач по всичко....

    Коментиран от #48, #90

  • 9 Кака Наска

    13 72 Отговор
    Българинът е прозорлив, остава му само масово да прогледне, че Земята е ПЛОСКА.

    Коментиран от #14, #33, #70

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    4 55 Отговор

    До коментар #5 от "др Гей Билтс":

    На калпавия ой косата му пречи.... на теб май всичко ти пречи като чуеш за ваксинация...Гешев, Бойко, радев и всички от коневръза

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Един

    53 3 Отговор

    До коментар #9 от "Кака Наска":

    Како Наске, иди си удари една бустерна и рахатясай, че от тебе май по-прозорлива няма.

    Коментиран от #20

  • 15 др Гей Билтс

    50 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Именно политиците вкараха заразата, първо по животинките, а после и за нас. Ако ги нямаше продажните твеари, да си живеем най-добре.

    Коментиран от #31

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    25 5 Отговор
    Може би е свързано и по това , че сме последни по доходи и стандарт на живот в съюза заедно с румънците ….

    Коментиран от #22, #28

  • 18 не вярваме

    66 2 Отговор
    защото образованието от соца беше толкова добро,че не вярваме на капиталистическите страни!
  • 19 Кочо

    11 68 Отговор
    Защото властта флиртува с вас - затова! Само говорят за мерки, а няма такива! Я, да ви залостят вкъщи и да не ви пускат да си покажете муцуните навън и ще видите как след месец и половина ще се изтрепете на опашката за боц! За да ви разрешат да ходите по кафенетата!

    Коментиран от #21, #27, #37, #38, #87

  • 20 Кака Наска

    4 28 Отговор

    До коментар #14 от "Един":

    Не бъди загрижен. Моят имунитет си дойте от самосебе си. Като пусна измишльотините на Наса и се зареждам с бустери и доза смях. Но не се съмнявай, българинът вече не можеш го заблуди, че има главно място във все;ената и слънцето и луната изгряват за негов кеф.

    Коментиран от #82

  • 21 някой

    48 2 Отговор

    До коментар #19 от "Кочо":

    Леле, колко злоба си натрупал, да не е страничен ефект от ваксинирането?
  • 22 др Гей Билтс

    45 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Не е свързано с доходи. Българите на стабилна работа в чужбина, също не желаят шота. Даже една женица, преподавателка в Сорбоната я дадоха, че се прибрала в родината, заради френските дивотии.

    Коментиран от #72

  • 23 А защо

    32 2 Отговор
    в зап. Европа не са ваксинирани с БЦЖ ?
  • 24 Странно

    63 2 Отговор
    Не мога да разбера какво ги бърка НЦЦ, че много българи и румънци не искат да се ваксинират? Те нали се ваксинираха? Да не би да се чувстват прецакани?

    Коментиран от #26

  • 25 Калмук

    42 3 Отговор
    "Вярват в конспиративни теории" ... е най-лесното обяснение и не изисква напрягане на мозъчните клетки. По същия начин звучи и "експертизата" им за спора ни със Македония "Не ни интересува вашата история, но не сте прави ... и сте прости"
  • 26 др Гей Билтс

    16 0 Отговор

    До коментар #24 от "Странно":

    Не, просто трябва по някое време да ни изкарват българите и румънците полубогове, или да имислят някакво обяснение за БЦЖ, че ни спасявало.
  • 27 Анонимен

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Кочо":

    Ти се шегуваш, колега! И вярваш ли си, че тая с трошенето на пейките по парковете е впечатлила и някой малко по от кварталните "как Сийки" дето са на по 70+?
  • 28 Калмук

    17 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Публикувано във факти.бг: Може би е свързано и по това , че сме последни по доходи и стандарт на живот в съюза заедно с румънците ….

    ... Да, бе ... и защото ядем шкембе чорба и кисело мляко вместо йогурт, нали ?!
  • 29 Грульо

    50 0 Отговор
    Щото няма файда, вече го минахме по няколко пъти тоя ковит и Алфата, и Бетата, и Делтата и Омегата. :D Но най-важната причина е, че гладния българин не вярва на сития западняшки елит, още по-малко на преялите ни политици. :D
  • 30 Защото

    45 0 Отговор
    помним какво се случи с прасетата !
  • 31 Българин

    5 52 Отговор

    До коментар #15 от "др Гей Билтс":

    Пожелавам ти да не попадаш ти или твои близки в болница в ковид отделение и като видиш там как си изкашлят дробовете и за 15 мин . са чао , друга песен ще запееш. Бях там слушах ги и не беше най приятното преживяване...

    Коментиран от #41, #42, #52, #89

  • 32 Интересно

    35 0 Отговор
    "При тeзи тoлкoвa ниcки имунизaциoнни квoти cкoрoшнoтo зaтягaнe нa прeдпaзнитe мeрки e eдинcтвeният нaчин зa възпирaнe нa нaблюдaвaния рязък ръcт нa зaбoлявaниятa и cмъртнитe cлучaи."
    Това няма да неочаквано и не е интересно.
    Много интересно ще стане обаче ако в държавите с Високи имунизационни квоти, които сега ни дават акъл се наложи пак да затварят.

    Коментиран от #58

  • 33 Я па ти

    25 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кака Наска":

    Я па ти - как плоска бре, докъдето погледа стига - планина до планина, хълм до хълма. Балкански полуостров му се вика.

    То шосетата не са ни плоски, даже и когато са на равно - ти за Земята плещиш.

    Файзера ти е изпил МодеРНАта явно XD
  • 34 123

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    И аз така. Видя ли статия на тази соросоидна медия моментално една звезда им слагам. Даже и това им е много за лъжите и пропагандата с които ни заливат. В повечето случаи само 9725заглавието прочитам и ми е ясно какви глупости ще има под него.
  • 35 Ами

    36 3 Отговор
    Бьлгарина не е прост.Защо да се боде с като няма никаква пандемия.Всичко е една долна игра и се знае кой е инициатора.Умирали хора ами ще умират като прьскат отрови сьс самолети и тя дето имунната им система е слаба организма е слаб и неможе да се бори и какво става накрая смьрт.
  • 36 Нов Световен Ред New World Order

    45 0 Отговор
    Зад мероприятието коронавирус се осъществява подготовка за смаляване на производството с 70-80% и намаляване на населението с 80-90% . Това ще реши проблемите със суровините, с отпадъците, с потреблението. Също ще реши проблема със задлъжнялостта. Ще реши проблема с миграцията. Тези които са на власт, отново ще бъдат на власт и пак ще имат население което да си го "отглеждат". Това е очевидно! Тече подготовка за това във всички сфери. Този модел на цивилизацията приключва, изчерпан е. Ще има излишни хора, които наистина ще бъдат премахнати.

    Коментиран от #40, #46

  • 37 Българин

    9 30 Отговор

    До коментар #19 от "Кочо":

    Ваксината трябва да струва 100лв и да е в много ограничени количества...както и само за управленческия апарат... Те тогава ще се избиват да се ваксинират....

    Коментиран от #43, #83

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Факт

    31 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "... регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище"
    Няма да споря за нивото на образование в региона, но то е достатъчно за да може да прочетем т.нар. Информирано съгласие и да си направим съответните изводи - никой не иска да носи отговорност ако се появят късни тежки и необратими реакции от ваксините.
    Това в момента никой няма откъде да го знае и затова и никой не иска да поеме отговорност.
  • 40 Българин

    4 14 Отговор

    До коментар #36 от "Нов Световен Ред New World Order":

    прав си колега който е прост да си мре ...така ще се намали населението
  • 41 Градски

    22 2 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Замисли се малко защо тези хорица са на това положение.Ами води се Биологична война вьв момента.Това че казват че има Пандемия е льжа.
  • 42 др Гей Билтс

    25 2 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Не ме плашиш, изкарах декемврийската пунтамара, която е многократно по-смъртоносна от делата сополивата настинка. 5 дни и Ковидът свърши, без антибиотици, без парацетамоли, само чай и яки псувни за гербаджиите.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Впечатление ми прави

    31 4 Отговор
    Че тук върлуват един-двама ваксъра и непрекъснато дрънкат няколко опорки за ваксините. Надявам се добре да им плащат, за да систрува висенето по цял де във форума и писането на малоумщини.

    Коментиран от #53

  • 45 Слави Трифонов

    35 4 Отговор
    90 процента от тежко болните в Израел са напълно ваксинирани - това го казаха по тяхната телевизия преди 3 -4 дни - кой нормален ще се ваксинира?
  • 46 Грип сезонен

    20 1 Отговор

    До коментар #36 от "Нов Световен Ред New World Order":

    Абсолютно точно казано.Това е самата истина
  • 47 67778

    37 0 Отговор
    За пръв път в човешката история здрави хора можело да застрашат от зараза други хора, които са ваксинирани срещу същата зараза.
  • 48 Шалом

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Еврейте имат лош късмет просто. постоянно са под някакъв геноцид.
  • 49 ????

    23 2 Отговор
    Най новата "тъпа" реклама "Гушни букета! Ваксинирай се"! И не не е майтап!
  • 50 гтнгтн

    21 5 Отговор
    От моите познати само най-простите скотове се ваксинираха. Ако не за друго то само заради това няма как да се навия.
  • 51 Интересна антикогика

    0 16 Отговор

    До коментар #5 от "др Гей Билтс":

    Западняците никога не са избирали ГЕРБ. По напред ли са от нас или по назад?

    Коментиран от #55, #56, #75

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 По интересно

    22 0 Отговор

    До коментар #44 от "Впечатление ми прави":

    По-интересно е дали са се наболи изобщо?

    Че май "ваксър" всъщност означава "агитатор за боц", а не непременно боцнат.

    Както и по-голямата част от борците за правата на "дъгата" всъщност са си от правилния бряг, а най-големите еколози се хранят от пластмасови чинии за еднократна употреба, че ги мързи да ги мият...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Слави Трифонов

    15 2 Отговор

    До коментар #51 от "Интересна антикогика":

    ГЕРБ го избраха същите, които сега тичат да се ваксинират. Най-вероятни и ти си гласувал за ГЕРБ, а преди това за НДСВ - щот сте евроатлантици
  • 56 др Гей Билтс

    12 0 Отговор

    До коментар #51 от "Интересна антикогика":

    ГЕРБ ти го натресе немският бургер, да може да ни точи ножа 12г с 10% корпоративен данък и заплати като за третия свят. Нищо не си избирал, още повече написано на бюлетина.
  • 57 Гост

    3 30 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо толкова много българи и румънци не се ваксинират? Защото са тъпи на градинска лейка
  • 58 Не се знае

    14 0 Отговор

    До коментар #32 от "Интересно":

    Много обичат да ни плашат, но тенденциозно отчитат само броя на ваксинираните.
    Ако се вземе под внимание и броя преболедувалите нещата ще изглеждат по друг начин.
    До момента, отчитат се само регистрираните случаи, а нерегистрираните са 5, 6 пъти повече. Това, че не са регистрирани, не означава, че не са преболедували.
    Това плюс факта, че по-уязвимите хора се ваксинираха ще повлияе със сигурност и затова тази вълна ще е по-слаба от предишните.
  • 59 защото те ще

    9 1 Отговор
    ми помогнат , ваксината де, да не "гушна букета", но ще ми гледат сеира като приритвам от глад
  • 60 Jacques Yves Moineau

    26 0 Отговор
    Швейцарско издание цитирано от ДВ....досега не бях виждал западни издания да са толкова загрижени за България. Гледам евронюз редовно, ама трябва да изригне вулкан в България, за да направят новина.
  • 61 КОВИД20

    19 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Проведоха се фестивали с десетки хиляди посетители, без каквито и да било ограничения. И просто стимулите за ваксиниране отпаднаха - Румъния
    Не стимули, това са ограничения и издевателства с правата на човека.
  • 62 КОВИД20

    23 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: сравнително ниското образователно равнище
    Вие умните и красивите се боцкайте. Скоро ще останем само грозните и нискообразованите.
  • 63 Sieg

    21 2 Отговор
    Прозорливи сме в лъжите и измамите. Все пак ГЕРБ ни лъга 10 години и имаме опит.
  • 64 ⚜️Илюминат⚜️

    30 1 Отговор
    Щото в човешката история за първи път някой се опитва да набутва нещо безплатно и на всяка цена !!! Щото причаквате народа по паркове , молове , пазари , битаци , морски градини със спринцовки !!! Щото не сме изпаднали германци или сащисани емигранти , които не знаят къде на картата са цели континенти ! Защото 1300 години всеки гледа да ни умори ! Защото сме древни ! Защото сме трудни за манипулация и не ви вярваме !!! Други въпроси?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 На Щипка

    17 0 Отговор
    Пристъпи ужасни! Дванайсетий път
    гъсти орди лазят по урвата дива
    и тела я стелят, и кръв я залива.
    Бури подир бури! Рояк след рояк!
    Витонов безумний сочи върха пак
    и вика: "Търчете! Тамо са антиваксърите!"
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Прос так

    20 0 Отговор
    С всяка нова вълна броя на преболедувалите се увеличава, а това означава, че броя на хората с имунитет расте, независимо от темпа на имунизационната кампания.
    Знам, че звучи просташко и цинично, но е факт.
    Хубавото е, че вече уязвимите хора имат избор и могат доброволно се ваксинират.
    Не съм убеден, дали това е правилния или грешния път, но това е избора на българина и този избор трябва да е доброволен.
  • 69 Vladi

    25 1 Отговор
    Страните в които са били Социалистически , са високообразовани , ученик завършил 8 ми клас по соца , е по образован от висшист с две висши в днешно време , ако и като правопис и граматични грешки ! Доказано !там търсете причината , родител от социализма никога не би ваксинирал нито родителите си, нито себе си нито децата си, много ги е яд Бил Гейтс и компания , че все още има интелигентни , умни и незомбирани хора които знаят за какво става въпрос
  • 70 Телевизионер

    24 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кака Наска":

    Има доста голяма група, хора, които вярват само на това, което им каже телевизора, ако телевизора им каже, че земята е плоска ще повярват веднага.
  • 71 съседе с обич

    8 0 Отговор
    Над Карпатите луна изгрява,
    леден пламък в замък Бран трепти.
    Владко Цепеш нещо се разшава,
    ма спринцовка няколко наби.
    Домнуле, една ни е реката,
    дето ни държавите дели.
    Домнуле, една ни е съдбата-
    дръж се, докажи, че пак си ти.
    Дракула приключва със зората
    и очите злобно сал върти.
    И тогаз върни го във земята,
    с кола го имунизирай ти...
  • 72 Кирчо Шпека

    22 0 Отговор

    До коментар #22 от "др Гей Билтс":

    Абсолютно си прав.
    Съпругата ми работи в Италия. Тя е решила да се ваксинира (нейна си работа. голяма жена е ), но повечето и колежки вече се върнаха в България, защото не искат да се ваксинират, ,а в Италия на практика е задължително. Така, че поне за Италия мога да потвърдя думите ти, че хората се махат от там заради задължителната ваксинация.
  • 73 небрежнев

    7 4 Отговор
    Решението е много просто - да са платени ваксините и лечението от Ковид. Тогава всеки ще си поеме отговорността за решението - дали да се имунизира, преболедува или че няма ковид.
    Сега нещо е безплатно (ваксини, лечение), друго е платено (маски, дезинфектанти), трето е изсмукано от данъци (мерки 60/40, 80/20) и народа навсякъде вижда начин да бъде прецакан, защото хората в БГ винаги сме били прецаквани. Затова нищо да не се предлага или препоръчва от държавата, а да се остави на отговорността на хората. Хората са предостатъчно мъдри, но и предостатъчно лъгани.
  • 74 Дарвин

    4 23 Отговор
    Дарвин, ако беше жив сега, щеше да изследва бълтари и румънци вместо маймуни. Теорията щеше да е същата. Лош генетичен материал, концентриран в сравнително малка територия.

    Коментиран от #77

  • 75 Логистик

    26 0 Отговор

    До коментар #51 от "Интересна антикогика":

    По тази логика, трябва да се вярва на по богатите и по - напреднали в технологично отношение, примерно хитлеристите са обяснявали, на концлагеристите,че ги водят на баня, когато са вкарвали в газовите камери. Напредналите колониални държави избивайки въстаналите срещу колониализма са им обяснявали че така е правилно..Най-големите войни и поражения на човечеството са направили точно напредналите и много богати държави. Трябва ли винаги да им вярваме?
  • 76 Тра-ла-ла

    18 0 Отговор
    Не е вярно, че влизаме незащитени в четвъртата вълна! Защитени сме! Носим си в джоба маски от първата! 😂😂😂
  • 77 Ако беше

    6 0 Отговор

    До коментар #74 от "Дарвин":

    Ако беше, или щеше да публикува нещо и набързо да "Ковидяса"...

    Или, ако му се живее - без много шум, да си събере чукалата и да дойде за няколко годинки насам, уж да изследва някой характерен само за тези земи вид пеперуда...
  • 78 Инглезе

    15 0 Отговор
    Защо просто не може причината да не се ваксинираме да бъде, защото така сме си решили? Навсякъде се търси "проблем" със не-ваксинираните, с цел да се насади, че нещо не им е наред щом не желаят да се ваксинират и трябва бързо да се включат в групата. Не виждам толкова да се тръби защо хората не искат да престанат да се тъпчат с боклуци и да умират от диабет! Оставете решенията на хората на спокойствие и просто ги приемете.

    Коментиран от #80

  • 79 Как отдалеч прозира

    14 0 Отговор
    тоталитарния рефлекс на ДВ и не позволява доза скептицизъм на българи и румънци спрямо ”прекрасния нов свят”.
  • 80 Парадокс

    15 0 Отговор

    До коментар #78 от "Инглезе":

    От една страна "Информирано съгласие, доброволно, сам си решил - тургай парафа!"

    От друга страна - вой, истерия, квичене на пет гласа едновременно - "Ма как така не искаш?!"

    Парадокс до парадокса, майно льо, кон до коня - вакса до ваксата...
  • 81 Питанка

    9 1 Отговор
    Защо внушенията са само и единствено "за ваксините" и всячески се избягва въпросът за ЛЕКАРСТВАТА срещу тази гнус? Отговорът е с понижена трудност: защото Биг Фарма печелят от "ваксините" милиарди и вече наличните лекарствата ще им провалят супер печелившия бизнес. Народе, боцкай се на воля и се надявай да се спасиш.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    Ако в България клиентът диктуваше пазарът, ДВ отдавна да са на боклука.
    Но, някой упорито се опитва да ги лансира.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Диана

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кочо":

    Ти знаеш ли че имаш права за които не трябва да се молиш а директно трябва да упражняваш без да питаш " може ли? ". Властта съществува само ако я признаеш и й се подчиниш и това го правиш с подпис върху информираното съгласие. Жалко че много хора не разбират смисълът на личния подпис и какво голямо значение има за " властта " .
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Потурко

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Те са били пътници и преди тази измислена пандемия! Било е въпрос на време и определен грипен щам! От бронхитпневмония умират всяка година по същия начин хиляди хора! Няма нищо по-д-бре и сигурно от естествения имунитет! Чети какво пишат вирусолозите, а не самозвани и алчни за пари бели престилки!
  • 90 МАСКАРАД

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Остави ги евреите и не ги давай за пример . Като са толкова умни според теб , защо милиони от тях влязоха през газовите камери и то
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ?
  • 91 селтак

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Истинските":

    ТОЧНО!!! НЦЦ да си е...... м.....!!!