Отидете към основна версия

5 463 28

Цените на петрола падат. Какво означава това за Русия?

  • петрол-
  • русия-
  • саудитска арабия

В началото на октомври цената за барел суров петрол беше 85 долара. Междувременно тя падна с над 20 долара. Какво означава това за страни като Русия, които живеят преди всичко от износа на суровини?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За няколко седмици цената на петрола падна с една четвърт. Допреди няколко месеца повечето анализатори и наблюдатели не прогнозираха подобно развитие. С оглед на стабилната конюнктура в САЩ те дори прогнозираха покачване на цените до над 100 долара за барел.

Как ще се развиват нещата по-нататък, е трудно да се каже, твърди Ярослав Кобаков от руския инвестиционен фонд Finam. Съществуват много рискове на политическо ниво. Възможно е изостряне на търговската война между САЩ и Китай. Възможни са и нови санкции срещу Иран. "Предполагам, че цената на петрола ще се движи в рамките на 65 до 70 долара за барел", споделя той в разговор с ДВ.

Главно три държави определят цената на суровия петрол. Трите заедно произвеждат 40 процента от добивания по цял свят петрол. На първо място са САЩ, които посредством фракинга се превърнаха в най-големия производител на петрол през изминалите години. На второ място е Русия, следвана от Саудитска Арабия. И трите държави имат различни интереси, което прави много трудно прогнозирането за развитието на петролния пазар.

Благодарности в Туитър

Президентът Тръмп иска ниски цени на петрола, за да насърчава вътрешното потребление. Дори писа в Туйтър: "Цената на петрола пада. Това е прекрасно! Това е като понижаване на данъците за Америка и за света! Наслаждавайте се! Благодаря на Саудитска Арабия! Понижавайте цената още!" Саудитска Арабия пък иска цената на черното злато да се покачва. Само така Рияд ще разполага със средства за преструктуриране на икономиката си без да зависи изцяло от петрола. Саудитска Арабия вече намали добива на суров петрол. Русия едва ли ще последва нейния пример - независимо как ще се движат цените на петрола.

Руските концерни като "Газпром" и "Роснефт" инвестират през последните години много пари в разработването на нови петролни полета в далечния Север и в модернизирането на инфраструктурата. И тези инвестиции трябва да се изплатят. За Кремъл е достатъчно цената на петрола да стига до 53 долара за барел, за да може да представи изравнен бюджет. При сегашния курс от 62 долара Кремъл има още поле за действие.

Цените на петрола и курсът на рублата

Директорът на Института за икономически анализи Игор Николаев твърди, че полето за действие на Кремъл е ограничено. Защото руската икономика живее все още от износа на суровини. "Тази година за кратко време се създаде впечатлението, че курсът на рублата се отдели от цените на суровините. Сегашното понижаване на цената на суровия петрол обаче оказва влияние и върху курса на рублата, който пада", казва икономистът. Инвеститорите се отдръпват. А това спъва икономическото развитие.

"Руската икономика все още е зависима от световните цени на суровините. Тя натрупа резерви, когато цената на петрола беше 80 долара за барел. Но тези резерви не могат да стигнат за дълго време", допълва Игор Николаев. Според него има и други фактори, които затрудняват икономиката на Русия. Колебанията на правителството да прокара либарални реформи например. Чуждестранните инвеститори се държат настрана, защото никой не знае колко тежки ще бъдат санкциите от страна на САЩ заради аферата Скрипал и войната в Източна Украйна.

Какво може да стори ОПЕК?

Игор Николаев смята, че готовността на руснаците за протести ще нарасне, ако доходите им продължават да намаляват. През есента Кремъл предприе марки за стабилизиране на икономическата ситуация. Въпреки това много руснаци са недоволни. Реалните доходи продължават да намаляват. Мнозина са против пенсионната реформа. Въпреки падането на световните цени на петрола, цените на бензина в Русия остават високи. Кремъл се опитва да регулира цените на бензина в някои части на Русия. Ярослав Кабаков смята тази мярка за неправилна от икономическа гледна точка, но оправдана от политическа.

Междувременно руската Централна банка прогнозира цена на петрола от 55 долара за барел през 2019 година и инфлация в размер на 5 до 5,5 процента. На следващата среща на върха на 14-те страни от ОПЕК плюс Русия през декември ще се обсъжда в каква посока ще се движат цените на суровия петрол. Наблюдателите обръщат внимание на растящите петролни резерви на САЩ, които оказват натиск върху цената на суровия петрол. Затова и прогнозите са много трудни. Никой не знае колко сурова ще бъде зимата в САЩ. Никой не може да предвиди дали кризата между САЩ и Русия ще се изостри и дали китайската икономика ще продължи да се свива. А това се все рискови фактори, които могат да окажат влияние върху чувствителната цена на суровия петрол.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кой печели от евтиния петрол?

    Рязкото понижение на цените на петрола е в интерес на най-големите вносители от развиващите се страни. През октомври сортът "Брент" отбеляза ...
    27.11.2018
    4 346
    16