Last news in Fakti

22 Януари, 2023 12:23 1 530 7

Китай съобщи за близо 13 000 нови смъртни случая, свързани с COVID, за периода 13-19 януари

  • китай-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Британската компания за събиране, обработка и анализ на здравни данни "Еърфинити" прогнозира, че броят на смъртните случаи от коронавирус може да достигне 36 000 души на ден още тази седмица

Китай съобщи за близо 13 000 нови смъртни случая, свързани с COVID, за периода 13-19 януари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай съобщи за близо 13 000 смъртни случая, свързани с КОВИД 19, в болниците между 13 януари и 19 януари. Те се добавят към около 60-те хиляди случая, регистрирани за предходния месец и нещо, като експерти казват, че вълната от инфекции в страната вече е достигнала своя връх, предаде Ройтерс, пише БТА.

Актуализираните данни на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията се огласяват на фона на съмненията за прозрачност на предоставената от Пекин информация, които показват изключително ниски равнища в сравнение с тези в много други страни.

Болниците и погребалните домове са препълнени, откакто в началото на декември миналата година Китай внезапно се отказа от действащия дотогава режим на контрол над ковид и масови тестове (най-строгия в света), причинил значителни щети на икономиката и стрес за хората.

Резкият завой в политиката, предприет след исторически протести срещу ограниченията, доведе до стремително умножаване на случаите на ковид сред наброяващото около 1,4 милиарда души население.

Числеността на смъртните случаи, огласена от китайските власти, не включва хората, които са починали в дома си. Освен това някои лекари казват, че вписването на ковид като причина за смъртта на пациентите никак не е препоръчително.

На 14 януари Китай съобщи за близо 60 000 смъртни случая, свързани с ковид, в болниците в периода между 8 декември и 12 януари, което е огромно увеличение в сравнение с едва 5000-те случая за целия период на пандемията, за които се съобщаваше преди.

Разходите на погребалните домове (от тези за чували за телата до разходите за кремация) в много провинции са се увеличили, показват документи, и това е един от няколко показателя за смъртоносните последици от ковид в Китай.

Според някои здравни експерти над един милион души ще умрат от заболяването в Китай тази година, а британската компания за събиране, обработка и анализ на здравни данни "Еърфинити" (Airfinity) прогнозира, че броят на смъртните случаи от ковид може да достигне 36 000 души на ден тази седмица.

Тъй като милиони работници мигранти се връщат у дома да празнуват Лунната нова година с близките си, здравните експерти са силно обезпокоени за жителите на селските райони на Китай, където здравните заведения са в значително по-лошо състояние от тези в богатите крайбрежни райони.

На този фон главният епидемиолог на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията У Цзуню отбеляза, че масовото движение на хора за празниците може да разпространи пандемията, като увеличи броя на заразените с коронавирус в някои райони, но втора вълна на ковид в близко бъдеще е малко вероятна, тъй като 80% от хората в страната вече са се срещнали с вируса.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо гражданина

    9 6 Отговор
    Нема Ковид, има 5G и чип пръскан от самолети на НАТО. Сорос напраи вироса
  • 2 Русофил

    2 5 Отговор
    Това няма да е нищо, в сравнение с цифрите след тяхната нова година.
  • 3 двойкаджия

    7 0 Отговор
    Някой ще напише ли колко нули след нулата и десетичната запетая са тези 13 000 за Китай?
  • 4 Госあ

    3 0 Отговор
    британците са най силни у сексологията. При положение, че Омикрон вече е минал през по голямата част от населението, не виждам какви пикове очакват. Иначе, е нормално на милиард и триста милиона гъстонаселени да има толкова случаи след падането на противоепидемичните мерки. Ако това беше станало (падането на противоепидемичните мерки) по време на делта, смъртните случаи щяха да бъдат колкото у 380 млн сащ.
  • 5 Лош в математиката

    3 0 Отговор
    Първо - след строгите затавряници - нормално да има повишаване на случаите - имунната система иска всекидневен допир. И... 13 000 от ЕДИН МИЛИАРД е нещо като един на три дни в наши измерения......
  • 6 Жа омра

    2 0 Отговор
    Ем чи ка тъй ва,нал всичкото котайц васинирано бре???Нал сичкото джигитаец бустерирано,зелен код,жълт код,цървен код по телефоните и накрая пак кафяв код?
  • 7 Зеления потник със сертификат

    3 1 Отговор
    Какво стана с нулевия ковид и супер-дупер ваксините,признати в цял свят?Отрова май стана,но тепърва ще берем плодовете на суперваххх.