Last news in Fakti

6 Април, 2022 21:31 1 242 10

СЗО: Случаите на COVID-19 и смъртните случаи продължават да намаляват в световен мащаб

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • омикрон-
  • световна здравна организация-
  • шанхай

Междувременно тази седмица китайските власти проведоха още масови тестове в Шанхай, който остава блокиран след поредния скок на заразените - в града са регистрирани повече от 90 000 нови случая, но няма смъртни случаи

СЗО: Случаите на COVID-19 и смъртните случаи продължават да намаляват в световен мащаб - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Броят на регистрираните случаи на коронавирус в световен мащаб намалява за втора поредна седмица, а потвърдените смъртни случаи от COVID-19 също са намалели през миналата седмица, сочи доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Асошиейтед прес.

В последния си доклад за пандемията СЗО посочва, че са регистрирани 9 милиона случая, което представлява спад от 16 процента на седмична база, и над 26 000 нови смъртни случая от COVID-19. Здравната агенция на ООН заяви, че потвърдените инфекции с коронавирус са намалели във всички региони на света.

Въпреки това институцията предупреди, че съобщените числа са свързани със значителна несигурност, тъй като много страни са спрели широко разпространеното тестване за коронавирус, което означава, че много случаи вероятно не са открити.

СЗО съобщи, че проследява и варианта Омикрон, който представлява рекомбинация на две версии: BA.1 и BA.2, който за първи път беше открит във Великобритания през януари. СЗО заяви, че според първоначалните оценки рекомбинираният Омикрон може да е с около 10 процента по-заразен от предишните мутации, но са необходими допълнителни доказателства.

Агенцията продължава да предупреждава страните да не изоставят твърде бързо мерките срещу COVID-19 и прогнозира, че бъдещите варианти могат да се разпространят лесно, ако системите за наблюдение и тестване бъдат изоставени.

Миналата седмица Великобритания съобщи, че COVID-19 е достигнал рекордни нива в страната, като според правителствената статистика около 1 на 13 души е бил заразен. Тези данни се появиха в същия ден, в който британското правителство се отказа от програмата си за безплатно тестване.

Междувременно тази седмица китайските власти проведоха още масови тестове в Шанхай, който остава блокиран след поредния скок на заразените - в града са регистрирани повече от 90 000 нови случая, но няма смъртни случаи.

Въпреки нарастващото обществено недоволство и опасенията за икономическите последици, Китай заявява, че се придържа към твърдия си подход на "нулева толерантност", който налага блокиране на помещенията, масово тестване и задължителна изолация на всички предполагаеми случаи и близки контакти. Вследствие на вдигналия се сред обществеността шум властите в Шанхай днес заявиха, че ще разрешат поне един от родителите да остава с детето или децата си, заразени с коронавируса, правейки изключение от политиката за изолиране на всички, чиито тестове са положителни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5633

    17 0 Отговор
    Е, много ясно - Путин унищожи коронавируса!
  • 2 Ковидарите

    20 1 Отговор
    Логично, бутнаха на Байдъновите заводите за ковид + в Украйна ?
  • 3 Те я планираха тази

    22 0 Отговор
    Пандемия! Още с излизането на Англия от евросъюза и почнаха проблемите! Вируси. Войни. Проблема е сатаническият свят владее биолаборатории. Финансите и медиите..
  • 4 Vaccine

    17 1 Отговор
    Да, но никой не прави анализ на Pfizer пенкелера. В държавите, където се използва "пандемията" продължава. Ваксаните Италия, UK. Франция и Германия водят световните класации. За вчера цялата "неваксинирана" Африка с 1.2 милиарда население има 13 302 случая и 31 фатални случая. Що за парадокс?
  • 5 вече няма нужда

    11 0 Отговор
    от вирусчето.... войната е достатъчна
  • 6 Как така

    21 0 Отговор
    Всичко стана изведнъж. Разбраха че немогат вече да пробутват ваксини. Спретнаха война. Сега говорят за химически и биологически атаки. Здравей Америка.
  • 7 Аватар

    19 0 Отговор
    Ей, кво съвпадение! Почна войната и по целия свят вирусите се скриха. Явно и те душа носят, горките! Съобразяват се с международното положение. Ц-ц-ц!
  • 8 Гошо

    19 0 Отговор
    Затва пък миокардити и перикардити, инсулти, тробмози се увеличават яко. Защо сзо мълчи за това?
  • 9 Боко

    11 0 Отговор
    СЗО: Случаите на COVID-19 и смъртните случаи продължават да намаляват в световен мащаб,но продължава изискването за българи при влизане в Б-я да показват зелен сертификат.Ако нямат,десет дни в карантина.
  • 10 Яаамаха р1

    8 0 Отговор
    Ваксината се казва Владимир Путин!