Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 08:14 2 698 1

Как да различим грипа от настинката

  • коронавирус-
  • грип-
  • настинка-
  • симптоми-
  • инфлуенца-
  • хрема

Сезонът на настинките и грипа започна. Какво е общото между тях и какви са разликите?

Как да различим грипа от настинката - 1
Снимка: Shutterstock

Става дума за две съвсем различни заболявания, чиито имена в делника често се използват като синоними: грип и настинка. Само че двете са съвсем различни. Настинката може и да е коварна, кашлицата може да продължи дълго, а хремата да ви причинява сериозно главоболие, но това не е непременно грип. Ето как можете да разберете още от първите симптоми дали просто сте настинали, или боледувате от инфлуенца.

Още първите симптоми са различни

Настинката се появява постепенно, докато симптомите на грипа се усещат изведнъж. Докато когато сте настинали не е задължително да вдигнете температура, то при грипа това е гарантирано - и то дори до 41 градуса, като температурата често е придружена от втрисане и изпотяване. При инлуенцата често се появява и силно главоболие, докато при настинката това се случва, но оплакванията са по-леки. Друга съществена разлика е, че при грипа почти винаги болните се оплакват от болки в ставите и мускулите, докато при настиналите хора те също се появяват, но не толкова често. Ако карате инфлуенца, най-вероятно ще загубите и апетита си. А ако просто сте настинали, може би ще продължите да си похапвате нормално.

Имаме ли хрема при грип?

Хремата е типичен симптом на настинката. При грипа тя е рядко срещана. Що се отнася до кашлицата - настиналите кашлят отвреме навреме, а болните от грип - по-често. Типична за инфлуенцата е сухата кашлица.

Разлики има и в продължителността на боледуването. Настинката продължава между 3 и 7 дни. А грипът между 7 и 14. Освен това при инфлуенцата от самото начало човек се усеща тежко болен. При настинката това не е така. И друга съществена разлика: докато при настиналите пациенти рядко се стига до усложнения, при болните от грип това се случва често, информира фармацевтичният концерн "Санофи".

Така че разболеете ли се изведнъж и вдигнете висока температура, бързо потърсете лекар.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КовидманЯк

    5 0 Отговор
    Не вярвам, няма такива болести, всичко е коронавирус и други болести освен коронавируса няма!