Last news in Fakti

7 Януари, 2022 15:03 4 020 41

Какво ще стане, ако всички се заразим с коронавируса?

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • омикрон

Масовото проникване на вируса би било твърде рисковано и за децата и младежите

Какво ще стане, ако всички се заразим с коронавируса? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В дискусията за Ковид-19 все по-често се обсъжда дали не е по-добре инфекцията да проникне масово, така че всички да преболедуват и да придобият естествен имунитет. Но това не е добра идея. Ето защо:

В дискусията за Ковид-19 в Германия все по-често се говори за това дали не е добре инфекцията да проникне масово, така че всички да преболедуват и да придобият естествен имунитет. Този въпрос стана особено актуален, откакто вариантът Омикрон започна да се разпространява изключително бързо.

"Това не може да бъде добра опция"

Тобиас Курт, директор на Института по публично здравеопазване към берлинската клиника "Шарите" и професор по епидемиология и публично здравеопазване, смята, че допускането на масово заразяване с вируса би било ужасяващо. "Този въпрос по същество се отнася до създаването на базисен имунитет у населението", добавя той.

Решаващият въпрос в случая гласи: след като сега се заразяват все повече хора с коронавирус, не бихме ли могли да се надяваме, че някой ден всеки ще е прекарал болестта и населението ще придобие имунитет? С други думи - не е ли по-добре просто спокойно да изчакваме и да видим какво ще се случи?

Не, това със сигурност не е никак добро решение, отвръща германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах, който е епидемиолог. "Масовото заразяване не може да бъде добра опция", каза той в интервю за телевизия n-tv и обясни: "Дори и Омикрон да не предизвиква толкова тежки форми на болестта, колкото мутацията Делта, все пак ще има твърде много хора, у които Ковид-19 ще предизвика трайни увреждания".

Т.нар. базисен или "стаден" имунитет, който според Тобиас Курт би следвало да е в центъра на вниманието, възниква тогава, когато имунната система на голяма част от хората е в състояние да се противопоставя ефективно на вируса - не само след прекарана инфекция, а и благодарение на имунизации. "Решаващото в случая е да се активизира имунната система или чрез контакт с вируса SARS-CoV-2, или чрез ваксина", обяснява експертът. "Надяваме се, че някой ден ще има достатъчно голям брой хора, които са имали такъв контакт, така че да не се стига повече до тежки форми на Ковид-19 и да няма прекалено много хора, които са болни по едно и също време."

С отслабването на пандемичните вълни актуалната пандемия от SARS-CoV-2 постепенно ще стане ендемична, т.е. ще започне да прилича на сезонния грип, без да води до срив на общественото здравеопазване.

Трудно е да се каже кога точно ще се стигне до подобен момент, тъй като имунният отговор срещу Ковид-19 не е стабилен. Хора, които са прекарали болестта и са оздравели, могат отново да се заразят. Същото се отнася и до ваксинираните - това се дължи най-вече на факта, че постоянно се появяват нови варианти на вируса.

За щастие имунната система до известна степен "помни" предишния си контакт с вируса и реагира, с което предотвратява ново тежко протичане на болестта.

"Контактът с някой от новите вирусни варианти прилича на контакт с човек, който говори диалектна форма на същия език. Ако аз говоря книжовен немски, а другият човек - баварски диалект, ще можем да разговаряме, макар и да не се разбираме напълно", обяснява Тобиас Курт.

Но за да реагира имунната система на подобен "диалект" и да ни предпази от по-тежка форма на Ковид-19, тя би трябвало преди това да е влизала в контакт с вируса или с ваксина. По данни на института "Роберт Кох", над 15% от пълнолетното население на Германия все още не са ваксинирани нито веднъж. В някои федерални провинции техният дял е дори над 25%.

Масовото заразяване е опасно за всички?

Въпросните хора ще се окажат изложени на извънредно голям риск, ако се стигне до масово заразяване. Тогава би имало и невероятно голям брой хора, които ще се разболеят. Този сценарий е напълно реалистичен, като се има предвид колко силно заразен е вариантът Омикрон, предупреждава Курт.

Масовото проникване на вируса би било твърде рисковано и за децата и младежите. В Германия например сред младежите между 12 и 17 години има близо 40%, които изобщо не са ваксинирани. В тази възрастова група, както и сред по-малките деца, Ковид-19 протича обикновено по-леко и без тежки симптоми. Експертите обаче предупреждават, че засега няма много сведения за възможните дълготрайни щети, които болестта нанася на организма. Точно поради това и младите би трябвало да бъдат защитени от евентуално заболяване.

"Дори ваксинираните не са напълно защитени от опасната болест", предупреждава Тобиас Курт. Онези, които са ваксинирани или са преболедували, също могат да се разболеят тежко, макар и доста по-рядко. Да се допуска съзнателно възможността за масово заразяване, би означавало да се играе на руска рулетка. Подобен риск би бил неоправдано висок", казва епидемиологът.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 4 Отговор
    Нищо особено няма да стане.

    Коментиран от #39

  • 2 Експерт

    50 2 Отговор
    Ще придобием колективен имунитет
  • 3 Комунягите

    7 23 Отговор
    Ще оцелеят
  • 4 Недосегаем

    36 2 Отговор
    Как всички, нали сме ваксани ?

    Коментиран от #6

  • 5 Прост и Ваксиниран1403

    68 2 Отговор
    Ще стане така, че ваксинираните ще се заразяват постоянно с нови щамове, а заразените и преболедували не.

    Коментиран от #16

  • 6 маклауд

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Недосегаем":

    и безсмъртни
  • 7 Майна

    37 1 Отговор
    DARPA са така наречената ,,бяла шапка,, на МЕДИЦИНАТА В постиженията с биотехнологиите...Те са на страната на човеците ..Изтекоха сведения ,че са пуснали ОМИКРОН ,който действа като естествена ваксина, рестартира имунитета ..обяснението не ви е нужно...ЗНАЙТЕ ,ЧЕ СВЕТЛИТЕ МЕДИЦИ СЕ БОРЯТ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО!
  • 8 ХАХАХАХАХАХАХ

    40 0 Отговор
    Усещате ли как дойче зеле в последните си бълвочи за ваксините обърна палачинката?
  • 9 Майна

    30 2 Отговор
    Omicron може да е създаден в лаборатория от учени от „бялата шапка“, които го пуснаха като саморазпространяващ се антидот срещу covid. пандемия .

    Тъй като според съобщенията Omicron е много по-ефективен при разпространението — но привидно не по-опасен от обикновена настинка — той обхваща населението и измества Delta и други щамове, които представляват много по-голяма опасност за човечеството.

    Важно е, че инфекцията с Omicron изглежда предизвиква естествен имунен отговор, който предпазва хората от всички други щамове , което означава, че простото излагане на Omicron и инфекция прави ваксините срещу covid остарели и изгражда естествен имунитет, за да устои на Delta и други щамове
  • 10 Майна

    17 0 Отговор
    Технологията за самовъзпроизвеждаща се ваксина е притежавана от DARPA от много години

    Коментиран от #12

  • 11 Рошко

    28 0 Отговор
    Каквото е ставало и друг път на който мустава де, вие от пропагандни те медии кажете какво ще се случи когаато балона се спука къде да ви търсим

    Коментиран от #23

  • 12 ХАХАХАХАХАХ

    5 13 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    Много не ми е ясно как, след като тоя шип е вкаран в генома на клетката и блокира възстановяването на имунитета ще го го избият от там?

    Коментиран от #13

  • 13 ХАХАХАХАХАХ

    5 11 Отговор

    До коментар #12 от "ХАХАХАХАХАХ":

    И да слагате минусчета и да не слагате това е истината. КАК ЩЕ ГО ИЗБИЯТ ОТ КЛЕТКАТА?

    Коментиран от #18, #24

  • 14 математик

    13 1 Отговор
    Бил Гей ще умре от кеф !
  • 15 Анонимен

    7 14 Отговор
    Никакъв траен имунитет не създава. Познавам хора, които го караха през август и през декември отново бяха с ковид, но вече по-тежък. А фрапиращия случай е с мой познат, кара го ноември и по празниците го повтори и стигна до лекари. Правете си изводите нормален вирус ли е това или друго.

    Коментиран от #17

  • 16 Горан Блажевич

    15 5 Отговор

    До коментар #5 от "Прост и Ваксиниран1403":

    Не пич,в Европа ще останете само умните,крсиви и не ваксинирани Българчета
  • 17 Милен

    30 6 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    В България вирус няма. Всичко е измислица. Затова съм на протеста на 12-ти. Възраждане са партията.

    Коментиран от #19, #37

  • 18 бббб

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "ХАХАХАХАХАХ":

    Знаеш на кой ми приличаш? Приличаш на един във фейсбук ром Стефан С. Станев, отпред му липсва единия зъб хахах Та и той от всичко разбира, особено от ваксини и зелени сертификати! Голям неграмотник е, но има няколко стотин глупави българи му , които вярват! хахах

    Коментиран от #27, #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Байдън - Украинеца

    20 1 Отговор
    Споко, нов страшен вирус ще измислим. След това ще създадем ваксина, ще я патентоваме и ще я продадем като топъл хляб.
  • 21 Niknay

    36 1 Отговор
    Мангъров ви го каза преди време - по един или друг начин искаме или не вируса ще премине през всички ! Тогава му се смените а сега и западните почнаха да потвърждават думите му ....
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    26 2 Отговор
    Сега ли узряхте за това,което трябваше да направите в самото начало????Спрете с тестове и лекувайте болните,които се нуждаят от медицински грижи!За кихане и ....не се лежи в болница.В болница само при ниска сатурация...накрая ще откриете топлата вода!
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    Тия от щаба и оня кацаров със сертификата да ходят на Марс.Тук трябва да ги съдят!
  • 24 Майна

    21 0 Отговор

    До коментар #13 от "ХАХАХАХАХАХ":

    Ако говориш за ИНЖЕКТИРАНИТЕ ,които получиха тези протеинови шипове с ,,ваксата,, няма как да стане..В момента се търси някакво противодействие на пораженията, но ..за съжаление ,препоръчват чай от игли на бял бор ..,но..Това е в помощ на всички ,които все още не са увредени от генните терапии...

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 селтак

    14 1 Отговор
    Ми ше спрът на докторята геройските,на политиците комисионните и сичко ше се нормализира! Що се прайте на умрели лисици бе Факти???!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ХАХАХАХАХАХ

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Майна":

    Това имам предвид, че няма как да стане.
  • 29 ХАХАХАХАХАХА

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "бббб":

    Брачет, я прочети коментар 24 и след това продължи да си търкаляш безценното топче по хълма!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Човека Коза

    4 0 Отговор
    Щом от sauerkraut-а казват за нещо, че е лоша идея, то най-вероятно това е решението.
  • 32 ДА АМА

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "тцтцтц":

    ИДИОТИТЕ НЕ МРАТ,Т.Е. В ПРАЗНА КАРТУНА И БАЦИЛ НЕ ВИРЕЕ😀 КАТО ОНЯ „ТЮЛЕНА ”ОТ АСЕНОВГРАД👍
  • 33 миролюб бенатов

    3 0 Отговор
    Тогава Венци Мицов направо ще изкрейзи
  • 34 Слушател

    11 0 Отговор
    Вече не мога да им слушам простотиите. Много ясно, че е не добра идея всички да преболедуват, защото как иначе ще ги накарат да се ваксинират. Ако може даже ей така без причина да ни имунизират най-добре, ама не става, затова ръсеят простотии нон стоп.
  • 35 Стрфан

    10 0 Отговор
    Нищо. Просто се плашат хората за а се вземат милиони от ваката
  • 36 "Експертите" говорят

    11 0 Отговор
    за последствията от болестта, а не обелват и дума за последствията от фъксините. Що тъй бе джанъм?
  • 37 Ветеран от Протеста

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Милен":

    Жена ми ви Вярваше,на всички Антиваксъри,после се зарази с Корона вирус.Получи белодробна Инфекция със засегнати 75 % от дробовете и 46 сатурация .Това се разви за Четири дни,през които личния лекар я лекуваше с антибиотик с диагноза Бронхит...с 40 сатурация я приеха по спешност...Тя колабира без Кислород....Беше в Трапа...след две седмици БИТКА в Инфекциозно лекарите я извадиха от Трапа....По шест системи на ден, с кислородна маска,с не се знае колко хиляди евро за лекарствата....Спасиха я ..Благодаря ви!??Нямам думи....Сега ела да НИ обясниш как няма Вирус и защо не трябва да се ваксинират Хората.Ела бе.Ела да ми обясниш!!!

    Коментиран от #41

  • 38 един от многото

    4 0 Отговор
    Какво може да стане , някои ще се излекуват , някои , не , това ще стане!

    Коментиран от #40

  • 39 Над 80% от хората ще са "безсимптомни" ;

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Над 80% от хората ще са "безсимптомни" ;)
  • 40 Умен по цялата глава

    1 7 Отговор

    До коментар #38 от "един от многото":

    Не могат да СЕ излекуват...Някой трябва да ги лекува.И този някой са Санитарки,Сестри и Лекари стоящи денонощно над тях...С маски,найлони по себе си,в Среда бъкаща от Корона Вирус - рускуват собствения си Живот за да спасят Невярващи във резултата от Ваксинирането,Невярващи,че съществува Вирус,Невярващи,че могат и те да се заразят....Колко струва на Държавата един заразен Невярващ в Интензивно отделение...Пишете бе...Та само Болничния е Три месеца...Лекарства ,заплати на Персонал,Лечение на последващи Увреждания...Задължителна Ваксинация!!!Нямате Права,когато с решенията си Отнемате Права на Други и ги Заразявате!!!Когато фалирате и Държава и Здравна система....Задължителна Ваксинация на Целия Народ!!!
  • 41 MmAaHh

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ветеран от Протеста":

    Сатурация под 60 % е несъвместима с живота. Как ги докара тези 40 %?