Отидете към основна версия

9 422 9

Скандалите в правителствената болница ”Лозенец” не стихват

  • правителствена болница лознец-
  • скандали-
  • доклад-
  • камери-
  • микрофони

Официален доклад на здравното министерство, който не бе официално обявен пред обществото, показва, че частна фирма е инсталирала камери за видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Продължават скандалите в правителствената болница ”Лозенец”, пише Фрог нюз. Официален доклад на здравното министерство, който не бе официално обявен пред обществото, показва, че частна фирма е инсталирала камери за видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специалното отделение, което е обслужвало висшия държавен апарат. Пред Нова ТВ директорът на МБАЛ ”Лозенец” доц. Радосвет Горнев заяви - видеонаблюдението е регламентирано по закон, а за микрофони няма информация.

В доклада на МЗ се посочва още, че са установени сериозни нарушения - 29 служители са били на щат като мъртви души, а бившият директор на правителствената болница Любомир Спасов е получавал над половин милион лева бонус без да има подписан договор. Архивът на обществените поръчки се води само на хартия, а в самите поръчки се откриват скандални договори за десетки милиони, заради които болницата е задлъжняла към Българската банка за развитие.

Частна фирма е продавала дозатор за сапун на фрапиращата цена от 700 лева. Фирмата е утвърдена на пазара като един от големите доставчици на консумативи за българските болници. През годините тя е натрупала внушителна сума от договори за обществени поръчки с болници – 152 млн. лв. Над 120 милиона лв. от договорите на "Медилон" са с МБАЛ – Лозенец, посочиха в средата на септември от разследващия сайт Bird.bg.

Доц. Горнев обаче заяви - няма да коментира, защото всичко в доклада на МЗ е обект на разследване. Потвърди уклончиво за "големи диспропорции" при възнагражденията на служителите на болницата - някои получавали твърде големи суми, а други - твърде малки. Горнев не отговори дали някой друг освен уволненият Любомир Спасов е бил наясно с незаконните трансплантации в правителствена болница, които предизвикаха огромен скандал през лятото и доведоха до освобождаването му от поста изпълнителен директор.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.

Свързани новини