Last news in Fakti

2 Декември, 2021 18:09 3 143 20

Здравните власти в Африка: Няма нужда от паника относно Омикрон!

  • омикрон-
  • южна африка-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ваксина

Африка се нуждае от приблизително 1,5 млрд. дози ваксина, за да имунизира 60 процента от жителите си и да постигне някакво ниво на стаден имунитет

Здравните власти в Африка: Няма нужда от паника относно Омикрон! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Африка призоваха за спокойствие по отношение на "Омикрон", новия, силно мутирал COVID-19 вариант, който накара много правителства да наложат нови ограничения, информира "Франс прес".

Новият вариант беше съобщен за първи път на Световната здравна организация (СЗО) от Южна Африка преди седмица и бързо се появи на всички континенти, задълбочавайки страховете от още една смъртоносна вълна от заразени и сигнализирайки, че близо двегодишната битка срещу пандемията не е свършила.

Ала Джон Нкенгасонг, ръководител на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията, призова за умереност.

"Много сме обезпокоени, но не се притесняваме, че ситуацията не може да бъде управлявана", изтъкна той на пресконференция, като допълни: "Няма нужда от паника. Ние не сме беззащитни."

Обявен преди седмица, новият вариант вече доведе до това някои европейски правителства бързо да въвеждат отново строги мерки, включително задължително носене на маски и социално дистанциране, докато ограничения за пътуване, насочени предимно към южната част на Африка, също влязоха в сила.

Африканските Центрове за контрол и превенция на заболяванията увериха, че са се подготвяли "от най-дълго време" за възможността за нов вариант и били в добра позиция, за да ограничат нарастването на заразените.

Вариантът "Омикрон" е бил докладван в четири африкански страни, включително Южна Африка, Гана, Нигерия и Ботсвана.

"Това ще бъде четвъртата вълна, пред която сме изправени като континент", отбеляза Нкенгасонг.

"Ние знаем как да използваме бързо реагиращи, знаем как да осигурим необходимите интервенции", увери той, добавяйки, че ваксините също "навлизат много стабилно" на континента.

Нивото на ваксинация в Африка обаче, континент с близо 1,2 млрд. души, е ниско, като само седем процента от населението е напълно имунизирано.

Кампаниите за ваксинация започнаха бавно заради лошия достъп до ваксини, а в някои страни колебанието около COVID-19 ваксините е масово.

Африка се нуждае от приблизително 1,5 млрд. дози ваксина, за да имунизира 60 процента от жителите си и да постигне някакво ниво на стаден имунитет. Досега континентът е получил малко над 400 млн. дози.

През октомври ООН и СЗО разкритикуваха въвеждането на бустерни дози ваксини от богатите страни, като казаха, че това ограничава достъпа на по-бедните страни до ваксини.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    14 13 Отговор
    Аутопсиите паказват,че Омикронъ е прекрасен вирус!🤡🥳👍
  • 2 Илия /пророк/

    18 15 Отговор
    Човечеството се заражда точно в тази част на Африка , от там ще дойде и краят .
  • 3 Отврат

    7 21 Отговор
    Фатмакът награбил Макрон, както преди правеше Брежнев снимка във в-к Стандарт

    Коментиран от #4

  • 4 ХАХ аа

    12 10 Отговор

    До коментар #3 от "Отврат":

    Объркал си статиите , но иначе си прав .
  • 5 Маймуни

    22 17 Отговор
    Тези получовеци чрез безогледното си размножаване и неграмотност са в основата на разрушаване баланса на планетата !Днес в Африка живеят 1,3 млрд. души, а през 2050 ще са двойно повече. Експерти прогнозират, че през следващите 32 години в Европа ще се заселят между 150 и 200 млн. африканци.

    Коментиран от #11

  • 6 Ковидарите

    22 3 Отговор
    Почне ли и Африка да се боде "уйде коня у ряката", но явно това е целта на фармафията с "един куршум два заека"
  • 7 Ами ...

    21 3 Отговор
    Как да няма нужда?! Голяма нужда имат някой лица, които натискат хората да се ваксинират, но нищо не се променя. Сега Омикрон ще им е виновен. Да се готви Еридан. 😀
  • 8 оня с магарето

    27 3 Отговор
    много ясно, че няма нужда от паника то там има повече болни от спин отколкото ковид
  • 9 Хук

    42 4 Отговор
    Дори и 100% по 5 пъти да се набодете ще си останете глупао стадо.Ваксините не работят
  • 10 Въйй

    16 1 Отговор
    Къде са хорицата където ни казваха, че сме прости че не се боцкаме ? Дали пък колелото няма да се завърти по странен начин....
  • 11 Хаджи Генчо

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Маймуни":

    Целият свят е длъжник на Африка. Винаги са се отнасяли към жителите като подчовеци и това е било оправдания за тотален грабеж. Ловяли са ги като диви животни, но са искали да работят като хора.

    Коментиран от #20

  • 12 гост

    6 0 Отговор
    Доживяхме.
  • 13 ЗДРАВНИ ОРГАНИЗАЦИИ В АФРИКА😂🌚

    8 0 Отговор
    КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ СВЕДЕНА ДО .........0.000001% 😀😀😀
  • 14 Жорж

    1 3 Отговор
    Няма страшно що Африка население бол а тука сме останали малко и то предимно склерозирали пенсии
  • 15 Демек

    3 0 Отговор
    И африканците също са им показали "мидъл фингър" -))
  • 16 капуста

    2 0 Отговор
    Новия вариант на вируса е открит и във Франция. Там той се казва ОмАкрон. В Италия понеже там са спагетаджии са го нарекли ОмакАрон.

    Коментиран от #18

  • 17 ОРА НЕ СЕ

    2 1 Отговор
    ПЛАШЕТЕ ДАВАЙТЕ ПАРИТЕ ЧЕ НИЕ ТУКА В ПРЕТОРИЯ ИМАМЕ ФЕРМА ЗА ВИРУСИ И ГИ ПУСКАМЕ С ДРОН И ЯДРЕНА РАКЕТА ДА НИ ПРАТИТЕ ИМА И ФЕРМА СА САТЕЛИТУ
  • 18 а най гадният

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "капуста":

    Е открит в България.Огерберон.
  • 19 мамун

    0 0 Отговор
    няма страшно
    кораба бавно потъва има вода за всики
  • 20 Demonaz

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хаджи Генчо":

    Никой не е длъжен на друг в тоя живот. Като не могат се оправят сами си е техен проблем. Ние тука сме закъсали ще ги мисля в африка. Бедните африканци рушат и изнасилват в белите държави. Хайде стига вече.