Last news in Fakti

1 Септември, 2023 12:56 2 173 1

Симптоми като при грип предвестяват за сърдечния арест до 24 часа по-рано

  • сърдечен удар-
  • сърдечен арест-
  • симптоми-
  • грип-
  • задух-
  • сърцебиене

При мъжете и жените тези симптоми могат да бъдат различни, като най-често биват объркани със симптомите на грип или настинка

Симптоми като при грип предвестяват за сърдечния арест до 24 часа по-рано - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване установи, че 50% от хората, получили внезапен сърдечен арест, са имали поне един показателен симптом 24 часа преди това, съобщи ЮПИ.

Тези показателни симптоми са различни при мъжете и жените. При жените най-важният симптом на предстоящ внезапен сърдечен арест е задухът, а за мъжете това е болка и напрежение в гърдите, посочва БТА.

Досега се смяташе, че сърдечният арест настъпва без предупреждение, заради което повечето хора, които го получават извън болници, умират за минути. Идентифицирането на предупредителни сигнали обаче може да даде на хората шанс да оцелеят, каза авторът на изследването д-р Сумийт Чу. Чу е ръководител на изследователската дейност по сърдечна електрофизиология и медицински директор на Центъра за сърдечен ритъм в отдела по кардиология в Сърдечен институт "Шмид" в Лос Анджелис.

Сърдечният арест, обикновено причинен от аномалии на сърдечния ритъм, е характеризиран със внезапното спиране на кръвообращение, когато сърцето спре да изпомпва кръв към мозъка и другите органи. Всяка година около 450 000 американци умират от сърдечен арест според Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта на САЩ.

Освен болката в гърдите при мъжете и задуха при жените, някои хора получават сърцебиене, изпитват състояния, подобни на припадъци, или симптоми, подобни на грип, преди да получат сърдечен арест.

Все пак Чу предупреждава, че болката в гърдите и задухът могат да възникнат и по други причини и не означават непременно, че човек е на ръба на сърдечния арест. Въпреки това, когато тези симптоми се появят при някого, който има високо кръвно налягане, диабет или сърдечно заболяване, е по-вероятно те да се окажат свързани с предстоящ сърдечен арест. В бъдеще приложенията или смарт часовниците биха могли да установят с по-голяма точност кой е най-застрашен от внезапен сърдечен арест, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Ареста от кого се извършва кретени? Да не би да е инфаркт?