18 Декември, 2021 19:09 1 513 9

Министър Денков: Присъственото обучение след тест продължава и след зимната ваканция

  • ваксина-
  • училище-
  • ученици-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • николай денков

Към момента не се налага промяна в материала за матурите заради времето, прекарано в дистанционно обучение

Министър Денков: Присъственото обучение след тест продължава и след зимната ваканция - 1
Снимка: БГНЕС

Подходът за присъствено обучение в училище в условията на масово тестване за COVID продължава и след зимната ваканция, заяви в "Говори сега" министърът на образованието Николай Денков. Масовото тестване остава в областите със заболеваемост над 250 на 100 000 души.

След встъпването в длъжност на новия кабинет Николай Денков е провел две срещи с новия министър на здравеопазването Асена Сербезова. Образователният министър е обяснил необходимостта от предвидимост в случай на ново затваряне на училищата - ако се спре присъственото обучение, да има ясен план при какви условия децата се връщат в клас.

Денков напомни, че решението дали учениците ще учат присъствено и при какви условия се взима от министъра на здравеопазването в зависимост от епидемичната обстановка.

В проектобюджета за догодина министърът на образованието е поискал средства за увеличение на учителските заплати, така че те да са в рамките на 120%-150% от средната работна заплата. Според него това е изключително важно, тъй като в момента има смяна на поколенията сред учителите и младите кадри трябва да се задържат.

От МОН ще опитат да подобрят условията за работа на учителите и с повишаване на квалификацията им. Ще се акцентира върху употребата на новите технологии в клас, работата с деца със затруднения или със специални образователни потребности, както и адекватна реакция в случаите на агресия.

Николай Денков е препоръчал сгрешената задача от олимпиадата по математика да се извади от оценяването и да няма тежест. Според него само така ще се осигури равнопоставеност между всички участници.

Той изтъкна, че към момента не се налага промяна в материала за матурите заради времето, прекарано в дистанционно обучение.

Министърът на образованието ще обсъди с ректорите на висшите училища възможности за облекчаване на повишените режийни разходи в университетските общежития. Според Денков един от вариантите е университетите да ползват държавната помощ за високите цени на тока за небитовите потребители.

Предстои и преструктуриране на администрацията на министерството на образованието, от което ще стане ясно дали във ведомството има нужда от още съкращения.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    18 0 Отговор
    Какъв тест , бе, като НЯМА ТАКЪВ ,който да отчита този НЕСЕКВЕНИРАН ВИРУС!!! ПОКАЖЕТЕ ДОКУМЕНТАЦИЯТА И ОТ КОГО Е ОДОБРЕН..!!! КОЙ ГО ВНАСЯ, ВСИЧКО...ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ИМА КОМИТЕТ , ТАМ ЛИ ДА СЕ ПРАВИ СПРАВКА?!
  • 2 Майна

    17 0 Отговор
    Вий световно взехте да се чувствате, че можете да не давате НИКАКВИ ОТЧЕТИ НА НАРОДИТЕ СИ , ЗА КОИТО РАБОТИТЕ!!! ЗНАЕТЕ ЛИ КАК ЩЕ...ХВРЪКНЕТЕ С ,,НАУЧНИТЕ,, СИ ГЛУПОСТИ!
  • 3 дядото

    14 0 Отговор
    тестове за ден тестове.зелени сертификати за обикновените хора.и всичко да си плащат от джоба..и това да незасяга необикновените нахалници от парламент и власт.за тях да няма закони и разходи-понеже са им малки заплатите,пак ние обикновените да им плащаме.срамота и наглост.докога ли
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фртг

    5 0 Отговор
    Много слаб министър, невменяем, говори ги едни... мяу бау, само проблеми ще създава, да не говорим че нищо досега не е решил, освен че се направи академик да взима една допълнител а депутатска заплата. С една дума негодник
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 James 🇺🇸

    1 0 Отговор
    На тоя етап филма Idiocracy не е филм. Its a documentary. Който не го е гледал, да си го тегли. To make a long story short, един пич се събужда 50 години напред и хората са станали мега олигофрените. Масов мор и глад щото нямат crops. Оня инспектира техните crops и кво да види, поливат царевицата със Sprite, не с вода. Същото и тука. Омикрон това Омикрон онова, сигурен съм че Карените поcират гащите в момента и се запасяват с маски и 90% спирт лол
  • 9 Наско

    3 1 Отговор
    Психопат! Спри децата,бе! Омрикрона чука на вратата,а и грипа ни започна!
    Фашист!