Отидете към основна версия

2 036 21

"Форт Тръмп" и другите козове на Полша срещу Русия

  • анджей дуда-
  • доналд тръмп-
  • полша

Тежък удар за Варшава: Доналд Тръмп няма да участва във възпоменанията по повод началото на Втората световна война. За своята сигурност Полша залага изцяло на американската карта

Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на седмици управляващата партия "Право и справедливост" изпитваше неимоверна гордост от факта, че лично Доналд Тръмп ще пристигне във Варшава, за да отбележи 80-годишнината от нападението на Хитлер срещу Полша. Но само 3 дни преди визитата, Тръмп внезапно отмени посещението си. Американският лидер обясни това с подготовката за урагана „Дориан", който застрашава САЩ. Във Варшава обаче ще пристигне вицепрезидентът Майк Пенс, който, редом с други високопоставени политици, ще участва във възпоменанията в памет на полските жертви от войната.

Отказът на Тръмп от участие в церемонията е крайно неприятна изненада за управляващата партия "Право и справедливост". "Присъствието на Тръмп би било много важно за нас", подчерта Войцех Колярски, държавен секретар в канцеларията на полския президент Анджей Дуда. То можело да обърне вниманието на международните медии и към изпълнената със страдания полска история.

Тръмп не е единственият лидер, поканен на възпоменанията във Варшава. Там ще присъстват също германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлерката Ангела Меркел. Представители на Русия не са канени. Подборът на гостите ясно показва, че управляващите в Полша виждат своите съюзници само на Запад.

Най-желани са гостите от Америка

Но и сред западните партньори има значителни различия в отношението към Полша и нейната история. Докато германско-полските връзки са помрачени от полските репарационни искания за времето на Втората световна война, между Варшава и Вашингтон има много общи позиции - например враждебността към мигрантите или пък критиката, отправяна към германско-руския енергиен проект "Северен поток-2".

Същевременно полските управляващи могат да са сигурни, че спорът с Брюксел за полската съдебна реформа няма да интересува Вашингтон. И още нещо: в Полша са сигурни, че именно Америка е тази, която гарантира полската сигурност, а не Европа. Там смятат, че с военния си потенциал САЩ са единствената страна, на която може да се разчита в случай на опасност. Това твърди например Беата Герка-Винтер от полския Институт за международни отношения. Пак според нея, европейските партньори от НАТО многократно били доказали недееспособността си.

За Полша най-голямата заплаха е съседна Русия. От избухването на конфликта в Украйна насам страната инвестира милиарди евро в модернизирането на армията. Така полската любов към Америка получава и съвсем конкретно финансово измерение. През 2018 Варшава закупи две ракети земя-въздух от типа "Пейтриът" на стойност 4,75 милиарда долара - това бе най-голямата оръжейна сделка в историята на страната. През февруари 2019 бяха поръчани 20 мобилни артилерийски ракетни системи от типа "Химарс" на стойност 365 милиона евро. Подготвя се и покупката на 32 изтребителя F-35.

Полша получи похвала от Доналд Тръмп, тъй като страната дава два процента от брутния си вътрешен продукт за въоръжение, което я прави една от малкото членки на НАТО, изпълняващи предписанията на Алианса. Предвижда се до 2030 година полските военни разходи да нараснат до 2,5 процента от БВП. С помощта на пари Полша се опитва да привлече и повече американски части в страната - в момента там са разположени 4 500 американски войници.

За проекта, наричан от полския президент Анджей Дуда "Форт Тръмп", Полша е готова да отпусне до два милиарда долара. Желанието на варшавското правителство е американците да останат в страната постоянно - Варшава не е удовлетворена от сегашния ротационен механизъм. Тръмп не изключва възможността за евентуалното прехвърляне на 1000 американски войници от Германия в Полша.

Укрепване на източния фланг на НАТО

Някои смятат, че това би било нарушение на Споразумението между НАТО и Русия от 1997, което забранява трайното разполагане на натовски войски в близост до руската граница. Но експертката Горка-Винтер смята, че това укрепване на източния фланг на НАТО е необходимо, макар и да не се харесва на Русия. "В отношенията с Русия няма нищо по-лошо от пасивността. И сега има нарушения на въздушното пространство и на териториалните води на други държави от страна на Русия. Ако продължаваме да не предприемаме нищо, това само ще се усили", твърди политоложката.

А според варшавския политолог Пьотр Бурас, американският маниер да оказва внимание на държави, които са в сложни отношения с Брюксел, е насочен към разцеплението на Европейския съюз.

Независимо от отсъствието на Тръмп, Полша смята да постави съвсем конкретни политически акценти по време на честванията във Варшава. Полските представители ще говорят с вицепрезидента Майк Пенс за прехвърлянето на допълнителни американски войски в Полша, както и за сключването на следващи договори за доставки на американски газ. И двете теми имат приоритет за Варшава, защото чрез тях тя смята да укрепи позициите си срещу Москва.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.

Свързани новини

  • В Европа пак има империализъм

    Президентът на Полша отправи призив за извличане на поуки от миналото от световната общественост, съобщи Дойче Веле. Според Анджей Дуда трябва да с ...
    02.09.2019
    1 991
    13