21 Септември, 2021 23:00 4 405 56

Ваксина срещу Ковид-19, скоро и срещу рак: революционерите от BioNTech

  • ваксина-
  • рак-
  • бионтех-
  • угур шахин

Когато през януари 2020 избухва пандемията от коронавирус, Шахин и Тюреджи изцяло насочват усилията си към разработването на ваксина срещу неизвестната дотогава вирусна инфекция

Ваксина срещу Ковид-19, скоро и срещу рак: революционерите от BioNTech - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Те помогнаха на милиони да се предпазят от Ковид-19, вече тестват и ваксина срещу рак: Угур Шахин и Йозлем Тюреджи от BioNTech получават най-престижната награда за медицина в Германия за своя пробив в РНК-технологиите.

Угур Шахин, Йозлем Тюреджи и Каталин Карико получават най-реномираната награди за медицина в Германия. Отличието "Паул Ерлих и Лудвиг Дармщедтер" за 2022 година им ще им бъде връчено за "тяхната визия, издръжливост и последователност при разработването на нов терапевтичен метод въз основа на РНК-технологията". Според Тома Бьом, директор на института "Паул Ерлих", тримата учени са работели в тясно сътрудничество, което в крайна сметка е довело и до успеха.

Нова ваксина за по-малко от година?

Първоначално тримата наградени изследователи са искали да разработят нови методи за терапия на раково болните. "Представете си, че е възможно да назначите индивидуална терапия за всеки болен от рак, вземайки предвид генетичните признаци на съответния вид тумор. А сега си представете, че тази индивидуална терапия е репродуктивна, бърза и евтина. Искаме да революционираме лечението при болните от рак", разяснява на сайта на BioNTech Угур Шахин. Той и съпругата му Йозлем Тюреджи основават компанията BioNTech със седалище в Майнц през 2008 година.

Когато през януари 2020 избухва пандемията от коронавирус, Шахин и Тюреджи изцяло насочват усилията си към разработването на ваксина срещу неизвестната дотогава вирусна инфекция. Тогава никой не е вярвал, че за по-малко от година те ще разработят многообещаваща иРНК-ваксина.

"Този кратък срок е безподобен", казва по този повод Бьом. Казано по друг начин: BioNTech и нейните основатели успяват да напишат история в медицината.

Малко преди миналата Коледа BioNTech и американската фармацевтична компания Pfizer получават разрешение за приложението на тяхната ваксина в страните от ЕС, която продължава да играе важна роля за предотвратяване на разпространението на SARS-CoV2. Но разработването на ваксината не спират усилията за напредък в превенцията на рака. Обратното дори – успехът на BioNTech с ваксината срещу Ковид-19 осигурява на компанията необходимите финансови средства за продължаване на нейната изследователска дейност.

Три мигрантски истории на успеха

Угур Шахин винаги е подчертавал, че това не е само негов успех, а дело на редица учени. Към тях принадлежи и американската биохимичка от унгарски произход Каталин Карико, която също е сред лауреатите на наградата на "Паул Ерлих". Като експерт в областта на ДНК и иРНК-технологиите тя участва активно още от самото начало в разработването на ваксината срещу коронавирус. От 2013 година Карико работи за компанията BioNTech. Днес тя е неин вицепрезидент.

Угур Шахин и съпругата му също са с мигрантски корени. Шахин пристига в Германия на 4 години. Заедно с майка си той напуска турския град Искендерун, за да заживеят заедно с баща му в Кьолн. Именно там Шахин завършва училище, а по-късно и медицина. Работи последователно като интернист и онколог в Университетската клиника в Кьолн, в Института за експериментална имунология към Университетската болница в Цюрих, както и в Университетската клиника в Майнц. След това е назначен в Заарландския университет в Хомбург, където през 1992 година среща бъдещата си съпруга Йозлем Тюреджи. Двамата се преместват в Майнц, където през 2002 година Тюреджи защитава докторска титла по молекулярна медицина.

Шахин, Тюреджи и Карико са лауреати на множество международни награди. Към тях сега се добавя и престижната награда на името на Паул Ерлих и Лудвиг Дармщетер за 2022 година. Тя ще им бъде връчена на 14 март следващата година. Наградата е дотирана със 120 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еха

    27 34 Отговор
    Фанатици

    Коментиран от #17, #41

  • 2 Емил

    28 52 Отговор
    А срещу русофилия кога!? В България от тая болест обезумяват хиляди годишно!

    Коментиран от #9, #14, #56

  • 3 Онзи

    55 33 Отговор
    Ваксина срещу рак. Новата примамка за балъците.

    Коментиран от #7, #8, #39

  • 4 КОВИД ГЕНОЦИД

    54 25 Отговор
    Тези, които получават награди в днешно време, са най-големите убийци и престъпници срещу човечеството. Да не би и зад наградите да стои спонсорството на Гейтс?
  • 5 Това на снимката са турци

    26 12 Отговор
    Да не кажете че нямали открития

    Коментиран от #18

  • 6 Професора

    35 27 Отговор
    Във ваксина за рак какво ще сложат този път нещо живак, цинк, манган ?
  • 7 КОВИД ГЕНОЦИД

    23 18 Отговор

    До коментар #3 от "Онзи":

    Прав си! И сега болните от рак са малко като процент спрямо световното население. Ваксата за рак кой знае каква химия ще е, но болните сигурно ще си останат почти същия малък процент като сега. И тези ще кажат - виждате ли, че ваксата работи? Повечето хора нямат рак :)
  • 8 Erebor

    24 10 Отговор

    До коментар #3 от "Онзи":

    За да им натупат коктейла от химикали този път ги примамват с ваксина за рак!
  • 9 Ако може

    13 9 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    за тъпотия, че при теб вече е хронична и ще трябва да те ваксинират всяка седмица.
  • 10 Сатъра на Хана

    18 10 Отговор
    Забележете, че не получават Нобелова награда по медицина. Защо? .. Ами да го обясня образно, Тройката учени не са открили Двигателя с вътрешно горене , а само са създали автомобилното купе където двигателя да се монтира
  • 11 КОНТРАТА

    18 16 Отговор
    Тая прилича на Бил Гейтс клонинг! Сатаниската секта се клонират вече!!
  • 12 Fenasi Kerim

    31 21 Отговор
    Вижте им злобните очички. Особено на жената. Какво като са турци. И аз съм турчин но не им вярвам. Станаха милионери покрай корона кризата. Не станаха милиардери. Други станаха милиардери. Това са фигурки, кукли. Доколкото знам още не са се ваксинира ли с измислената им ваксина. След като избухна скандала Угур Шахин каза че се ваксинирал през Февруари. Не им вярвам. В Израел пък само само с Файзер ги ваксинирват. Само те са най добрите.. Някои спечелиха много кървави пари. Да видим колко ще отнесат в гроба.

    Коментиран от #23

  • 13 честен ционист

    14 5 Отговор
    Този петък ще ви пуснем един филм за масова ваксинация против рак с Уил Смит - казва се Аз съм легенда.
  • 14 до Ему

    17 13 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Православието и Русия ще спасят света.

    Коментиран от #21

  • 15 Шахин и Тюреджи

    16 8 Отговор
    Отвориха ни се чакрите и почнахме да измисяме ваксини след ваксини!
  • 16 Госあ

    9 6 Отговор
    Ха ! Не мога да повярвам, че зелето все пак е включило и Каталин Карико, дори накрая. Това ми напомня за Нобеловата награда за ДНК, която получава и янкито уотсън за приноса си да открадне ренгеноструктурния анализ на Розалин Франклин и да то занесе на Френсис Крик, който с помощта на комуниста Полинг прави модела на двойната спирала. Е, Розалин Франклин дори не е спомената, но за сметка на това освен уотсън и Крик е награден и нейният шеф, на който не помня името, но знам че основният му приоритет по това време е бил любителския тенис.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Това на снимката са турци":

    Всъщност би трябвало да дадеш друг за пример. С награда за Химия, въпреки че е част от “американски колектив” Биохимик, а не измекяр. С тези не бих се гордял.
  • 19 Госあ

    8 3 Отговор
    Аве, освен Карико която е работила и за модерна, нема ли и там некоя двойка с която зелето да ни омайва ?😂

    Коментиран от #25

  • 20 Ева

    13 6 Отговор
    Тези смачканяци ги използваха и скоро ще ги скрият или приключат с тях. Много наивници има по света, невиждащи голямата картина
  • 21 Жоро

    9 9 Отговор

    До коментар #14 от "до Ему":

    Русия не може да спаси себе си, дадоха и половин Европа на тепсия и пак 89-та рухна като сламена кула
  • 22 реалиста

    13 10 Отговор
    много русофили се изхождат в този сайт

    Коментиран от #24

  • 23 Ами

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "Fenasi Kerim":

    Тя алчността да се трупат парички не пита кой какъв е. Тия за пари всичко ще пробутат с лъскава реклама.
  • 24 Дер

    6 10 Отговор

    До коментар #22 от "реалиста":

    Пълно е с платени тролове на путин, руспфил и путинофил и платен трол отнкгб, са тотално различни неща!
  • 25 Кой беше ти

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Ти сега последно комунист бсп или от онея пропафмалите абв ли брше, напомни ми, дърт съм вече и забравям?

    Коментиран от #26

  • 26 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Кой беше ти":

    Забравят хората, които са знаели. Грешно се изразяваш. Иначе съм комунист, но от имперски тип. Осъзнах, че социалдемокрацията е утопия.

    Коментиран от #27

  • 27 Ганьо

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Ти си от императорски род и хубаво четеш,ама то четенето трябва и да се осмисли

    Коментиран от #28

  • 28 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ганьо":

    Точно затова осъзнах, че социалдемокрацията е утопия. Преди време бях много заинтригуван от Русо. Но осмислих нещата
  • 29 Антитрол

    15 7 Отговор
    Е как ще стане тоя номер с ваксина срещу рак. Ракът е мутация на собствените ти клетки които почват да се делят неконтролируемо. Могат да мутират съвсем различни клетки от мозъчни до такива на червата както и на кръвта.

    Та как някаква ваксина ще спре мутациите - безобидни мутации в човешкия организъм има постоянно и за това се изменяме със годините. Раковите мутации са може би 1 на милиард но те са си твои клетки и организма ти не се бори срещу тях.

    Нещо ми се струва че пак трябва да подписват "информирано съгласие".

    Коментиран от #30

  • 30 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Антитрол":

    Раковите клетки имат специфични рецептори на клетъчната мембрана. Ще обучат имунната система да ги разпознава и атакува веднага при появата им. Разбира се, това може да става и с протеинови ваксини и изобщо не откриват топлата вода. Правено е, но ефективността не е особено висока. Като случая с ковид. Особено за раковите клетки основна роля играе клетъчния имунитет и фатоцитите. А той е мит за тези ваксини. По надеждния метод е с директна трансплантация на червен костен мозък и редактирани лимфоцити, които така или иначе имат пролиферираща способност. Истинската революция са препрограмираните плурипотентни стволови клетки на Яманака от Университета Киото

    Коментиран от #32

  • 31 СЕРИОЗНО ЛИ

    1 3 Отговор
    КОГАТО ПИШЕТЕ НА ТАКАВА ТЕМА КАТО ВАКСИНА СРЕЩУРЕЩУ РАК ТРЯБВА СЕРИОЗНА ИНФОРМАЦИЯ СЪС СТАТИИ ОТ ЕЖДУНАРОДНИ МЕДИЦИНСКИ ИЗДАЯНАПИСАНОТО ОТ ВАШИЯ ВЕСТНИК Е ОИГРАВКА С ЧИТАТЕЛИТЕ
  • 32 Антитрол

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Не всички ракови клетки имат специфични рецептори - за някои видове рак може би. Както казах в човешкия организъм постоянно мутират клетки и когато мутацията засегне гена за деление на клетката то става неконтролируемо но клетката може да си остане абсолютно същата като останалите здрави.

    Колкото видове клетки има в човешкото тяло толкова видове рак има.

    Коментиран от #35

  • 33 НЕЩО ЛИПСВА2672

    1 1 Отговор
    КОГАТО ПИШЕТЕ ПО ТЕМА КАТО ВАКСИНА СРЕЩУ РАК Е РЕДНО ДА СЪОБЩИТЕ НАУЧНИТЕ МЕДИЦИНСКИ ПУБЛИКАЦИИ
  • 34 Антитрол

    5 1 Отговор
    "Истинската революция са препрограмираните плурипотентни стволови клетки на Яманака от Университета Киото"

    Никаква революция не е това а са си експерименти с хората. Това да с бъркаш в генома на човека който макар и разчетен целия учените не знаят за какво са 99% от гените. И още по интересното е че едни и същи гени един път отговарят за едно а в комбинация с други за друго и да ги "препрограмираш" си е меко казано опасно.
  • 35 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Антитрол":

    Айде пак разсъждения. Като има туморен маркер клетката, фатоцита ще изяде само нея,а не тази без. Препрограмираните клетки пак са твои. Използва се комбинация от фактори, които да ги върнат в плурипотентно състояние и после комбинация от други, които да ги превърнат в желаните. В генома не се пипа. Но, когато се пипне и в генома, като това лимфоцитите да разпознават туморни маркери, нещата стават завършени. И между другото редактираните близнаци в Китай, които не могат да се разболеят от СПИН са си живи и здрави. И ръководителя на екипа излезе от затвора, където Си го изпрати за малко в отговор на световната общност.

    Коментиран от #36

  • 36 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Фагоцит
  • 37 Хората спасиха!!!

    11 7 Отговор
    Милиарди човешки души!!! Бай Ганя умира от завист, че им платили за награда!!! Пуста завист човешка, почивен ден няма.
    Станете и вие светила в науката и на вас ще се плати! Много е просто! Опитайте само...

    Имената им ще останат в човешката история изписани със златни букви! А вие какво ще оставите за човечеството, след себе си ?

    Коментиран от #38

  • 38 Госあ

    5 6 Отговор

    До коментар #37 от "Хората спасиха!!!":

    Е глей ги кви са оръфляци ве типични измекярчета 😂 не са спасили милиарди човешки души, а са спечелили милиарди доларес искаш да кажеш ?
  • 39 Ганьо Гений

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Онзи":

    Ти като не си балък, като те удари ракът го лекувай с билки и отвари да те видим колко ще изкараш.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Лекар

    5 3 Отговор
    Съществуват над 200 вида рак с 1 ваксина как ли ще стане това?

    Коментиран от #53

  • 45 Гарвана

    6 1 Отговор
    Най-рано след 10 години ще са ваксини. До тогава са експериментални препарати.
  • 46 Да Не

    2 2 Отговор
    Тоя Обама ли е?
  • 47 незнайко

    4 3 Отговор
    Браво, ето такива личности водят развитието на медицината , но впоследствие БОГАТИТЕ прибират РЕКОЛТАТА !!! 120 000 евро награда !!! ТОВА Е СМЕШНО !!! Тъпите футболисти получават повече на месец !!!
  • 48 Физкултурник

    5 1 Отговор
    Колкото пази ваксината им срещу грипа, толкова ще пази и от рак.
  • 49 Безподобните

    4 1 Отговор
    "Този кратък срок е безподобен" - кое му е безподобното бре, и МодеРНите капачкаджии си изплюха творението за същия срок XD
  • 50 Денис

    2 2 Отговор
    Към хейтърите-родените да пълзят не могат да летят

    Коментиран от #51

  • 51 Към мислещите

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "Денис":

    "Преструвай се на по-слаб, окуражавай надменността на врага."
    -- Сун Дзъ, Изкуството на войната
  • 52 Паразит

    3 1 Отговор
    Господи, спаси ни от подобни "революционери"!!! Амин!
  • 53 Паразит

    4 2 Отговор

    До коментар #44 от "Лекар":

    ... по втория начин колега!
  • 54 Ime

    2 2 Отговор
    Интересно защо сега точно ще създават ваксината срещу рак,а не преди ковид ваксината? Смърди цялата тази история.
  • 55 иво

    2 0 Отговор
    Н А П Р А В Е Т Е ПИЯЧКАТА И ЦИГАРИТЕ С А М О ЗА В А К С И Н И Р А Н И ! ТОГАВА НЕМАТЕ ПРОБЛЕМ С COVID-19 !!!
  • 56 бунак

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Родил си се в държава, която винаги e билd зависимиа от накаква ....ФИЛИЯ!
    Ама преди бямхе сателит само с една , а сега сме зависими и надупени на цели 3 EU, USA i Nato