Last news in Fakti

20 Януари, 2022 13:33 3 592 17

Медици с апел за реформи в политиката за коронавируса

  • израел-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • омикрон

Много е вероятно ваксините занапред да са съобразени с непрекъснато менящите се щамове, както е при грипните ваксини

Медици с апел за реформи в политиката за коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелската асоциация на лекарите от общественото здравеопазване наскоро се обърна към премиера с искане за сериозни реформи в политиката на страната, свързана с коронавируса. От организацията смятат, че е твърде често тестването на хора, които са били в контакт със заболели, критикува се и политиката на масова изолация. Това според асоциацията натоварва допълнително и без това недостигащите кадри в здравеопазването и се отразява върху качеството на обучението в училищата и университетите.

Според медиците непоследователността на правителството и разнопосочните наредби водят до объркване или просто до неизпълнението им от гражданите.

След тридневни дискусии в щаба за борба с пандемията дните на карантината при безсимптомно боледуване бяха намалени от 7 на 5, увеличен беше и броят на пунктовете за тестване.

„В момента петият пик на пандемията се характеризира с масово заразяване, но и със сравнително леко протичане на болестта. Ако не се намали рязко заболеваемостта, здравната система може да забуксува. Не мисля, че трябва да се остави вирусът да се разпространява свободно до постигане на колективен имунитет. Нужен е баланс между предпазването от заразяване, грижата за заболелите и нормалното функциониране на живота и икономиката“, заяви пред БНР проф. Надав Давидович, директор на училището по обществено здравеопазване към Университета „Бен Гурион“ и консултант на правителството на Израел.

„Въпросът е как да действаме при голям брой заразени хора и дали е необходимо да се правят толкова много тестове. Тази вълна е различна от предишните четири и опитът ни от тях не е достатъчен за вземане на най-правилните решения. Намирам за адекватни постигнатите след много дискусии решения за намаляване на дните на карантината и нуждата от допълнителни тестове. Намирам за доста крайно огласеното през социалните мрежи мнение на професор Едит Матот, че в болницата, в която работи и е една от най-големите в страната, няма нито един тежко болен от Омикрон. Според нея не трябва да се сравнява щамът Омикрон с предшестващите го и е погрешно да се представят като тежко болни от него хора, които боледуват от друго.“

От болницата Шиба огласиха резултатите от изследване за въздействието на четвърта бустерна доза.

„Нещата не са черно-бели. След четвъртата доза нивото на антителата в организма се увеличава два пъти по-бавно, отколкото след третата. Но не само антителата са показател за ефективност. Има се предвид и цялата етимологична картина. Ваксината предпазва или осигурява по-леко боледуване сред рисковите групи и при по-възрастните“, коментира Надав Давидович.

„Оставихме хората сами да си решат дали да си поставят поредна ваксина. Тази кампания не е така мащабна, както за ваксинирането на децата например. Правят се изследвания в цял свят и вече знаем повече за вируса и за начините за борба с него. Ако ваксинирането в цял свят не бе толкова мащабно, непрекъснато изменящият се вирус щеше да има по-опасни мутации. Още от сега се мисли и за периода след пандемията.“

Запитан защо на фона на това, че новият щам Омикрон не предизвиква толкова усложнения като предишните, той е причина за огромни разногласия сред политиците за управлението на епидемичната криза, проф. Давидович посочи:

„Участвам в щаба за борба с пандемията от 2020 г. Не съм съгласен, че сегашните противоречия са по-драматични от тези преди две години. Щамът сега е по-заразен, но боледуването е по-леко. Прекалени мерки могат да попречат на икономиката. Не сме единствената страна, в която има дискусии в националните антикризисни щабове. Така е и в САЩ, Италия Франция Дания, Швеция... Смятам, че сегашното ни правителство действа по-уверено от предишното.“

„Много е вероятно ваксините занапред да са съобразени с непрекъснато менящите се щамове, както е при грипните ваксини“, допълни той.

„Всяка страна изработва своя програма за поощряване на превенцията. Не мисля, че трябва да има закон. Всеки човек решава за себе си и за децата си. В същото време, е необходимо да се насочат усилия за повишаване на здравното образование и възпитание, и за опровергаването на фалшивите новини“, изтъкна проф. Надав Давидович в отговор на въпрос за ниския интерес към ваксинацията в България.

„Трудно е, но не и невъзможно, да се убедят семейните лекари в ефективността на ваксинирането и да се обучат как да убеждават пациентите. Необходимо е да се намери подход към религиозните водачи и различните обществени лидери и да бъдат привлечени към каузата. Невинаги политиците са най-авторитетните. Има дългосрочна програма за имунизации, не само срещу този вирус. Знам, че такава е стратегията на Евросъюза. Там все повече се огласяват най-новите резултати от изследванията на научни работници и статистиките на болниците. Нежеланието за ваксиниране може да е по различни причини. В миналото също е имало периоди, в които хората не са искали да се ваксинират. Трябва да се огласи как това им е повлияло. Не задължаването чрез закони ще накара хората да се ваксинират. В момента истината за постиженията на науката е сред най-сериозните аргументи.“


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    75 1 Отговор
    Евреите значи признават че често ваксиниране съсипва имунитета.?!?

    Коментиран от #12

  • 2 5483

    73 3 Отговор
    Всички, ще седнат на големия Мангъров. Първи, ще са евреите. Последни в нашето Министерство на здравеопазването и Министерския съвет воглаве с председателятМу. Него най-ще го боли.
  • 3 Лесно е

    78 2 Отговор
    Мангъров ще излезе прав и не само. Най-големия професионалист от лекарите превзели медиите.
  • 4 Кики

    52 3 Отговор
    Абе вий на коя планета живеете , не разбрахте ли че няма никакъв вирус, Англия премахва всички ограничения, Борис Джонсън- Суперстар , честито на всички набоцкани
  • 5 прозрял

    41 2 Отговор
    богатите евреи от федер резерв и биг фарма са спретнали пъклен план за редуциране на населението,те и затова изманипулираха собствените си сънародници от Израел да ги набодат и унищожат,защото самите евреи познават най-добре богатите си банкери-тарикати!
  • 6 Неразбрал

    46 2 Отговор
    Какво ли ще правят после Вакса - глашатаите ?

    Коментиран от #7

  • 7 хихи

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Неразбрал":

    Ще дуат при Кръсто!
    Това е от Храбрия войник Швейк няма нищо общо със ситуацията но върши работа.
  • 8 ха ха

    27 0 Отговор
    Изобщо, борбата с вятърната мелница не е черно-бяла. След четвъртата атака на мелницата, броят на идиотите, които набираме за атаката се увеличава два-пъти по-бавно. Затова решихме да ги оствим доброволно да се присъединяват към следващите атаки. Но пък активно вербуваме децата. Важно е да се включат в атаката. Атаката на вятърната мелница осигурява по-леки пристъпи на лудост, особено сред рисковите групи и възрастните. Голям проблем промяната на вятъра, но ние мислим, че ако атакуваме постоянно, вятърът може да спре.Просто трябва да си настройваме атаките според вятъра. И да си слагаме идиоти политици в Парламента.
  • 9 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    29 0 Отговор
    Карантината от 14, на 10, на 7, на 5 ... на нашите даже по ЕДИН ден имаше ‼️ Абе трябва някой да работи ,А‼️
  • 10 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    42 0 Отговор
    Трудно е да си признаят директно , че това НЕ СА ваксини , та сега леееко, леееко .... се измятат като букови дъски‼️
  • 11 АНТИ ВАКСИТЕ

    3 18 Отговор
    СЕ ТОПЯТ КАТО⛄⛄⛄ МАРТ МЕСЕЦ👍

    Коментиран от #13

  • 12 Нищо подобно не прочетох да са казали

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Прочети внимателно текста.
  • 13 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "АНТИ ВАКСИТЕ":

    Свали си розовите очила ‼️‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #17

  • 14 jorо

    17 1 Отговор
    Ах колко удобно непрекъснато да ваксинират и ние да смятаме че няма живот без тях. А никои не казва каква е далаверата от умрелите ,болните ,ваксинираните и всички с промити мозаци.
  • 15 Джон 3 волта

    12 1 Отговор
    До кога ще ни убивате с тези американски ваксини ! 12 италиански учени в Рим доказаха, че Спутник V е двойно ! по-ефикасен от Файзер срещу О микрон !!! Кога ще има руска ваксина в България , Кирчо ?
  • 16 За какво трябва да ме убеждава някой

    10 1 Отговор
    Факт е че ваксината не лекува и затова не е лекарство а ваксина. Факт е че възложителят и създателят на covid-19 и на ваксината срещу него е един и същ и той е спонсор на Световната не здравна организация която продължава да бави одобряването на ефективни лекарства които са създадени успоредно с създаването на биологичното оръжие и неговите нови варианти. Факт е че два пъти съм преболедувал covid-19 и с поставена бустерна доза в момента съм заразен и болен. Вече спирам да се поддавам на убеждения и лъжи. Повярвах в едно че от ваксини се правят милиарди.
  • 17 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Защо да са розови? Аз скърбя заради починалите хора, които е можело да го избегнат чрез ваксиниране. Мои близки роднини и съседи между тях. Да не смятате, че не са съжалили за избора си?