29 Ноември, 2022 23:38 1 515 6

"Заради Брекзит недостигът на лекари е още по-драматичен"

  • брекзит-
  • медицина-
  • великобритания-
  • служители-
  • недостиг-
  • работна ръка-
  • лондон-
  • медицински сестри-
  • болногледачи

Брекзит драстично е засилил недостига на лекари във Великобритания. До този извод стига ново изследване.

"Заради Брекзит недостигът на лекари е още по-драматичен" - 1
Снимка: Shutterstock

Брекзит е засилил доста по-значително недостига на лекари във Великобритания, отколкото се очакваше, става ясно от ново изследване. То е проведено от мозъчния тръст Nuffield и стига до заключението, че днес на Острова работят 4000 европейски лекари по-малко, отколкото се е очаквало преди Брекзит. Студията е била поръчана от британския вестник "Гардиън".

Болногледачите са още по-малко

През 2021 във Великобритания са работели около 37 000 лекари и лекари, идващи от друга европейска страна. Без Брекзит броят им е щял да бъде 41 300, казват авторите на изследването. Особено силно засегнати са следните сфери: анестезиология, педиатрия, сърдечна хирургия и психиатрия.

Още по-негативно Брекзит се е отразил на броя на болногледачите, идващи от други европейски страни. В момента те са 29.000. А без Брекзит броят им е щял да бъде 87 000, се изчислява в прогнозите. През работната година 2021/22 в страната са дошли да работят само 1/14 от кадрите, които са пристигнали на Острова 2015/16. Същевременно обаче силно е нараснал броят на специализираните кадри от други страни като Индия и Филипините.

Очевидната причина за този обрат е резултатът от референдума за Брекзит, категорични са авторите на изследването. Заради излизането на Великобритания от ЕС работниците от други европейски страни вече се нуждаят от трудова виза, която е обвързана и с високи разходи и тежки бюрократични процедури. Но и "влошаващите се трудови условия" в здравеопазването са допринесли за спада в броя на кадрите от ЕС.

Британската здравна служба NHS страда от хроничен недостиг на средства и персонал. Само в Англия липсват около 10 000 лекари. Още преди Брекзит здравният сектор във Великобритания страдаше от недостиг на кадри и беше зависим от лекарите и болногледачите от други страни от ЕС.

Здравното министерство отрича недостига

Британското здравно министерство обаче не признава резултатите от изследването, поръчано от "Гардиън". Анализът бил неточен. Затова от министерството не се съгласяват с резултатите, казва пред "Гардиън" министерски служител. "Постигаме значителен напредък в обученията и назначенията на медицински персонал", добавя той. Според въпросния служител в момента във Великобритания дори имало повече персонал, отколкото през 2016 година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    1 1 Отговор
    Няма проблем , само да взема специалност до две години и ще дойда ! Wait for me !
  • 2 Екстра класа

    8 0 Отговор
    Нищо им няма, тип-топ са! Бангу Васил ще ги оправи. Чакат се помощите от Сомалия- храна, лекарства и тор от диви животни за отопление!
  • 3 Дааа

    8 0 Отговор
    Даже африканските знахари и вуду магьосници избягват прокълнатият остров!
  • 4 Име

    2 6 Отговор
    Хайде стига глупости! А Европа как е с докторите след брекзит? Само помия се излива, за да разделят хирата, а на тях не им трябва много да бъдат разделени!
  • 5 За сметка на изобилието на забрадки

    8 0 Отговор
    и пакистански черноработници...
  • 6 Мунчо

    1 0 Отговор
    "През 2021 във Великобритания са работели около 37 000 лекари и лекари"....вие редактори нямате ли?