23 Септември, 2021 11:41 18 064 2

Нашето тяло казва всичко, чуйте го!

  • активно седене-
  • active sitting-
  • упражнения-
  • техники

Active Sitting е система от специализирани, много лесни и леки упражнения и техники, които може да изпълнявате седнали на стол

Нашето тяло казва всичко, чуйте го! - 1
Снимка: Shutterstock

Съвременният начин на живот ни предразполага към по-малка активност, особено на работното ни място. Разбира се има професии, които правят своето изключение, но дори в дома си след изморителен работен ден, не обръщаме внимание на своята поза или на часовете, които прекарваме без активност, прегърбени и отпуснати. Липсата на движение води до последици, а те обикновено са свързани с болки в кръста, гърба, раменете, стави, мускули... Но колко от нас обръщат внимание на този проблем, замисляйки се, че може би нямат нужда от лекарства, а от правилен начин на живот?

Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 година, а от 2015 година задълбочава работата си в посока приложна кинезиология. Създател е на метода “актив ситинг” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Кинезитерапевтът споделя, че Active Sitting (Активно седене) е система от упражнения, благодарение, на която веднага ще усетим благоприятен, моментален ефект и възстановяване. Упражненията могат да се извършват, както в домашни условия, така и на работното място.

Active Sitting е система от специализирани, много лесни и леки упражнения и техники, които може да изпълнявате седнали на стол, споделя терапевтът.

Целта на метода е да се балансира физическото и емоционално състояние. Системата включва много техники от приложната кинезиология. Упражненията имат лечебен ефект и повлияват различни проблеми свързани с опорно-двигателния апарат.

Но как всъщност упражнения могат да подобрят емоционалното ни състояние?

Когато имаме силни болки, обикновено те водят до нервност, лошо настроение, липса на амбиция за активност, демотивация. Лесните и достъпни условия, в които могат да се извършват всички упражнения от метода, ни дава възможност веднага, където и да се намираме. Щом получим физическо облекчение, веднага се усеща и емоционалното. Бодростта, която ще почувстваме, е на физическо и психическо ниво. Така позитивният резултат е катализатор на желание за още по-добри резултати.

Коко Ковачев ни съветва да слушаме своето тяло, защото то говори! А приложната кинезиология съчетава връзката и взаимодействието между мускули, връзки, нерви, вътрешни органи. Биохимичната част се фокусира върху хранителния режим, баланса на чревната флора и изчистването на токсините. Психологичният аспект - зависимостта между физическите проблеми и емоционалната причина за тях. За да работи тялото правилно и да нямаме болки, е нужно тонусът на мускулите да е нормален. Тоест, да достигат достатъчно нервни импулси до мускулите. В повечето случаи някои от мускулите работят с намален тонус – на 20% от капацитета си, а други са в пренапрежение и болят. Тук причините са стари травми, лоши позиции на работа, преумора и стрес.

Условията на пандемия, които налагат работен процес от дома, са предизвикателство за тялото. Заседналият начин на живот е проблем, който виждаме по-често в условия на социална изолация. Сред често срещаните физически последици са болките в кръста, врата и плешките. Стига се дори до паник атаки и бърнаут. Всичко това води до прием на тежки лекарства, които лекуват симптомите, но не се фокусират върху корена на проблема.

Упражнение за изправена стойка, болки във врата, кръста и плешките:

Раздвижване на гръдната диафрагма:

Изходно положение: Поставете ръце на пъпа с пръсти едни срещу други и вдишайте дълбоко.

Изпълнение: С издишване прибираме корема навътре и изтегляме пръсти нагоре, под ребрата.

Целта е да повдигнем и освободим диафрагмата, която е свързана с тонуса на мускулите на гърба и пълноценното ни дишане.

Упражнението се изпълнява 3 пъти.

Упражнение при нервност и напрежение

Нервното напрежение и страха може да тушираме чрез потупване на точките под ключиците, отляво и отдясно.

Потупването е леко, едновременно с палеца и показалеца на едната ръка, пръстите разтворени настрани с дланта към гърдите. Това продължава около 10 секунди, но ефектът е моментален.

Методът Актив Ситинг включва масаж на точки в мускулите, които активират и балансират работата на слабите места, разтягане и отпускане на пренапрегнатите мускули. Така те започват да работят на 100%, засилва се кръвообращението, подхранва се нервната система и се оптимизират стойката и дишането. Включени са и техники, които намаляват напрежението и стреса. Само за десетина секунди рестартират и отпускат нервната система.

Коко Ковачев съвсем скоро създава и своята книга - Методът Актив Ситинг - как да се справим сами с болките в тялото. В 280 страници той синтезира всички полезни и доказани техники, които създава от дългогодишния си опит като кинезитерапевт. В книгата са включени и илюстрации, добре и подробно описващи всички упражнения, начинът, по който се извършват и резултата, до който ще доведат.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОРУНА ЛОМ

    11 4 Отговор
    98 ГОДИНИ ОТ СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ! ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОЙТЕ!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.