30 Ноември, 2021 19:48 1 851 15

2% от българите биха сключили брак с ХИВ-позитивен

  • hiv-
  • спин-
  • брак-
  • лечение

Интересен факт - за живеещите с ХИВ масово са информирани само лекуващите им лекари, но не и другите лекари поради страх от отказ от грижи

 2% от българите биха сключили брак с ХИВ-позитивен - 1
Снимка: БГНЕС

Все още темата ХИВ буди страх сред българите - само 2% от тях биха се оженили/омъжили за ХИВ-позитивен, 15% биха имали такъв приятел, а едва 7% биха живели с инфектиран.

На работното място приемането е малко по-добро - между 32% и 36% биха общували с позитивен. Това сочи национално проучване на "Тренд" и Checkpoint - Център за сексуално здраве, София по темата ХИВ. То е проведено сред 1009 души в цялата страна, над 18 г. между 19-26 ноември.

Според проучването едва 16% са си правили тест за ХИВ, 79% не са правили такъв. Причината да не се изследват българите за ХИВ - основно, че самите те не искат да разбират.

Интересно в проучването за социолога Евелина Славкова са се оказали притесненията на хората, че могат да се заразят по безумни начини. 85% от анкетираните смята, че могат да се заразят чрез сексуален контакт - а останалите: чрез ръкостискане - 7%, чрез целувка - 37%, с неизмити прибори - 24%, чрез преливане на кръв - 95%, чрез кашляне, кихане, разговор - 23%, чрез ползване на обща тоалетна - 18%.

На въпроса "Знаете ли че ХИВ позитивните на терапия не могат да заразяват" - от отговорите се вижда, че 16% знаят, 48% не знаят, не могат да преценят - 36%.

Категоричен извод е, че българите не познават достатъчно ХИВ, необходима е повече информираност.

През тази година е направено и анонимно допитване сред 106 българи, които живеят с ХИВ - от тях 92 са мъже, 14 жени, при всички заразяването е станало по сексуален път, 32-а от участниците в анкетата са открити в последните две години.

90% се проследяват в София. 94% са започнали прием на терапия до 20 дни след потвърдителния резултат, 86% от пациентите приемат един път дневно антиретровирусна терапия в една таблетка. 72% са мислили, че ще имат странични ефекти преди началото на лечението, но впоследствие такива не са регистрирани при нито един от тях.

26 от разпитаните са открити с ХИВ в късна фаза, 11 от късно диагностицираните са имали рисково сексуално поведение, живеят в малко населено място и се притесняват да се изследват, останалите са изпитвали страх от резултата. 58% от участниците не са били запознати с инфекцията преди да бъдат диагностицирани с ХИВ и смятали, че продължителността на живота е малка, само 30% са знаели ефективността на лечението.

64% са изпаднали в шок от диагнозата, 42% са били с депресивни симптоми, като само 2% са потърсили емоционална подкрепа.

От анкетата става ясно, че 35% са имали постоянен партньор, 5% са имали раздяла след диагнозата. 21% са споделили с близки, 52% пред приятели.

Интересен факт - за живеещите с ХИВ масово са информирани само лекуващите им лекари, но не и другите лекари поради страх от отказ от грижи. От разкрилите се 25%, всеки втори се е сблъскал с непряк отказ от лечение, като най-често такъв дават стоматолозите.

Най - сериозните предизвикателства пред ХИВ пациентите са:

- Вирусен товар, проследяване - 84%

- Притеснения за дефицит на лекарства - 64%

- Медицинска грижа за съпътстващи заболявания - 79%

- Лекарите извън ХИВ секторите - 86%

- Липса на възможност за безплатна психологическа грижа - 48%

По време на пресконференция днес "ХИВ вече не убива, но стигмата - да!" по повод Международния ден за борба с ХИВ/СПИН 1 декември думата взеха онлайн и лекари-специалисти, работещи в сферата. Стана ясно, че ХИВ най-често се предава при кръвопреливане, при наркомани, възможно е и чрез татуиране, козметични процедури, трансплантации със заразени органи.

При бременна жена с ХИВ - предаването от майка на бебе възможността е от 5 до 10% от децата да се инфектират, значително по-висока (10-30%) е това да се случи по време на раждането, 10-20% по време на кърменето.

Проф. Марияна Стойчева, Медицински университет Пловдив даде основни акценти.

Данните към септември - 3350 са ХИВ-болните в страната, съотношението между мъже и жени е 5 към 1. Те също са били засегнати сериозно от пандемията в страната - инфектираните са изпитвали сериозен страх от излизане и ходене по заведения по време на пандемията от коронавирус.

Лекарят постави акцент върху проблемите на живеещите с ХИВ сред медицинския персонал, който у нас все още се страхува да лекува ХИВ-болни, тъй като при медиците рискът от заразяване е 3-4 пъти повече.

На конференцията бяха представени и всички лекарства, моноклонални тела и иновативни методи за лечение на болестта, всички те са налични в България. Най-голям процент от заразените са във възрастовата група между 30 и 40 г., а 85% от тях са мъже, каза доц. Нина Янчева от Софийска инфекциозна болница.

Тя коментира и протичането на коронавирус при ХИВ-пациентите. Оказва се, че инфекцията при тях не протича по-тежко, а с кратък курс на болестта - три дни преминават всички симптоми. В Инфекциозна болница в София двама са се лекували с тежко протичане на болестта и двама пациенти са починали.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бочко

    9 5 Отговор
    Защото самите те имат ХИВ.
  • 2 Гаглей

    23 3 Отговор
    Биха сключили брак със ХИВ ??? От кога може да се женим за болест

    Коментиран от #3, #13

  • 3 Лост

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    От 19:48 минути според автора.
  • 4 Смех

    4 5 Отговор
    Колкото и ковида трепе толкова и хив, да не забравяме че 100% от лекувалите се срещу хив за получили спин и са умрели. Все пак за да лекуват хив са тествали тежки лекарства за химиотерапия. Никога не е имало пандемия на хив и хив не е смъртоносен, Злоупотребата с наркотици и тежките "леакрства" водят до спин...
  • 5 Раданч Татлъту

    9 5 Отговор
    А 80% биха сключили брак с неваксиниран!🙉🤡🥳👍
  • 6 онзи

    7 2 Отговор
    Фаучи нали обеща ваксина срещу СПИН за 1986г. Какво стана?
  • 7 Антимилиционер

    4 3 Отговор
    Не са 2%, а 99% невменяемите. Проучването не струва и 5 ст.
  • 8 русофилска

    2 6 Отговор
    работа

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 РЕАЛИСТ

    7 1 Отговор
    Какъв е тоя ХИВ . Димитри Иванов го е превел , като СПИН/ Синдром на придобита имунна недостатъчност/. При социализма да се старали да има чист български език, а сега го разваляте. Как ще изречете абревиатурата на това ХИВ/ HIV/ на български език.
  • 11 ЧЕП НОРИС

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "русофилска":

    То верно казваш .ХИВ, СПИН, ДЖЕНДЪРИ .... Всичко идва от РУСИЯ. Ти да не си избягал от КАРЛУКОВО ЩО не вземеш да се гръм..еш.
  • 12 ????

    4 0 Отговор
    При 30 хиляди умрели от корона, от които 29 хиляди с придружаващи заболявания как пък един не обявиха за болен от СПИН като придружаващо заболяване. При липса на имунитет при това заболяване би трябвало починалите от корона с това придружаващо да са много.
  • 13 Модерни времена

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    Тук-там се женят за възглавници, за дървета, че и за самите себе си ... тия, дето напират да го правят с друг от същия пол отдавна не са последния писък на модата... тааа - що не и за болест? Значи ако чуете, че някой има сватбени нагласи към Алцхаймер, Паркинсон или Хашимото - не правете прибързания извод, че става дума за човек.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.