13 Януари, 2022 08:55 3 810 40

Испания регистрира антирекорд по заболели, но предлага на коронавируса да се гледа като на ендемия

  • испания-
  • ендемия-
  • коронавирус

Страната вече е изложила позицията си и пред Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията

Испания регистрира антирекорд по заболели, но предлага на коронавируса да се гледа като на ендемия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испания регистрира нов антирекорд от над 179 хиляди новозаразени с Covid-19 за един ден. Починалите са 125, а заболеваемостта достигна 3 127 случая на 100 хиляди жители. В Навара и Арагон данните показват над 7 000 случая, а в Страната на баските - 6 000. Въпреки това властите предлагат на заболяването да се гледа като ендемия заради ниската смъртност.

В сряда, когато беше регистриран най-високия брой заболели от началото на пандемията преди 2 години, министърът на здравеопазването Каролина Дариас отново повдигна въпроса за лечението на Covid-19 като "ендемична болест", подобна на грипа, предвид ниската смъртност, която е 1% в сравнение с регистрираните в началото на пандемията 13 на сто. След края на шестата вълна, според нея, трябва да се промени системата за наблюдение и контрол на болестта.

Испания вече е изложила позицията си и пред Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), чийто представител присъства на Междутериториалния съвет по здравеопазване, на който заседават централното и регионалните правителства. На него министър Дариас е обявила, че въпреки рекордния брой заболели в този ден, като цяло се наблюдава "намаляване на скоростта на растежа" на тази вълна.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    42 3 Отговор
    А как им върви ВАКСИНАЦИЯТА ?!

    Коментиран от #21

  • 2 Банско

    22 34 Отговор
    Разлог пламна, предимно заразени деца, защото пуснахме туристи от цяла Европа.

    Коментиран от #40

  • 3 Франция

    68 2 Отговор
    Почти 90% ваксинираната Франция отчита ръст с пъти по голям от този в България на глава от населението.

    Коментиран от #14

  • 4 Някой

    66 3 Отговор
    Усеща се някакъв вятър на промяната в ЕС. Взеха да узряват, че пандемията е измислена. Не, че няма вирус, но да се нарича пандемичен е глупаво. Ненапразно СЗО промениха дефиницията за пандемия - за да пасне на целите им.

    Коментиран от #26

  • 5 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    25 2 Отговор
    Верен сбор от неверни данни ! Защо никой не иска да приравнява данните за цялата страна ‼️‼️‼️

    Коментиран от #7

  • 6 гадно

    44 1 Отговор
    И кВо опорката ваксинирай се и си свободен вече не върви. Ваксиниран или не ОмикронЯ не подбира и всеки разнася заразата.
  • 7 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Как би изглеждал броя заразени дневно на фона 7 млн българи ? А процента положителни тестове отнесен към 7 млн 🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #36

  • 8 Сгъвай цирка

    44 2 Отговор
    Не забелязах коментар от "правилните тв-та" за това. Само чувам глупости от типа "ние искаме да отпаднат мерките, ама не можем". Безгръбначни , мекотели,американски.
  • 9 Ами..

    47 2 Отговор
    То винаги си е било съвсем нормална грипна епидемия. Медиите и политиците я направиха смъртоносна пандемия. Офцете се хванаха в капана.
  • 10 Цирка свърши

    29 2 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ !

    Коментиран от #13

  • 11 📌🇧🇬

    29 1 Отговор
    🇧🇬Абсолютно, в момента в който смъртноста на заболелите от Ковид-19 се приравни със смъртноста на обикновенният “сезонен” грип “рестриктивните мерки” в обществото трябва и е задължително да отпаднат! 📌Здравето на отделният гражданин е функция на същият отделен гражданин!🇧🇬

    Коментиран от #39

  • 12 ковитолог

    21 1 Отговор
    Олигофрендемия !
  • 13 📌🇧🇬

    5 18 Отговор

    До коментар #10 от "Цирка свърши":

    :)🇧🇬 Не, “Циркът на територията” никога не е свършвал и е все така е за масово ползване, затова Българите измират най бързо от целият Свят, затова “метиловият алкохол” наречен “Ра-кия” е най предпочитан от местното население, затова България е най бедната държава в ЕС, горе изброенното е въпреки “реките” от парични средства които ЕС изсипва в България!📌Докато местните индивиди не бъдат от-учени от Кражбата, и Не-спазването на Законът, докато Законът не бъде мярка за Един и за Всички, Промяна Няма Да Има!🇧🇬

    Коментиран от #29

  • 14 смятащ

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "Франция":

    Не гледай колко са заразени, това че някой си стои у тях не е проблем, проблем е кога ти пълни болниците и свършат интензивните легла. Просто кога започне да не ти пълни болниците ще се приеме че е просто някакъв грип и това е.

    Коментиран от #22

  • 15 Верно ли

    13 1 Отговор
    Хаха, писнало им е да бройкат! 13 на 100 - дрън дрън...
  • 16 Госあ

    3 14 Отговор
    А пък в Китай, които края на месеца ще празнуват четири хиляди седемстотин и някоя година, ограничиха простолюдието да пътува и спасиха много животи. Същото ще направят и те рано или късно, но без всички жертви, които дадоха евроатлантическите търгаши.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Началото на края

    17 0 Отговор
    Още малко и ще признаят, че ваксините не ги върнаха към "нормалността", въпреки дисциплинираността на населението! Ще признаят и това, че редуването на локдауни и отпускане на мерките води само до нов взрив на заразяването. И откъде знаят доколко "леко"карат боледуването ваксинираните? Вирусът е коварен и последиците от него, пък и от самите ваксини, ще се видят тепърва. Още в началото на разпространението на вируса не бяха честни, не казаха как се стигна до това и кои са съпричастни. Не бяха само китайските учени, знаеше се и не може да остане скрито! Ако още отначало се прилагаше подходящо лечение с доказалите се лекарствени средства, евтини при това, ако се бяха отделили повече субсидии за ефикасни медикаменти, а не да се нахвърлят яростно срещу учените, настояващи за това, нямаше да се стигне до съсипването на живота на хората по света. Печалбата на шепа хитреци никога не е била по такъв нагъл начин поставяна над интересите на цялото човечество! Много от лекарите, уви, се оказаха подкупни и страхливи. Забравиха клетвата си, когато са избрали тази професия. Почтените им и смели колеги-борци за истината са преследвани и кариерата им
    - унищожавана. Политиците са все по-алчни и безогледни. Резултатът ще се види скоро. И няма да е добър. За всички. Какво можеш да правиш и ще бъдеш ли щастлив с милионите и милиардите си сред море от нещастни, съсипани хора?
  • 18 Верно ли

    17 3 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Просто в Китай стъкмистиката е друга. Просто няма как да ограничиш вирус, предаван по въздушно-капков път. Китайците си взеха още в началото каквото имаха да вземат от пЛандемията и се отдръпнаха.

    Коментиран от #20

  • 19 kkk

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Ти нали си наясно, че китайският начин е буквално невъзможен за прилагане където и да е другаде по света? Да ти припомням ли какво значеше там "карантина", как се контролираше спазването и какви са наказанията?

    Китайската система има сериозни недостатъци, но сравнявайки директно Китай с демокрацията (не нашата- на развитите страни) намирам китайската система за далеч по-правилна.
  • 20 Госあ

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Верно ли":

    Оооо има, има. И тук не става дума само за Китай. Но така е, когато калинки са нападнали и превзели Европа и сащ. За сащ се радвам, колкото по бързо тая юдейско- англосаксонска паплач се свие, толкова по добре за света. Ама преди това да стане, ще направят доста мизерии. Но виж за Европа ми е кофти. Въпреки че като държава не сме видели абсолютно нищо добро от западняците.

    Коментиран от #27

  • 21 СНИМКАТА КЪРТИ

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    ОТ МАРОКО ЛИ Е ИЛИ ОТ АЛЖИР????ИСПАНИЯ Е 90% ИНЖЕКТИРАНА ЗАТОВА ТОЛКОВА НАТРЪШКАНИ КОЙТО СЕ ИНЖЕКТИРАЛ БОЛЕДУВА,ВСИЧКИ МОИ ПОЗНАТИ КОИТО ПРИЕХА ИГЛАТА ВЕЧЕ БОЛЕДУВАТ ПО ДВА ПЪТИ КОНТАКТУВАМ С ТЯ ЦЕЛУВАМ СЕ ПРЕГРЪЩАМ СЕ ТОЧНО ПО ВРЕМЕ НА БОЛЕСТА ИМ НИЩО МИ НЯМА ЦИРКА БЕШЕ ЗА ГЛУПЦИТЕ ДА СЕ УБУЧАТ СЕГА СТРАДАТ,ГОЛЯМА СМЪРТНОСТ СРЕД ВЪЗРАСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ!ВСИЧКО КАКВОТО РАЗСПРОСТРАНЯВАТ ВАШИТЕ ПОЛИТИЧЕТА И МЕДИЙКИ Е ЛЪЖА ЯКО СГЪВАТ МАНГИЗКИ!

    Коментиран от #23

  • 22 мнение

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "смятащ":

    Ами болниците ги пълнят истерясалите и уплашени болни, които не са в толкова тежко положение. Единици са в тежко положение и може би и без корона щяха да си отидат. У нас беше най-висока смъртността и преди ковида предимно от хора болти от сърдечно съдови заболявания. Ние сме бедни, но населението пушат като разпрани, докато в западните държави масово отказаха цигарите.

    Коментиран от #28

  • 23 така е

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "СНИМКАТА КЪРТИ":

    И наш познат с 3 игли е болен от ковид.
  • 24 странто

    12 1 Отговор
    Ковид параноята трябва да свърши през тази пролет. Дано да си признаят, че измислената им субстанция въобще не беше ваксина и въобще не предпазваше. А починалите хора бяха болни от други заболявания.
  • 25 Резултата накрая

    10 1 Отговор
    За някои останаха печалби в милиарди от измислената субстанция, наречена удобно "ваксина", други спечелиха от акции на борсата от нея, а за народа остана стрека, безработицата, безпаричието, загуба на бизнес, огратиченията на свободата им.
  • 26 И още, и още!

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Те промениха мнението си и за много други неща: за стадния имунитет, който щеше да се появи след 60-70% ваксинирано население, за това, че ваксината ще ни защитава, нас и близките ни, сега - само ще боледуваме по-леко (дали?), за това че няма да се ваксинират деца и бебета, бременни, хронично болни-не, полезно било, и което е най-отвратително - за това, че ваксинирането НЯМА ДА БЪДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Е ли? Е! Тормозът е навсякъде. Болен, здров, трябва да си ваксиниран. Някъде на запад не могат да ползват и градския транспорт свободно, маските не били достатъчни. Дори в една държава обмислят специален данък за неваксинираните. И още ще има, в безсилието да обяснят защо т.нар.ваксини не действат!
  • 27 Верно ли

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Знам какво направиха китайците при възникването, защото имам познат, който живее там и въпреки всичко смятам, че няма как дори и с техните възможности за контрол на населението въздушно-какпков вирус да бъде преодолян. Всичките т.нар. "мерки" само го отлагат във времето. Говоря и за участието на китайците в "пЛандемията" заедно с краварите, но китайците много добре си изиграха картите и оставиха аверите сами да се оправят нататък. Па сега ги гледаме на наш гръб как се "оправят" тези безгръбначни.

    Коментиран от #32

  • 28 смятащ

    3 8 Отговор

    До коментар #22 от "мнение":

    ти влизал ли си в Ковид-отделение? защото има такива за истерясали (Мангъров точно такова управлява и кога някой се влоши го праща към сериозна болница) колко да се прибере пътеката НО отделенията с кислород и тези с реанимацията са препълнени. Никой нормален човек не иска да влиза в болница повярвай ми.
  • 29 Под купола на цирка

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "📌🇧🇬":

    Циркът у нас няма да свърши, докато това безобразие в държавата ни се нарича "здравеопазване"! А тежестта на това, че смъртността при нас отдавна е и ще бъде изключително висока, нека тежи върху съвестта на чиновниците в бели престилки и лекарите-печалбари! Дълбок поклон, обаче, пред стотиците истински, съвестни, себеотрицателни и неуморни в борбата за пациентите си наши лекари!

    Коментиран от #34

  • 30 клоуна

    7 1 Отговор
    Малко по малко цирка затваря.
  • 31 Hoho Boho

    6 1 Отговор
    Вдигнаха белия байряк, защото нямат полезен ход.
    Те, всички са ваксинирани и не може да кажат - ваксинирайте се за да победим епидемията.
    Сега ще понесат отговорност, че съсипаха имунната система на населинието.
  • 32 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Верно ли":

    Аз работя за Китай. И съм във връзка със събитията. Дори мен не ме пуснаха с договор и проект. Работя дистанционно и ми превеждат заплатата тук. Което наистина е голям жест. Та съм запознат. А това, което искам аз да кажа е, че държавите с адекватни мерки ( пак казвам, това не е само Китай) рано или късно ще се отворят. Но без всички жертви, които сътвориха калинките с тия зелени сертификати и пътувания. Всичко беше “мижи да те лажем”. Рано или късно, тази корона ще стане като останалите, но въпросът е защо трябваше да има толкова жертви.
  • 33 Сандо

    7 1 Отговор
    Истината не може да се крие безкрайно,на всички почва да им омръзва тази ненормалност.
  • 34 📌🇧🇬

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Под купола на цирка":

    🇧🇬Здравето е индувидуална характеристика в която Държавата не трябва да има първостепенна роля, каквото и да се направи от Министерството на Здравеопазването никой не може да замести Индувидуалната Инициатива за това човек да е здрав, и да живе добре!🇧🇬
  • 35 Разясняване

    5 2 Отговор
    Продължават напъните на големите ни специалисти по Ковид19 в телевизиите да доказват недоказуемото! Вместо да коментират съвестно фактите, да признаят грешките, да допуснат и опонентите си да кажат мнението си. Забравят, че образованият българин чете, гледа и слуша различни източници. И е в състояние да си направи сам заключенията!
  • 36 Boxer EZ 30

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Сега имаме 100000 активни случая (положителни, карантинирани или в болница). Понеже не всички се тестваме, има много "нелегални" случаи. Така, че над половин милион българи в момента са заразени, независимо, дали го знаят или не. Това са 10% от населението.
    Какво стана със златното правило, че човек може да се ваксинира само в отлично здраве? Призоваването за ваксинация, от управляващите, по време на поредната корона-вирус-вълна и на потенциално болни хора(над 500 000), не е ли допълнителен фактор застрашаващ здравето им?
  • 37 Ами сега?

    5 2 Отговор
    Вижда се паниката ИМ. Налага се спешно да измислят нови и нови обяснения. Каква ли ще е следващата измислица? Фантазията ИМ взе да обеднява. Но признанието е тежко, пък и отговорност трябва да се поеме. Все пак, завлякоха цял свят! Пораженията са неописуеми.
  • 38 Доказано

    3 0 Отговор
    Китайците са умен народ!Участваха в едно нещо и бързо се измъкнаха. С право не искат сами да понесат отговорността.
  • 39 AKV

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "📌🇧🇬":

    със няколко реда успяхте да се изразите по начин , който е непослиен за мнозина оправляващи !!!
    кратко ,точно и ясно ...
  • 40 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Банско":

    Ти хич недей стъпва тогава в Разлог, и недей си показва носа навън