Last news in Fakti

7 Ноември, 2021 16:40 3 791 13

Пловдивски лекар направи пробив в роботизираната хирургия у нас

  • пловдивски лекар-
  • роботизирана хирургия-
  • коремна хирургия

С робота от последно поколение се прави пълният спектър от операции в коремната област

Пловдивски лекар направи пробив в роботизираната хирургия у нас  - 1
Снимки: УМБАЛ "Каспела"

Пловдивски лекар направи пробив в роботизираната хирургия у нас като извърши само за седем месеца 75 интервенции, обхващащи пълния обем операции в коремната хирургия, което е изключително постижение, съобщиха от лечебното заведение.

Проф. д-р Росен Димов, завеждащ „Клиника по хирургия“ в УМБАЛ „Каспела”, професор към „Катедра по Специална хирургия“ в Медицински университет - Пловдив, заедно с екипа си успяха да се превърнат в най-успешната програма за роботизирана хирургия в коремната област, с робота ДаВинчи в България.

С робота от последно поколение се прави пълният спектър от операции в коремната област - при злокачествени новообразувания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб и слезката, и то в случаи, които са невъзможни при другите типове отворена или лапароскопска хирургия.

„Системата ДаВинчи може да се използва на практика за абсолютно всяка една оперативна интервенция. Тя ни помага да бъдем прецизни, да бъдем ювелирни, да работим в тесни пространства, където със стандартните лапароскопски инструменти не можем да достигнем”, казва проф. Димов.

Друго предимство е, че Национална здравноосигурителна каса вече реимбурсира роботизирани операции в коремната хирургия, както и в урология, гръдна хирургия и гинекология. Така пациенти със злокачествени новообразувания могат да бъдат оперирани със системата ДаВинчи по клинична пътека.

Хирургичната система ДаВинчи е една от първите минимално инвазивни хирургически системи с помощта на роботи, одобрени от FDA. Днес роботите ДаВинчи са повече от 5000 броя в света и се използват от хирурзи във всички 50 щати на САЩ, както и в 67 страни по света.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 17 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интензивното

    24 3 Отговор
    Такива новини искат хората а не лични непрофесионални мнения за ковид
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 1 Отговор
    БРАВО ИСТИНСКИ
    ДОКТОР
    ХИРУРГ
    ЧОВЕК
  • 3 КРОКОДИЛА

    5 17 Отговор
    ДОКТОРИТЕ СА ГЛАДНИ КУЧТА И ИСКАТ ДА ЛАПНАТ НАРОДНИТЕ ПАРИЧКИ НО НАРОДА Е НА РЪБЪ НА МИЗЕРИЯТА КАРАМЕ ДЕН ЗА ДЕН - ОЗЛОБЕНИ СМЕ - НЯМА СТАБИЛНИ УПРАВНИЦИ - ЗА КОЙ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ НЕ ЗНАЕМ ....................

    Коментиран от #10

  • 4 KRATOS

    20 3 Отговор
    Браво ! Това е чудесна новини. И въпреки че сме малка страна , България е първата страна на Балканите , която прилага роботизирана хирургия ! Преди Турция , преди Румъния , даже преди Гърция . Отново голямо браво на хирурзите които ползват Да Винчи !
  • 5 КРОКОДИЛА

    4 17 Отговор
    РАДЕВ Е ГЕЙ - НЯМА МНЕНИЕ ЗА НИЩО И НЕГОВИТЕ ПРЕДАТЕЛИ СА 00 КЕНЕФ .................
  • 6 КРОКОДИЛА

    3 14 Отговор
    ЗАДАВА СЕ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА И ГРАБЕНЕТО НА МАГАЗИНИТЕ - ХЛАДИЛНИКА Е ПРАЗЕН НЕМАМАЕ ПАРИ ЗА ХЛЯБ И ПРЕПИТАНИЕ .........................................................................................................

    Коментиран от #12

  • 7 КРОКОДИЛА

    3 10 Отговор
    УПАДЪК И МИЗЕРИЯ .......................................

    Коментиран от #11

  • 8 КОКО ДРИЛО

    3 13 Отговор
    НЕГРАМОНТИ ДОКТОРИ - БРАТЯ И СЕСТРИ НА НЕГРАМОТНИТЕ КОМУНИСТИ - ЩО УМОРИХТЕ НАРОДА БРЕ ..........................
  • 9 КРОКОДИЛА

    0 10 Отговор
    ЗА ПАРИ ЛИ ............................ДА ЗАБОГАТЕЕТЕ ОТ - ТРАУРНИТЕ ЛИ БРЕ .........................................................................................
  • 10 незнайко

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "КРОКОДИЛА":

    С такива коментари и разбирания от хора като Вас, които сте направили, едва ли БЪЛГАРИЯ я очаква нещо добро !!! Вие даже не знаете какво значи робот Да Винчи !!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 леле КАКО

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "КРОКОДИЛА":

    Пари има предостатъчно , но са разпределени много несиметрично и предимно по чекмеджета , шкафчета , скринове , гардероби и къщи в Барселона !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.