Last news in Fakti

21 Септември, 2021 16:16 1 988 17

Проучване: Бустерна доза на COVID ваксината на "Джонсън и Джонсън" повишава антителата до 12 пъти

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • джонсън и джонсън

За тези под 60 години ваксината е била 86% ефективна за предотвратяване на хоспитализация срещу 78 на сто за тези на 60 и повече години

Проучване: Бустерна доза на COVID ваксината на "Джонсън и Джонсън" повишава антителата до 12 пъти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Jonhson) обяви във вторник, че нивата на антитела срещу коронавирус се повишават до 12 пъти, ако шест месеца след първоначалната ваксинация с еднократната доза се приложи бустерна (втора) доза от нейната ваксина срещу Covid-19, съобщава Ройтерс.

Според реални данни и проучване от "Фаза 3", фармацевтичната компания заяви, че нейната ваксина е 79% ефективна срещу инфекциите с Covid-19 и 81% ефективна срещу хоспитализации при заразяване. Проучването в реална среда е била проведено сред 400 000 американци.

При бустерните дози проучването установи, че бустерната инжекция осигурява 94% ефективност в САЩ срещу умерени до тежки форми на заболяването от коронавирус, когато тази доза се приложи около два месеца след първата.

J&J каза, че бустерна доза, даден два месеца след първата доза, повишава нивата на антителата четири до шест пъти. Когато допълнителната ваксинационна доза се даде шест месеца след първата доза, нивата на антитела се повишават дванадесет пъти, показват данните от проучването, което предполага голямо подобрение в защитата с по-дългия интервал между дозите.

Страничните ефекти при две дози на ваксината на J&J са сравними с тези, наблюдавани при проучвания с еднодозова ваксина. Данните тепърва ще бъдат ревизирани, но ще бъдат изпратени за публикуване през следващите месеци.

Компанията J&J също така твърди, че бустерната инжекция осигурява 100% защита срещу тежки или критични случаи на Covid-19.

J&J заяви, че е предоставила данни на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ и планира да ги предостави и на други регулаторни органи, на Световната здравна организация и на други консултативни групи за ваксини по целия свят, за да бъдат информирани при вземането на решения.

Проучването с две дози във "Фаза 3" с до 30 000 участници е тествало ефективността на втора доза, дадена 56 дни след първата при лица на възраст над 18 години.

Изследването е имало кратък период на проследяване от около 36 дни, но е установено, че втората доза се понася добре, съобщиха от компанията.

J&J също така посочи, че няма доказателства за намалена ефективност по време на продължителността на проучването от март до края на юли - период, който включва въздействието на силно заразния вариант Делта.

Ефективността на ваксините в реалния свят варира според възрастта. За тези под 60 години ваксината е била 86% ефективна за предотвратяване на хоспитализация срещу 78% за тези на 60 и повече години.

Данните ще помогнат на J&J да се обърне към регулаторните органи на САЩ за одобрение на допълнителна (бустерна) ваксинационна доза, въпреки че компанията подчертава трайността на своята ваксина с еднократна доза като инструмент за облекчаване на глобалната коронавирусна пандемия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уууууууууу

    31 3 Отговор
    НЕ ПРЕСТАНАХТЕ ДА ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИ В ПОЛЗА НА ВАКСИНИТЕ ,БИИТЕ СИ ГИ СЪС ЗДРАВЕ ХАХАХАХХ
  • 2 БЪЛГАРИН

    19 3 Отговор
    Важното е да се ха4ат ваксините .За това и домуза си купи завод в САЩ
  • 3 Ъ ко

    23 1 Отговор
    "шест месеца след първоначалната ваксинация с еднократната доза се приложи бустерна (втора) доза".

    Шест месеца след еднократното плащане за автомобил, е добре да се плати пак. Вдигало конските сили, разправят XD
  • 4 пропаганда

    24 1 Отговор
    хайде глупаци,тичайте на маслините!
  • 5 Мислещ

    21 1 Отговор
    12 Пъти, ама за 12 дни, а?
    Хехе, тая реклама ми напомня за праховете за пране. Все уж изпират всичко перфектно, за разлика от стария, дето пак е изпирал перфектно, ама оставя петна.
  • 6 браво

    28 3 Отговор
    А тромбозите и алергиите, колко пъти повишава?
  • 7 ЕВРО НЮЗ

    20 1 Отговор
    Новината от вчера. Ватикана при 100% ваксинитсни с Фризера вчера има 13 кардинали заразени и един пукнал
  • 8 провинциалист

    18 1 Отговор
    "предотвратяване на хоспитализация" - щеше да е смешно, ако не беше трагично

    Коментиран от #15

  • 9 SH BG

    11 1 Отговор
    А пък следите от вируса си оставали - и с инжекция, и без...!!!

    Защото този Фантом се крие и никой не го е виждал...

    Виждат нЕкви "екстременти" дето уж били от Него - може би това са остатъците на грипните вируси излапани и изсрани от КоВидя, защото те тайнствено изчезнаха... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 10 случаен

    10 2 Отговор
    увеличава антителата,намалява срока на живота...................
  • 11 Гошо Пешев

    1 0 Отговор
    А Пешо Гошев от Муртинци обяви след наблюдение на себе си, че вече повече от 12 пъти му се повишило ... искането, за това ще си постави абокат за да продължи с вливанията.
    Малко се затруднява с усвояването на краставичките ... но и този проблем ще се реши.
    Така успеваемостта му към материала ще се повиши над 12 пъти.
  • 12 Рошко

    2 0 Отговор
    И те отървава от пърхут
  • 13 БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор
    Ще взема да се боцна . При референтна стойност 30 на теста за антитела ми отчетоха 1 800 ! Сега като се боцна 1 800×12= 21 600 ‼️ Направо ще стана безсмъртен ! Ама ваксинираните си отиват от инфаркт или инсулт! Ама пък ще е с 21 600 ‼️
  • 14 Грульо

    6 0 Отговор
    Имунитет ми дай, антитела сам ще си произведа! :D
  • 15 Грульо

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "провинциалист":

    Тез луди ли са, как на дърт човек със сериозни заболявания, точно тез дето цел свет се е е юрнал да спасява, ще му предотвратиш хоспитализацията? Голямо успокоение, че няма да е писан от ковит, а вв същото време ги психясват с ограничения и парцал на устата. :D
  • 16 Ама защо трябва да ги повишаваме? Първат

    2 0 Отговор
    Ама защо трябва да ги повишаваме? Първата доза не е ли достатъчна? :O
  • 17 За какво са ми антитела, ако нямам зараз

    2 0 Отговор
    За какво са ми антитела, ако нямам зараза в кръвта/организма си? Само да ми изтощават имунната система.