Отидете към основна версия

42 019 45

Депутат от "Продължаваме промяната", изгонена от „Антикорупционния фонд“ заради нарушение на финансовата дисциплина

  • продължаваме промяната-
  • антикорупционен фонд-
  • мирослава петрова

Един от основните спонсори на ПП "ПП" от Стара Загора е спряган за енергиен министър - Дечо Колев, минал през НДСВ и ГЕРБ

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Промяната започва, ще се връщаме в 90-те ли?

Депутат от ПП "ПП" Мирослава Петрова - изгонена от „Антикорупционния фонд“ заради нарушение на финансовата дисциплина.

Един от основните спонсори на ПП "ПП" от Стара Загора и спряган за енергиен министър - Дечо Колев, минал през НДСВ и ГЕРБ. Името му, както и това на сина му, са замесени в скандални сделки през годините в областта на енергетиката. Синът на Дечко Колев – Иван Колев, беше депутат от ГЕРБ. "Бащата Дечко Колев бе един от най-щедрите спонсори, постлали пътя за първото идване на власт на ГЕРБ", пишат медии.

Примерите за поДмяната тепърва ще набъбват. Р. Овч. и Емилия Масларова далеч не са "черешката на тортата" от преговорния Мол.

Цитат от медийна публикация:

"Двамата Колеви – баща и син, изскачат и в друг енергиен корупционен скандал, разкрит през 2016 г. от разследващия сайт „Биволъ“. Тогава Иван Колев вече не е действащ депутат, но пък явно е запазил влиянието си в енергийния сектор и успява да се облагодетелства с 500 милиона лева от доставка на въглища за ЧЕЗ. Това става ясно от договорите, които бяха заличени от сайта на Агенцията за обществени поръчки, но разкрити от „Биволъ“.

Става дума за неоткриваеми общо 625 договора на внушителната стойност от 1 140 363 214,88 лв. Според „Биволъ“ почти 40% от тази сума или 478 463 533,19 лв. от всички договори се падат на неработещата ТЕЦ Варна, която е собственост на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Това са няколко големи договора за доставки на въглища, които са сключени с две фирми.

Контрактите са следните: 925 000 EUR за „ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД; 1 900 000 EUR за “ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД; 34 212 500 EUR за “ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД; 54 948 000 EUR за “ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД; 46 512 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД; 104 500 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД. Общата стойност на изброените договори е 245 822 500 млн. евро, а зад изброените фирми стои името на Дечко Колев.

Името на сина Иван пък се свързва с построяването на петзвездния хотел “Стара Загора” и модерната болница „Тракия“. Преди да стане депутат, той е бил в ръководството на редица фирми от бащиния холдинг. Бил е член на съвета на директорите на “Енергоремонт – Гълъбово” АД, “Металик” АД и “Чугунолеене – Първомай”, управител на “Комерсиал” ЕООД, “Ида Метан” ЕООД, “Ида Транс” ЕООД.

Всички изброени договори за доставка на въглища за ТЕЦ Варна са били сключени в периода 2010-2011 г., когато член на надзорния съвет на „ЧЕЗ България“ ЕАД беше Димитър Стефанов – Митко Каратиста, приближен до ГЕРБ и представител на фирми на Румен Николов – Пашата“, уточнява още „Биволъ“.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 129 гласа.

Свързани новини