Отидете към основна версия

3 325 76

Първан Симеонов: Ваксинирайте се! Вирусът се разпространява тревожно

  • първан симеонов-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • covid-19

Смисълът на мерките не е в това, че ще спрем вируса, а най-вече в това да не се претоварят болниците и лекарите

Снимка: Нова ТВ

Пиша само за справка. Ваксинирайте се, не забравяйте, че става дума не за вашия избор, а за здравето на другите. И дайте наистина да не даваме поводи за по-твърди мерки.

Това коментира във "Фейсбук" Първан Симеонов.

Понеже телевизиите продължават абсолютно вредното заливане с числа, с лични страхове, групови интереси или его, представени като грижа за обществото, с догадки на най-различни експерти или превърнали се в почти професионални телевизионни лица хора, които само още повече объркват и вкарват в ступор, ми се дощя да напомня няколко съвсем прости неща. Иначе, уважение към всички телевизионни говорители за коронавирус. Поправете ме, ако нещо бъркам - това е дискусия.

Вирусът се разпространява тревожно,

но все пак, хубаво е да се напомня, че вече не се правят по 20 000 тестове на ден, а поне двойно повече на ден за последните няколко дни. Затова и числа като 7000 засечени случая добиват малко по-различен смисъл. Днес пък - пак заради тези случайни фактори - "паднаха" с около хиляда. Процентът положителни не е особено релевантен показател, но все пак - на фона на масовото тестване, също значи нещо.

А той е малко над една десета. При достигащ и до една пета в предишните седмици. Сами разбирате, че при дифузно разпространение, това по-масово тестване просто обхваща и повече случаи, които не биха били обхванати със старото тестване - което по-скоро явно е било естествено фокусирано около самите хора със симптоми. В този смисъл, ако въобще с такива неща можем да се шегуваме, утре ще направят 100 хиляди теста и ще открият заветните над 10 хиляди случаи. Виждате колко отосително е това и затова е добре да спре това натрапване на броя случаи.

Смисълът на мерките не е в това, че ще спрем вируса, а най-вече в това

да не се претоварят болниците и лекарите.

Затова и единствените смислени показатели за разпространението на вируса - от масово тиражираните в медии - в тази ситуация са заетите легла, заетите легла в интензивния сектор и броят смърти. Само напомням, че в началото на април имахме близо 11 хиляди заети легла и близо 800 в интензивни отделения. Разбира се, затварянето през март дойде при по-ниски нива. Цитирам по памет. Сега сме още далече от това. Макар да сме се запътили натам.

Смъртите сега са много, през пролетта също бяха, но не бива да се забравя също, че сега имаме по-плътна и постоянна вълна, която през септември даже беше зациклила - това очевидно води и до насищане със смърт (извинения). А и смъртта се движи като опашка и дори при спад на случаите, ще остане висока поне десетина дни.

Казвам това с тревога, но и с напомняне, че България видимо още не е съвсем закъсняла с евентуално пълно затваряне. При цялото ми емоционално дистанциране от идеята за зеления сертификат, нашата част от света е тръгнала натам и трябва да сме наясно, че България няма думата. При числата, които написах, този сертификат е добро "стъпало" за евентуално избягване на по-твърди мерки. А и да не се лъжем, и след спад в случаите сертификатът ще остане нещо като документ за самоличност - днес май д-р Маджаров го е казал. Само се чудя наистина, толкова ли е трудно да намерят

някакъв български поне вариант за сертифициране на въпросните антитела.

Мнозина ще кажат, че тези антитела нищо не значат, но този проблем се оказва масов. А и нали не си провим илюзии, че някаква чак такава прецизност на мерките е налице, че чак да спорим за някакви стойности на антитела.

Напомням всичко това, защото апокалиптичните телевизионни предсказания ескалират по-бързо и от вируса. И са облечени в някаква експертност от трибуната на основните медии. А отдавна е ясно, че тук не задълбочаването в експертност, а просто здавият разум, помагат. Най-ценен отдавна е погледът отстрани, а не погледът отвън. Експертите отдавна показаха, че са изправени пред нещо, което е изпитание за самите им досегашни концепции. Казвам го заради това, че напоследък се задолбочих в изследване на самата експертна общност - като обществен изследовател.

И преди, и сега, към това медийно пресищане се добавя и политизация и лични мотиви. Просто преди идваха от други места. А мисля, че една година е достатъчно време да разберем, че това наводняване на медиите с наказателни, често обидни за народа и плашещи изказвания не работи и има точно обратния ефект. По-добре е някой добър комуникатор, представител на ресорните власти, веднъж на седмица, например, да обяснява простичко какво се случва. И толкова. Аз наистина не схващам как цяла година правим една и също грешка - насищаме медиите, политизираме, даваме трибуна на противоположни и хаотични мнения и догадки. И после се чудим защо хората не слушат.

Уви, вече една година пиша тук в емоцията си едно и също: този вирус е тук, за да поостане, и е наивно да си внушаваме, че ще се затворим и ще мине. Очевидно трябва да живеем умно и предпазливо редом с него. Начинът да няма затваряния и т.н. е прост: ваксина, спазване на ясните мерки и отговорност.
И хайде да спрем да говорим и мислим само за това. Това е също част от справянето с тази травма.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове