Отидете към основна версия

10 021 11

Измислиците за Нибиру и края на света

  • нибиру-
  • измислиците-
  • света

Няма такава планета в Слънчевата система, заяви проф. Евгени Семков

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има ли научни факти за съществуването на нова планета в Слънчевата система и коя е планетата Нибиру? Много автори твърдят, че планетата е известна на древните народи като шумерите и маите, и е описана в техните митологии. Според тях през този век Нибиру ще премине през Слънчевата система фатално близко до Земята, което ще доведе до унищожение на живота на земята. Провокирани от въпроса: „Възможно ли е това?“, от Факти.бг потърсихме мнението на директора на Института по астрономия към БАН проф. д-р Евгени Семков.

Проф. Семков, съществува ли в действителност планетата Нибиру и ако да, обяснете какво представлява тази планета?

Тази история се тиражираше още през 2012 г. Такава планета няма. Това е някаква измислица и легенда от шумерите и маите. Всички тези наблюдения, за които се говори, са откровени фалшификации. Има вече няколко хиляди открити планети около други звезди. Решението как да бъдат наречени обаче е на Международния астрономически съюз. Не ми е известно някоя от тези планети да е наречена Нибиру. Имаше даже конкурс за имена, но не ми е известно някоя да е наречена по този начин и най-вероятно не е, защото това би означавало да се подхранват подобни безсмислени и неверни писания в медиите. Такава планета не съществува. Няма я в Слънчевата система. Планети в други системи пък, по никакъв начина не влияят на Земята и на нашия живот. Всичко, относно въпросната планета Нибиру, е една абсолютна измислица.

Твърди се, че Нибиру ще премине през Слънчевата система фатално близо до нашата планета, което ще доведе до унищожението на Земята. Има ли нещо в звездното небе, което да е притеснително или да вещае някакви катаклизми?

Категорично не. Астероидите, които ние познаваме са с големина някъде до 1 км. Възможно е да се появят по-малки астероиди и някой от тях да падне на Земята. Имало е случаи, в които астероида се открива в последния момент преди да преминат през Земята. Това обаче са малки тела с диаметър около 100 – 200 метра, които няма как да се забележат преди това. Единствената опасност при тези астероиди е, че могат да предизвикат някаква локална катастрофа ако паднат върху населено място. Ако си спомняте преди 3-4 години такъв случай имаше в Челябинска област в централна Русия. Бяха направени много интересни филми относно този случай. Това са такива тела, които ние не можем да предвидим. Някои от тях са по 30-40 метра и когато са извън Земята не могат да се видят по никакъв начин, защото нашите телескопи по никакъв начин не могат да ги илюстрират. Това са единствените реални заплахи, които стоят на дневен ред, но вероятността да се случат е много малка. Все пак обаче понякога се случват.

Подобен е Тунгуския метеороит, който пада на Земята през 1908 година в Русия. За щастие това се случва в тайгата, а не в населен район. Той също не е бил забелязан преди това от астрономите, въпреки, че се смята, че е бил много голям. Предизвикал е голяма катастрофа. Една огромна част от гората е била унищожена. Има много такива случаи... Планета обаче, наречена Нибиру, не съществува.

Още през 2012 година предричаха, че тя ще се появи от някъде, неизвестно от къде и ще мине покрай Земята, но това естествено не се случи, защото такава планета не съществува. Сега пак някой е извадил тази история от нафталина и ни я пробутва. В нея обаче няма нищо вярно.

Разкажете за астероиди, комети или други небесни тела, които са били опасно близо до Земята?

Много известна е Халеева комета. При последното си преминаване покрай Земята беше изключително близо и тогава даже Земята мина през опашката на кометата. Тъй като в опашката на кометата се съдържат отровни за хората съединения и молекули, имаше опасения, че атмосферата може да се замърси. Оказа се обаче, че няма нищо опасно, тъй като опашката й беше много разредена. Кометите също биха могли да предизвикат локална катастрофа, ако паднат на Земята. За сега обаче такава опасност няма. Те са много по-редки космически тела. Известни са ни малко над 3 хил. комети, докато астероидите са над 600 хил.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини