Отидете към основна версия

5 267 21

За порочната практика с регулаторите в контекста на КЗЛД - адв. Стела Николова пред ФАКТИ

  • комисия за защита на личните данни-
  • мандат-
  • бонуси-
  • адв. стела николова-
  • демократична българия

''Комисии, агенции, инспекции, комитети и всичко останало са забравили ролята си на регулатори и гарант за демократичните принципи, които по принцип трябва да защитават'', каза юристката

Адв. Стела Николова, снимка: Личен архив

Още в края на миналата година - на 3 декември, след сигнал на наш читател, от ФАКТИ се заехме да разнищим въпроса как и защо съставът на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) продължава да е на поста си, въпреки че мандатът ѝ е изтекъл преди близо 2 години. Журналистите на медията ни проведоха интервюта - с председателя на Комисията Венцислав Караджов и зам.-председателя на 44-ото Народно събрание Емил Христов (народен представител от ГЕРБ), на които посланията бяха, че драма няма, тече процедура и, разбира се, може би най-честният отговор, дошъл от споменатия Христов, бе, че трябва се изчакат ''едни по-спокойни времена''. Това, от опозиционно настроените хора срещу тази власт, може да бъде преведено и като: ''Ще държим този състав на Комисията, докато сме на власт''. И за съжаление могат да го направят, защото законът им го позволява.

Спорните моменти далеч не се изчерпват с това. По правило Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) трябва да има четирима члена и един председател, разбирайте общо 5 души. Да, но от известно време членовете са само трима и в този ред на мисли дори и най-непросветените в апаратните упражнения ще разберат, че това, при определени обстоятелства, може да създаде проблем при вземане на решения след гласувания. Въпреки уверенията на Венцислав Караджов, че проблем заради това няма, гражданските съмнения остават.

Всъщност, най-големият проблем с проточващото се мандатуване на Караджов и сие е чисто морален. Не е коректно спрямо лоялните към държавата граждани, които си плащат данъците, една Комисия да просрочва толкова много мандата. Това подбива демократичния процес у нас. Не е морално и да се раздават шестцифрени бонуси (над 270 хиляди лева), каквито са раздадени и в тази Комисия, в година, в която множество хора фалират, а здравната система повече от всякога има нужда включително и от публичен финансов ресурс. Всичко знаем защо - COVID-19.

За всичко изброено обаче не са виновни членовете на Комисията за защита на лични данни, а тези, които разпределят ''баницата'', която ние правим от нашите данъци.

По темата от ФАКТИ потърсихме и коментара на адв. Стела Николова, която е и общински съветник от ''Демократична България'' във Варна.

''По повод на това, че мандатът на Комисията за защита на личните данни е изтекъл още през 2019 г., мога да отбележа, че и мандатът на Теодора Точкова - главен инспектор към Инспектората към Висшия съдебен съвет, също отдавна е изтекъл. Тоест, това е практика. Истината е, че управляващите нямат хора за тези позиции. Нямат! Няма как да се назначат хора, при положение, че професионалисти не желаят да се обвързват с ГЕРБ'', заяви адв. Стела Николова.

Тя коментира и детайлът с раздаването на бонусите:

''Системата за бонуси на държавни служители е вид хранилка за бройлери, които ще се окажат на лентата за ''заколение'', когато критериите за професионализъм и отговорност се сменят. България скоро ще тръгне по пътя на възстановяване на държавността и доверието в институциите и хора, които са се поставяли в услуга на управляващите, а не на гражданите, ще бъдат аут завинаги от системата на държавната администрация и регулаторите''.

''Комисии, агенции, инспекции, комитети и всичко останало са забравили ролята си на регулатори и гарант за демократичните принципи, които по принцип трябва да защитават. За това суверенът има доверие в Народното събрание с едноцифрено число, а в неговите прислужници - още по-малко. И когато Европейският парламент вече губи търпение и в прав текст ни пише какво трябва да приемем, за да има орган, който да може да разследва главния прокурор, ние разбираме, че сме стигнали дъното на институционалната неграмотност , а органите, които трябва да я пазят са превърнати в палета, на които някой хвърля от чувала - държавния бюджет, за да мъркат послушно, вместо да пазят имота /България/ и демокрацията'', добави адв. Николова.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове