Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 14:20 2 401 21

Опашки пред центровете за ваксинация

  • испания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • омикрон

След като 90% от населението над 12-годишна възраст се имунизира напълно, в Испания от лятото насам се наблюдаваше много слаб интерес към ваксинационния процес

Опашки пред центровете за ваксинация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Засиленият контрол на обществени места чрез изискване на Covid паспорт и предстоящите пътувания по време на коледните празници, страхът от новия южноафрикански щам и плавното покачване на новозаразените, които вече са 171 случая на 100 000 души, активираха отново кампанията по ваксинация в Испания.

В центровете за имунизация в големите градове като Мадрид, Барселона и Валенсия се извиха дълги опашки, каквито имаше в началото на кампанията по ваксиниране. Само за последната седмица първа доза са си поставили 72 000 души, което е с 25% повече от предишната.

След като 90% от населението над 12-годишна възраст се ваксинира напълно, в Испания от лятото насам се наблюдаваше много слаб интерес към ваксинационния процес. В началото на септември във фокуса на медицинските екипи бяха тийнейджърите между 12 и 17 години, който преди началото на учебната година бяха ваксинирани на 86% и това доведе до рязък спад на броя на заболелите от Covid-19 по време на петата вълна на пандемията.

Малкото колебаещи се обаче сега са принудени да се ваксинират заради увеличаващия се брой автономни региони, които изискват Covid сертификата за влизане във фитнес зали, ресторанти, кафенета и дори, за да се ходи присъствено на работа. Досега шест региона - Арагон, Балеарски острови, Каталуния, Галисия, Мурсия и Навара - имат одобрението на правосъдието да изискват Covid паспорта, а още четири - Андалусия, Канарски острови, Кастилия и Леон и Валенсия - чакат отговор или планират да го поискат.

Засега централното правителството не го е наложило на национално ниво, оставяйки на общностите решението да го поискат пред съдилищата, които имат последната дума. Това предизвика недоволство от страна на някои региони като Страната на баските, чието искане за Covid паспорт бе отхвърлено от Върховния съд.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми да

    29 3 Отговор
    Редят се за новата мутация гейтсова!
  • 2 Смех

    29 4 Отговор
    и сложили ошашка от лятото..
    хахахах леко леко не се бутайте за всички ще има над 70% няма да ползват отровата...

    Коментиран от #11

  • 3 💉ха хаааааа💉

    5 36 Отговор
    това е народ ,а нашето е мърша и в буклвалния и в преносния смисъл

    Коментиран от #8, #17

  • 4 Майна

    35 5 Отговор
    В АНДАЛУСИЯ СЪДЪТ ПТХВЪРЛИ СЕРТИФИКАТА КАТО ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН...ПИШИТЕ ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ , ЧЕ ЧАКАЛИ ОДОБРЕНИЕ...АЙДЕ, БЕ, КЪДЕ ОСТАНА ДОСТОЙНСТВОТО ВИ ...,СЛУГИ ГЛБАЛИСТИЧНИ СТАНАХТЕ !

    Коментиран от #5

  • 5 💉ха хаааааа💉

    4 15 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    💉по вероятно е ти да четеш откровени лъжи 💉

    Коментиран от #12

  • 6 Display

    11 2 Отговор
    Малкото колебаещи се обаче сега са принудени да се ваксинират заради увеличаващия се брой автономни региони, които изискват Covid сертификата за влизане във фитнес зали, ресторанти, кафенета и дори, за да се ходи присъствено на работа. Досега шест региона - Арагон, Балеарски острови, Каталуния, Галисия, Мурсия и Навара - имат одобрението на правосъдието да изискват Covid паспорта, а още четири - Андалусия, Канарски острови, Кастилия и Леон и Валенсия - чакат отговор или планират да го поискат...........признаха ли, че те принуждават най накрая........
  • 7 Грульо

    15 2 Отговор
    Само осем тюфлека вицдам на лятната опашка, без да броим охранителя.
  • 8 Боби

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "💉ха хаааааа💉":

    И ти спадаш към мършите, б-к.

    Коментиран от #10

  • 9 American

    8 0 Отговор
    Ехехех браво sheeple редят се на конвейера лол
  • 10 💉ха хаааааа💉

    5 17 Отговор

    До коментар #8 от "Боби":

    💉не се слагам , където мога да излъжа че съм българин го правя че ме е срам , не искам да ме милсят за част от примитивната ганьовщина и изостаналост💉

    Коментиран от #15, #19

  • 11 Смех

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    OOOУ това било за испания, честно вече не мога да различна пропагандата за коя държава е .... всичко е clickbait
  • 12 Още по вероятно

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "💉ха хаааааа💉":

    е сам да си ги измисля.
    ... Ама то пък затова си требе малко акълец ...
  • 13 Пирко

    7 2 Отговор
    Такааа, добре ни заливате с новини от цял свят ,как хората се ваксинирали и животът се нормализирал. Дано само след година, две не обърнете палачинката и не почнете да пишете колко странични ефекти и фатални последици за хората има от ваксините в тези тъй наречени цивилизовани страни от които трябва да взимаме пример!
  • 14 Нормално

    1 6 Отговор
    Плитките конспирации на задръстените троляве се продъни с гръм и трясък, беше въпрос на време. Невежеството няма почва през 21-ви век, защото науката работи само с рационално истини. Подувате ли се, троляве !?
  • 15 Иво.

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "💉ха хаааааа💉":

    Очевидно ваксината си казва думата. Само незнам защо ни занимавате с шизофренията си! Като искате да се правите на интересен го правете сред маймуните не тук! Хич не ни интересува от какво ви и срам, но май ви е срам от самия себе си!

    Коментиран от #16

  • 16 Да бе

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Иво.":

    А вие що ни занимавате с вашата ? Повторихте едни и същи реплики милион пъти само за един месец ! Тия форуми да не са само за вас ? Много си банален

    Коментиран от #20

  • 17 Инетерсно

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "💉ха хаааааа💉":

    И кога се махаш?
  • 18 Какво да

    1 0 Отговор
    кажеш на това? Дебили е имало има и ще има. Друг въпрос е колко отговаря на истината.
  • 19 Тогава какво

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "💉ха хаааааа💉":

    търсиш в български сайт? Бегай при цивилизованите си приятелчета. Няма да се комплексираш. Дупчи си се на воля и не се меси в нашите, Български работи. Мутирай си на воля.
  • 20 По всичко

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Да бе":

    личи, че ваксината ти е подействала.
  • 21 Guest

    1 0 Отговор
    Явно времето навън е топло като гледам снимката по къси гащи и чехли , жалко при мен в Люлин вали и е студено