Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 14:12 1 507 7

Надежда за парализираните: Опитни мишки проходиха с имплант в гръбначния мозък

  • импланти-
  • гръбначен мозък-
  • парализа-
  • опити-
  • тал двир

80% от животните, участвали в опитите, са възстановили способността си да ходят

Надежда за парализираните: Опитни мишки проходиха с имплант в гръбначния мозък - 1
Снимка: YouTube

Когато бях дете, фантазирах за бъдеще, в което науката щеше да реши здравословните проблеми на целия свят. Но подобно на реактивната раница, който също предполагах, че ще имам досега, това бъдеще просто не се материализира. И все пак науката постига невероятен напредък в подпомагането на хората с наранявания на гръбначния мозък – област, която в миналото е била голямо предизвикателство.

Сега учените тестват имплант на гръбначния мозък при мишки, който може да помогне на хората, които са парализирани, да ходят отново.

Документ, публикуван тази сутрин /б.р. вчера/ в списанието Advanced Science, описва подробно развитието на технологията и излага планове за предстоящи клинични изпитвания. Учените са използвали проби от човешки тъкани в процес, който имитира развитието на гръбначния мозък в ембриони, за да създадат 3D импланти. Ето как работи: учените вземат проби от човешка тъкан, използват процес, който ги стимулира да станат ембрионални стволови клетки и след това използват тези стволови клетки, за да създадат това, което по същество е персонализиран имплант, направен от собствените клетки на индивида.

С тази технология учените в крайна сметка могат да създадат персонализирани импланти за хора, които се нуждаят от тях, като се надяват да намалят отхвърлянето на импланта. Това наистина е нещо голямо. Очевидно една от основните пречки, пред които са изправени учените - и пациентите - в опитите си да възстановят увреден гръбначен мозък, е естествената склонност на тялото да отхвърля всичко чуждо. Тъй като тези импланти могат да бъдат създадени от собствените клетки на индивида, отхвърлянето става много по-малко вероятно.

„Нашата цел е да произвеждаме персонализирани импланти на гръбначния мозък за всеки парализиран човек, позволяващи регенерация на увредената тъкан без риск от отхвърляне“, казва Тал Двир, изследовател по нанотехнологии, ръководител на екипа, който разработва проекта и е професор в Sagol Център за регенеративна биотехнология към университета в Тел Авив, съобщи Bloomberg. Изследователите все още не са използвали тези импланти при хора, но те са имали 80% успех, използвайки имплантите, за да възстановят способността да проходят парализирани лабораторни мишки, сочи изследването.

Нищо в научния напредък не ме е карало да се чувствам толкова развълнувана, колкото малките парализирани мишки, които най-накрая могат да ходят. Нищо, освен възможността това потенциално да работи и при хората.

„Опитните животни преминаха през бърз процес на рехабилитация, в края на който можеха да ходят доста добре“, каза Двир пред Bloomberg.

„Това е първият случай в света, при който имплантирани инженерни човешки тъкани са генерирали възстановяване в животински модел за дългосрочна хронична парализа – което е най-подходящият модел за лечение на парализа при хора.

В момента изследователите се подготвят за изпитания върху хора и се надяват, че тази променяща живота научна технология ще бъде достъпна за тези, които се нуждаят от нея през следващите няколко години. Какво може да означава това? Е, от една страна, тази технология може да направи възможно хората да се възстановят по-пълно от нараняване на гръбначния мозък, каза Двир пред Bloomberg. За някои хора с парализа това може да означава, че отново ходят.

„Лица, ранени в много млада възраст, са обречени да седят в инвалидна количка до края на живота си, поемайки всички социални, финансови и свързани със здравето разходи за парализа“, каза Двир пред Bloomberg.

"Има милиони хора по света, които са парализирани поради нараняване на гръбначния стълб и все още няма ефективно лечение за тяхното състояние."

Въпреки че има обещаващи импланти за стимулиране на гръбначния мозък, които са имали известен успех, никога не е имало такова персонализирано лечение за наранявания на гръбначния мозък.

Автор: Трейси Ан Дънкан, mic.com


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    0 0 Отговор
    Точно това в Япония се прави няколко пъти с препрограмираните клетки получени в Япония от Яманака. Само без принтер, голема иновация е тоа принтер 😅
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Двуок ЦИКЛОП

    2 2 Отговор
    Това дава ли някаква надежда , че може с някакъв нов имплант в мозъка , хорицата от ГЕРБ , да спрат да градят КУЛТ към ЛИЧНОСТТА на Вожда си ПРОСТАК ? Само питам ! Нищо повече !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.