Last news in Fakti

13 Декември, 2023 15:34 1 083 13

Проф. Даниел Вълчев: В системата на здравеопазването има най-различни проблеми и основният е финансов

  • даниел вълчев-
  • нзок-
  • здравна вноска-
  • здраве-
  • реформа

Повечето решения са на политическо, а не на експертно равнище и очевидно ще трябва да се увеличат средствата в сектора

Проф. Даниел Вълчев: В системата на здравеопазването има най-различни проблеми и основният е финансов - 1
Снимка: БГНЕС

В системата на здравеопазването има най-различни проблеми - начинът на управление на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), липса на противоречиви интереси в звената във финансовата и административната верига, недобре работещи контролни системи, включително и електронни системи, чрез които да се следят текущите разходи, липса на електронно здравно досие, доста крехък последващ контрол по документи, липса на ясна и трайна регулаторна рамка за въвеждането на нови лекарства. Това каза пред БТА проф. Даниел Вълчев по време на форум, посветен на финансирането на здравеопазването. Форумът е организиран от гражданската инициатива „Здравен барометър“.

Първият голям въпрос е свързан с това, че или ще трябва да вървим към увеличаване на здравната вноска или ще трябва да сме наясно, че моделът постепенно ще се измени и ще бъде смесен – чрез здравни вноски и чрез все по-голямо финансиране от страна на бюджета. По думите му може да се мисли за трети модел, който да бъде на принципа на здравното застраховане, защото хората искат да знаят какво става с техните здравни осигуровки.

Вторият голям въпрос е дали средствата достатъчно справедливо се разпределят между „играчите“ на пазара, тъй като има голям дисбаланс във финансирането на областните, университетските и частните болници, каза още той. На политическо и на експертно ниво хората, които през следващите години ще ръководят системата, ще трябва да имат гръбнака да обяснят на обществото какво следва и какво се очаква, ако искаме да излезем от недобрите показатели за детска смъртност, за предотвратима смъртност, за продължителност на живота, каза още проф. Вълчев.

Повечето решения са на политическо, а не на експертно равнище и очевидно ще трябва да се увеличат средствата в сектора, да се търси ясна регулаторна рамка по отношение на лекарствената политика, както и дали да се отделят звената на спешна помощ и на болничната помощ и др., каза още той.

В момента трябва да си дадем сметка в България какво точно се харчи за здравеопазване – като публични и като частни разходи, както и начинът за събиране и разпределяне на средствата, и едва тогава да се каже кое не достига, посочи проф. Вълчев. По думите му България поддържа модел на финансиране на здравеопазването основно чрез здравни осигуровки, който през последните години не издържа, което означава, че от държавния бюджет трансферите стават все по-големи, за да може да се осигури сегашното равнище на здравеопазване.

Целта на "Здравен барометър" е наблюдение, анализиране и оценяване на състоянието, ефективността и устойчивостта на системата на здравеопазването. Създател на инициативата, която беше обявена през май, е проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    8 0 Отговор
    И на този му ядохме попарата ,а сега и професор станал !!!! Най-много професори в целият свят на глава по население сме , а образованието ни е най-долното !!

    Коментиран от #4

  • 2 Многоликият Янус

    6 0 Отговор
    Да, наистина Вълчев разбира от всичко: право, образование, наука, просвета, икономика, международни отношения, политология, партийно строителство, финанси, царски имоти, реституция, национална сигурност, "седянки", сега се оказа, че бил специалост и по здравеопазване. Как да не се въъзхищаваме от такива "всестранно развити личности", както казваше "вечната и непрежалимата" др. Людмила Живкова!
  • 3 Помнете ИСТОРИЯТА!

    8 0 Отговор
    Ето този е лично отговорен за разбиването и комерсиализирането на българското образование, когато беше министър при крадливия цар.
    И сега ми се изказва за здравеопазването?? Какво разбира тоя от здравеопазване?
  • 4 Немил Кюлев

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "обективен":

    Стана професор благодарение на закона на СерГей Игнатов-египтолог- боксьор, син на активен борец против "фашизЪма и капитализЪма" и номенклатура на ЦК на БКП. Чрез неговия закон, приет по времето, когато Игнатов бе министър на образованието, професори и доценти сега се произвеждат на килограм.
  • 5 Малкия Мук

    9 0 Отговор
    Всички от царската свита сега си харчат парите, един не е останал на улицата.А са изминали цели 18 години от края на тяхното корумпирано и крадливо управление.
  • 6 ценко

    9 0 Отговор
    С увеличението на парите за НЗОК се повишава предимно житейско битовия стандарт на лечебници, половината лични лекари,всякакви други медици но никога не се повишава качеството на услугата и обслужването. Голяма демокрация има в този сектор държавно привилегии безкрай
  • 7 Всичколог

    6 0 Отговор
    Вълчев, със сигурност не си медик. Бивш министър на здравеопазването на РБ - Мими Виткова сподели в ефир. България намаля с 2 милиона население, броя на държавните и частни болници се е увеличил драстично, България има най-много болници и болнични легла на глава от населението, бюджета за здравеопазване се увеличава всяка година и какво? Каза, че парите за здравеопазване никога няма да стигат, винаги пациентите ще доплащат и смъртността на населението ще се увеличава. Вълчев, ти по какво си професор?
  • 8 Българка

    3 0 Отговор
    Основният проблем в здравеопазването е корупцията, която вече 15 години пълни касичките на ОПГ ГЕРБ-ДПС и джобовете на "правилни" директори. И питам какво стана с бившия шеф на Правителствена болница? Защо още не е в затвора заради доказано източване на НЗОК с фалшиви хоспитализации, нелегални трансплантации, намерена послушвателна техника ,използвана определено срещу пациенти, нелегален и незаконен частен апартамент.... И трябва повече българи не само да питаме, а ДА ИЗИСКВАМЕ ОТГОВОРИ И ПРАВОСЪДИЕ!
  • 9 Ето го

    3 0 Отговор
    Пак е тук.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.