Отидете към основна версия

14 419 99

Г-жо Радева, закрийте си профила

  • десислава радева-
  • гей парад-
  • фейсбук-
  • първа дама
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Работата на парламента може да е зациклила, но пък винаги се намира някой по върховете на държавата да хвърли някоя и друга съчка в огъня на общия ни абсурд. Да предизвика емоционални реакции или просто да се погрижи за доброто ни насторение. За 20 години като президентши от Мария Желева, Антонина Стоянова и Зорка Първанова чухме колкото от другарката на Тодор Живков Мара Малеева. Почти нищо. През голяма част от описания период нямаше и фейсбуци-мейсбуци, както би казал Пищова. И възможностите първите дами да се издънят публично бяха сведени до някой и друг протоколен гаф, свързан най-вече с облеклото им.

След това нямахме първа дама. Юлияна Плевнелиева отказа да влезе в ролята, обидена от добилия легендарен статут израз на Борисов за магарето. Заяви, че не желае да участва в "този цирк" и удържа на думата си. Днес обаче имаме съвсем друг случай. Съпругата на Румен Радев явно не желае да се примири с ролята на нечия половинка, па макар и на президента. Тя има право да се чувства нещо повече от обикновен придружител на съпруга си, въпросът е какъв израз намира неспокойното й его.

Последната й творба във фейсбук определено дойде в повече. Тя започна с невинен битовизъм, сякаш копиран от форум за домашни любимци. След което плавно преля в най-дъвканата тема през последните дни - миналия и заминал гей парад в София. Участниците в него бяха упрекнати в преиграване и получиха безплатен съвет, как могат да бъдат полезни на обществото. И бе напомнено, че половината от случаите на заразяване със СПИН за миналата година са следствие на хомосексуални контакти. И за да не бъде изложението толкова строго и нравоучително, изведнъж Десислава Радева ни информира, че животът е твърде кратък за да се вземаме насериозно. С това да бе почнала, та да се посмеем всички заедно на приключенията на котарака Чарли. Но не би. Дори напротив. Финалът бе посветен на загиналия военен пилот. И на това, че денят на прайда трябвало да е ден на траур.

Реакциите след поста се люшнаха от одобрение - главно от противници на прайда, до възмущение, главно от противници на президента. Та дори се стигна и до крайната констатация, че за подобно изказване в нормална държава президентшата щяла да е замеряна с камъни. Явно Радева е изкарала късмет с родината, защото е твърде пресилено да наречем страната ни нормална.

Ако имаше възможност, президентът Радев би засекретил този статус на съпругата си. Подобно на стенограмата за КТБ, която разтвори с кански мъки за простолюдието. Написаното с нищо не му помага. Напротив. Половинката му трябва да е наясно, че всеки неин емотикон, който пусне в мрежата, ще препраща към държавния глава и ще рефлектира на имиджа му. Животът може и да е кратък, но поне за петте години, отредени и за първа дама, може да намери друго забавление. А ако желае да е полезна, може да организира анти-СПИН кампания, която да мине под неин патронаж. Или патрондаш, като съпруга на военен. Само да озапти влечението си към пускане на статуси. А най-добре да закрие профила си. Така правят по цял свят. Не всички, но по-разумните. За всеки случай. А такъв винаги ще има.

Президентът Радев има достатъчно недоброжелатели, за да му отварят още един фронт - вътрешен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини