Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 16:52 1 072 6

Отбой! Мерките срещу COVID в Австрия приключват на 30 юни

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

И след края на задължителната регистрация на заразените властите във Виена трябва да имат поглед над пандемията и начина, по който тя протича, е становището на правителството

Отбой! Мерките срещу COVID в Австрия приключват на 30 юни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австрийското правителство прие план за начина, по който ще бъдат преустановени всички антиковидни мерки в Австрия. Три години след първите потвърдени случаи в страната постепенно до края на юни ще отпаднат всички ограничителни правила и Австрия ще се върне към нормалността. От този момент няма да са възможни различни от националните правила, въвеждани от отделните провинции, съобщава БТА.

На 30 април ще бъде сложен край на задължението да се носят маски в болниците и заведенията за възрастни хора. Ще бъдат разпуснати и кризисните щабове. На 30 юни правителството планира да преустановят действието си специалните разпоредби. От този момент ковид няма да е заболяване, което задължително се съобщава на специални служби на здравните власти, отпада и ограничението за движение на положително тестваните лица.

Законът за мерките по време на ковид даваше право на министъра на здравеопазването да ограничава движението на населението. Въз основа на този закон беше допустимо отделните провинции да налагат по-строги мерки. С изтичане на срока за действие на закона в края на юни всички предписания за носене на маски или задължение за тестване отпадат.

База за решението са научните изследвания, според които не се очаква ново обостряне на ситуацията с ковид. Имунитетът сред населението е висок, смятат специалистите, три четвърти от хората са имунизирани.

В момента заразените, които са имунизирани, не остават в карантина, но са длъжни да носят маски ФФП2 в затворени помещения и на открито в случаите, когато са в контакт с други хора. И след края на задължителната регистрация на заразените властите в Австрия трябва да имат поглед над пандемията и начина, по който тя протича, е становището на правителството.

Това ще бъде постигнато чрез „микс“ от изследване на отпадните води на 48 пречиствателни инсталации в цялата страна и от анализа на писиар пробите. Мониторингът на отпадните води е съставен така, че според Министерството на здравеопазването е покрита повече от половината от населението в страната.

За да е възможно в редовните структури на системата на здравеопазване да се включат данните за ваксиниране, тестове и раздаване на медикаменти срещу ковид, са необходими разговори с провинциите и със здравните каси. Медикаментите се заплащат от здравните каси. При ваксините разходите се делят между федерацията, провинциите и болничните каси. Целта е ваксините и медикаментите да останат безплатни. И тестовете трябва да останат безплатни за хората със симптоми, смята министърът на здравеопазването Йоханес Раух. Успоредно с това Министерството на здравеопазването работи над съставянето на принципно нов закон за епидемиите.

Следващата седмица ще стане ясно какви ще са мерките във Виена, в момента те са по-строги от останалите провинции и включват задължително носене на маски в лекарски кабинети, аптеки и обществен транспорт. Във всички случаи това ще остане до края на февруари, след това задължението може да бъде удължено или модифицирано. Въпросите за тестовете и ваксините също ще бъде уточнен тези дни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 0 Отговор
    Една мярка ще се запази по време на мобилизацията - задължителната имунизация.
  • 2 Бай дан

    21 0 Отговор
    Ало ей откачените, 10 години ги носете парцалите за по-сигурно!
  • 3 Азз

    12 0 Отговор
    И юли отново
    Австрийците са мало.мни
  • 4 ???

    16 0 Отговор
    Някой да вижда медицина в тая работа? Ако няма опасност, защо ще чакат до юни? И как знаят какво ще се случи до юни за да са готови още отсега да определят дата? Има ли слепци, дето още не виждат че всичко е за контрол на стадото?
  • 5 пфайзер

    5 0 Отговор
    Па ние нащо си го взехме,шматкии!🤣
  • 6 Коко

    2 0 Отговор
    Егати фашизма!