Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 15:39 3 559 52

Разумът надделява! И Сърбия въвежда COVID сертификати

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Министър-председателят Ана Бърнабич каза, че епидемиологичната обстановка е катастрофална и че тя дълго време е мислила какво да прави като премиер и просто не разбира защо мерките не се спазват

Разумът надделява! И Сърбия въвежда COVID сертификати - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Covid сертификати ще бъдат въведени в Сърбия от 23 октомври. На днешното заседание на Кризисния щаб за потискане на пандемията от коронавирус беше решено да се въведат такива пропуски за заведенията. Тези мерки ще бъдат валидни от 23 октомври, каза премиерът Ана Бърнабич.

Бърнабич каза, че епидемиологичната обстановка е катастрофална и че тя дълго време е мислила какво да прави като премиер и просто не разбира защо мерките не се спазват. Тя допълни, че ваксинацията е изключително слаба и обяви последното решение на Кризисния щаб.

„От събота, 23 октомври, в 22:00 часа, ще бъдат въведени Covid сертификати, които ще важат за всички затворени помещения на заведенията - барове, кафенета, клубове, ресторанти“, каза Бърнабич и добави, че всички проверки ще бъдат строго контролирани не само на пропуските, но и на спазването на всички съществуващи мерки в магазините, търговските центрове и подобни съоръжения.

Тя обясни, че въвежданите пропуски включват не само доказателство за ваксинация, но и PCR тест, не по-стар от 72 часа, антигенен тест, не по-стар от 48 часа и потвърждение за прекаран коронавирус, не по-старо от седем месеца.

Втората доза от ваксината не трябва да е приложена преди повече от 210 дни или седем месеца.

„Чужденците се нуждаят от цифров ЕС сертификат или сертификат от държавата, с която Сърбия е подписала споразумение за признаване на сертификата. Надяваме се, че това ще ускори ваксинацията. Това е единственият начин да победим коронавируса“, каза Бърнабич.

Според нея сертификатът може да бъде показан на хартиен носител или в цифров формат чрез мобилен телефон.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Световното масонството

    107 10 Отговор
    Надделява.

    Коментиран от #46, #51

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 4-ти км.

    72 8 Отговор
    Ко каза ко за разума !?!?
  • 4 2233

    80 5 Отговор
    е, щом обратна им е министър-председател, не ми ги хвали
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бамбам

    87 9 Отговор
    Скрийте се бе,смешници!Не разумът!Там,където фащ стъпят,разум няма.Само заповеди,а робите изпълняват.Поредната колония.Толкоз за разума.Ако имаше разум цяла Европа щеше да е свободна,нямаше да има и ЕС.Айде,бъдете здрави!

    Коментиран от #34

  • 10 Майна

    72 3 Отговор
    Позор е ,че е АМЕРИКА СЕ БОРЯТ ЩАТИ СРЕЩУ ЩАТИ И ХОРАТА ПИШАТ ,ЧЕ ВЪВ ЕВРОПА СЕ НАЛАГА ЧЕТВЪРТИЯ РАЙХ...ИЗЛИЗА ,ЧЕ ГЛОБАЛИСТИТЕ ПО-ЛЕСНО СЕ СПРАВЯТ С НАЙ-ДРЕВНИЯ КОНТИНЕНТ
  • 11 Фашизмът надделява

    66 5 Отговор
    Трудовите лагери построихте ли вече? Та това е сигурно, излишен въпрос!
  • 12 Майна

    49 3 Отговор
    Не сме сменили ВЯРАТА СИ ,БЪЛГАРИ, ВЪПРЕКИ ,ЧЕ СА КЛАЛИ ДЕДИТЕ НИ...НИЕ ЛИ ЩЕ СКЛОНИМ ГЛАВИ!

    Коментиран от #16

  • 13 Верно ли

    72 3 Отговор
    Никакъв разум не надделява, ами планът продължава. Ако беше разумът, досега онези, дето си разработват вирусчета и ваксинки по лабораториите, да бяха съден за геноцид, и то масов!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 НА АНТИВАКСЪРИТЕ ИМ ОСТАВАТ САМО

    7 42 Отговор

    До коментар #12 от "Майна":

    ДВЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ИЛИ БЯГСТВО ПО ДУНАВ МОСТ КЪМ РУМЪНИЯ ИЛИ НА ЛОДКИ ПИРОГИ КЪМ МАТУШКА РУСИЯ✊

    Коментиран от #31

  • 17 768

    53 1 Отговор
    Сертификатите са вид рекет и произвол,това е истината.Белега на звяра.

    Коментиран от #25

  • 18 Иван

    51 1 Отговор
    Ако това ви се стува разумно значи или сте от друга планета или цял живот сте били в бункер под земята! Нищо разумно няма в тези мерки както беше и предните пъти - бедните като мен нямат права, богатите правят каквото си поискат и ходят където си искат.
  • 19 Някой

    38 1 Отговор
    Не, обратното е. Разумът е оставен в ъгъла. Превес вземат разни персонални интереси. И в Сърбия и в България. И в останалият свят.
  • 20 Фарс

    27 1 Отговор
    Защо масово клинично проучване в 3-та фаза, за което участниците в проучването не са дори формално застраховани при евентуални последствия се разглежда като нещо разумно? Това е най-евтиното клинично проучване от зората на клиничните проучвания насам. Толкова е евтино, че не се предвижда нито стотинка за компенсация..
  • 21 Gost

    30 3 Отговор
    Елитите предават народите си.
  • 22 Гост

    23 2 Отговор
    Индия реши ковид кризата с ивермектин. Ваксините са демо версия на вируса.
  • 23 ако е вярно

    20 1 Отговор
    Правителството им ще си ходи.
  • 24 Жалка работа

    29 1 Отговор
    Поведението на балканските държави следва мъдрата поговорка - "Видяла жабата, че подковават вола, и вдигнала и тя крак". Неразбирането на социалното общество и бита на хората и сляпото копиране на практиките на индустриално силните европейски държави - Германия, Франция и Италия, ще резултира в масова безработица, глад и мизерия за болшинството от населението.
  • 25 фейк новини

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "768":

    Няма да ги наложат.
  • 26 Разум ли му казваш

    9 0 Отговор
    редакторя ало
  • 27 no name no face no numberИ

    30 3 Отговор
    Явно някой натистна Балканите, Румъния, България сега и Сърбия. За гърците е ясно при тях спирка на простотиите няма предали са се отдавна на рогатия
  • 28 Васил

    3 33 Отговор
    Ако бяха въвели задължителна ваксинация нямаше да се случва това което е в момента сега берем плодовете на безхаберието.

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 хахаха

    11 0 Отговор
    Пак пък разум......не бих казал, че е разумно да си съсипваш икономиката.
  • 31 Само питам

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "НА АНТИВАКСЪРИТЕ ИМ ОСТАВАТ САМО":

    Бърнабичова,ти ли си?Не ме е страх да ида в Русия,но тя ако дойде....дупе да ти е яко .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Не си прав

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Не народ,а мърша (Славейков)":

    Ние имахме на власт СерГей много преди сърбето.А и вкарахме зелесертификада един ден преди тоя Аньо да се обади от Београд .Значи ние сме по еврогейци.
  • 34 Джамал

    0 9 Отговор

    До коментар #9 от "бамбам":

    АХХАХАХАХ. Егати зомбито. И в любимата ти клоака Русия ли са стъпили "Фащ", защото там директно забраниха на неваксинираните да излизат за 4 месеца?
  • 35 Уса

    7 1 Отговор
    Глупоста надделява а вие сте слуги на човекомразците
  • 36 Пешо

    3 0 Отговор
    Последен пост за известно време напред:

    От много време се опитвам да обясня, че в момента ваксинацията се използва не по епидемиологичното си предназначение -- като един от набора от инструменти за овладяване на заразата -- а като извинение за политиците да абдикират тотално от най-основното си задължение и отговорност, да опазват здравето и живота на гражданите на техните държави.

    Тъй като абсолютно никъде условията за обявяване на победа над вируса само чрез ваксинация не са налице, и те не могат да бъдат налице дори и на теория, с този вирус и с тези ваксини.

    За съжаление обаче в България ние не можахме дори да достигнем нивата на ваксинация, които ще ни демонстират директно от личен опит защото това е така. В резултат на което ще си заминат огромен брой хора, които иначе биха могли да бъдат спасени от ваксините. Но в Европа и на други места, това ще ни бъде демонстрирано нагледно съвсем скоро (след случилото се лятото в Израел), но у нас едва ли някой ще му обърне внимание, тъй като си имаме по-големи проблеми на местно ниво, а и нямаме навика да се учим от грешките на другите. Целта на този пост е да се запълни тази дупка.

    Да припомним на кратко теорията на стадния имунитет и конкретните параметри в случая със SARS-CoV-2.

    В класическия и най-прост модел, епидемията спира когато се достигне т.нар HIT (Herd Immunity Threshold) от имунизирани (чрез инфекция или ваксинация) индивиди в популацията, който е функция на базовото репродуктивно ч
  • 37 Пешо

    1 2 Отговор
    HIT = 1 - 1/R0

    Ако R0 = 5, HIT се достига при 80% имунитет в популацията.

    Ако R0 = 10, HIT = 90%.

    R0 за Делта/B.1.617.2 варианта на SARS-CoV-2 е някъде между 6 и 10, може би дори и по-висок. Т.е. дори теорията казва, че ни трябват поне 85% имунитет в популацията за да се овладее епидемията.

    Но какво означава 85% имунитет в случая?

    За съжаление става дума за ефективният, реален имунитет, не за броя инфектирани и ваксинирани, тъй като имунитетът е нетраен и при двете групи и не започва на 100% дори в началото -- някои инфектирани въобще не сероконвертират, а ефективността към заразяване на ваксините е много под 100% дори в пика си спрямо Делта варианта.

    Т.е. ефективният имунитет, отново в един много прост модел, е функция на времето (t) и ефективността на ваксините и защитата от реинфекция:

    I(t) = VE(t)V + RE(t)AR

    Където VE(t) e ефективността на ваксината като функция на времето, V е пропорцията от популацията, която е ваксинирана, RE(t) е защитата от реинфекция като функция от времето, и AR е Attack Rate-ът, т.е. колко от популацията е инфектирана. Игнорираме ваксинираните преболедували за по-просто.

    Нека предположим, че имаме само ваксинирани и че те са 100% (няма как да са повече).

    Пиковата защита срещу инфекция с Делта варианта и РНК ваксините е не повече от 75-80%. Т.е. имаме:

    max(I) = 0.8100% = 80%

    Което е по-малко от HIT-а, който би трябвало да е достатъчен да спре Делта варианта. И тази защита тръ
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дабеда

    5 0 Отговор
    A зaщo нe рaздaвaт и зeлeни бaнкнoти,кaктo в CAЩ?Тaм oт нaчaлoтo нa пaндeмиятa хoрaтa ca пoлучили пo 4 000$ нa кaлпaк нaпeчaтaни пaри aмa пaри a нe caмo пocтoянни oбeщaния и мeрки.Къдe ca eврoпeйcкитe пaри зa грaждaнитe?
  • 41 Име

    6 1 Отговор
    Айде с"танистите натиснаха и източна европа.
  • 42 Памперс Панц

    4 1 Отговор
    Разумът надделя - казал вълкът на овцата, отворила кошарата и поканила го вътре
  • 43 Жорйата

    5 7 Отговор
    Алоу, Ганя,

    зелени сертификати има в цяла Европа.
    В Германия, Австрия, Нидерландия искат сертификат, че и от горе на всичкото се чекваш с мобилен апликейшън в заведението, което седнеш.
    Може ли да сте такива неверници ? Цял живот в опозиция. На майките си, на децата си, на Вас самите. Няма по-жалко от това обществото да отрича вируса и да мисли само за собственият си гз.

    Коментиран от #44

  • 44 123

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "Жорйата":

    И това една платена подлога да обяснява...Егати иронията.Западняците НЯМАТ право да ми решават съдбата ми и на България.Чиба тролове.
  • 45 КОВИД ГЕНОЦИД

    5 0 Отговор
    Ама не броят тестовете за антитела за сертификатчето. Друга е целта, друга ;)
  • 46 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН | КОВИД ГЕНОЦИД

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Световното масонството":

    Значи вече ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ нямат декларация за информирано съгласие, нали така? И държавата и компаниите дават гаранции за равносилно обезщетение при СМЪРТ или ИНВАЛИДНОСТ?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 к@рво евр@йска

    4 0 Отговор
    ан@толи, ти к@р-во евр@-йска. продьлжавай да дарскотиш - ще ти надделеее на теб р@зума разпилян по някои п@вета скоро, б@кл-ук
  • 49 УБИЙСТО

    3 0 Отговор
    Разумът надделява - няма да се издават сертификати на хора с антитела. Ясно е, че не е разум, а отложено УБИЙСТВО и/или КАСТРАЦИЯ!
  • 50 За УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ и РАБОТЕЩИ ВКЪЩИ

    2 1 Отговор
    Към дистанционно обучаваните УЧЕНИЦИ и СТУДЕНТИ и тези, които могат да РАБОТЯТ от ВКЪЩИ: в момента се ползват РСR-и, които стават положителни от 20+ вида вируси и са на около 20-25% предварително позитивирани. Това е с цел завишаване на случаите и бутане на стадото към мерки и инжекции. Но не пречи да се възползвате от тяхната измама. Кажете на личния си лекар, че имате симптомите на ковид и го накарайте да ви прати на безплатен тест. Имате шанс от около 20-25% да получите положителен тест. Ще изкарате една карантинка за 10-ина дни докато сте дистанционно обучавани или домашен офис (вече дори не следят толкова за спазването й) и ще имате "зелен" сертификат за 6 месеца. Няма да има нужда да се бодете с експерименталките. След 6 месеца - пак същото упражнение. Допълнително: правете го по време на "вълни", защото тестовете тогава са в по-голям процент предварително позитивирани и има повече "заразени", поради което по-трудно се контролират дали спазват карантината. Бъдете здрави и УМНИ.
  • 51 Към УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ, РАБОТЕЩИ ВКЪЩИ...

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Световното масонството":

    Към дистанционно обучаваните УЧЕНИЦИ и СТУДЕНТИ и тези, които могат да РАБОТЯТ от ВКЪЩИ: в момента се ползват РСR-и, които стават положителни от 20+ вида вируси и са на около 20-25% предварително позитивирани. Това е с цел завишаване на случаите и бутане на стадото към мерки и инжекции. Но не пречи да се възползвате от тяхната измама. Кажете на личния си лекар, че имате симптомите на ковид, и го накарайте да ви прати на безплатен тест. Имате шанс от около 20-25% да получите положителен тест. Ще изкарате една карантинка за 10-ина дни, докато сте дистанционно обучавани или домашен офис (вече дори не следят толкова за спазването й), и ще имате "зелен" сертификат за 6 месеца. Няма да има нужда да се бодете с експерименталките. След 6 месеца - пак същото упражнение. Допълнително: правете го по време на "вълни", защото тестовете тогава са в по-голям процент предварително позитивирани, т.е. по-голям шанс да сте "позитивни", и има повече "заразени", поради което по-трудно се контролират дали спазват карантината. Бъдете здрави и УМНИ.

    Коментиран от #52

  • 52 Глупости

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Към УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ, РАБОТЕЩИ ВКЪЩИ...":

    Стига си си смукал пръстчетата