Отидете към основна версия

12 664 82

Румен Петков пред ФАКТИ: ЕНП продължава линията на КПСС

  • румен петков-
  • брюксел-
  • дебат-
  • българия-
  • резолюция-
  • доналд туск-
  • манфред вебер-
  • енп-
  • бойко борисов

''Тези хора там - Туск, Вебер, въобще цялата тази шайка, нямат повече никакво морално право да говорят за свобода на словото'', категоричен е лидерът на АБВ

Снимка: ФАКТИ

''Аз мисля, че истината трябва да се казва. Понякога тя е болезнена, понякога тя е неприятна, понякога буди страх. Но истината трябва да се казва. Ако ние премълчаваме истината за себе си, ние няма да я занулим, тя ще продължи да бъде истината, която ще ходи по хорските уста. Навярно никой разумен човек не очаква евродепутатите, нашите партньори в Европейския съюз, в Щатите, въобще партньорите ни - и от семейството, и от трети страни, да пропуснат снимката с един милион евра и няколко кюлчета злато в спалнята на министър-председателя. И това, че има хора, които считат за нередно да се говори истината, е много грозно и много пошло. Това не е да клеветиш държавата си, това е достойнството да кажеш истината за държавата си. И тези, които нямат това достойнство, нямат никакво основание да имат претенциите, че представляват българския народ и Република България''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ лидерът на ПП АБВ - Румен Петков. Думите му са в коментар на противоречивите мнения за вчерашния дебат в Европарламента, касаещ върховенството на закона в България, което неминуемо е в криза.

''Това е пошло и грозно. Доналд Туск с факта, че се вижда с Борисов, казва: ''Мен не ме притеснява, че този човек има един милион евра в нощното си шкафче и няколко кюлчета злато. Аз ще го приема, защото ми е съпартиец''. Ми, що тогава се безпокоим от Холокоста? Първата крачка Туск я е направил. Следващата крачка е да требим. Но да приемем съпартиеца. Нали разбирате, че това е изключително грозно? Лидер, човек с претенции, да управлява едно от големите политически семейства на Европа, приема един човек, за който милион евра в нощното шкафче са въпрос на ежедневие, джобните му пари.

Вебер казва: ''Редовните избори''. Той взима решение вместо нас. И по същество, аз не бих казал съвсем единни, но фактът, че Народната партия (ЕНП) забранява на г-н Кънев да говори... Тези хора там - Туск, Вебер, въобще цялата тази шайка, нямат повече никакво морално право да говорят за свобода на словото, за свобода на печата, за демократично изразяване на мнение, просто защото на тях би завидял Григор Шопов. Ние с вас знаем кой е той, младата ни аудитория - не, но когато ти легитимираш корупцията на най-високо ниво, ти сриваш ценностната система на Европейския съюз. Ние от АБВ ще изпратим на всички евродепутати снимката на нощното шкафче, в това число и на тези от Европейската народна партия. и ще ги питаме как го тълкуват. Дали нашият деморализатор опетнява тях или те са си такива, аз не се наемам да коментирам'', продължи с коментара си Петков.

''Това е тази политика, започнала от времето на Съветския съюз. ''Ние сме едно цяло''. КПСС сме едно цяло. Европейската народна партия продължава линията на КПСС и тези, които имат различно мнение, няма да им дадем думата. Грозно е. Ние, които сме се стремили, България е дала жертви за демокрацията, днес виждаме най-уродливите петна на демокрацията на челото на Доналд Туск, на челото на Европейската народна партия и на г-н Вебер, разбира се. 45-та година, нали всички говорим, Народният съд, избихме хора, имаше преследвани хора от Държавна сигурност. Добре! Разбира се, че го има във всички европейски държави, аз говоря на г-н Александър Йорданов, чиито роднини са ангажирани с избиването на дечица... И той да излиза да ми говори за това, че се посяга върху доброто име на България, мисля, че е е неприлично'', сподели още лидерът на АБВ.

Румен Петков изрази мнение, че Европейският съюз или е в много тежка криза, или е изправен пред нея.

''Кои са мерките и теглилките на Брюксел? Ако шкафчето с един милион евра в спалнята на министър-председателя е приемливо за Брюксел, това не е моят Брюксел! Това не е Брюксел на десетките и стотиците хиляди, които протестират, това не е Брюксел на тези 60% българи, които одобряват протестите. Аз мисля, че ако този дебат не продължи в четвъртък, когато ще се гласува резолюцията, чувството на отвращение в България към Европа и институциите на Европейския съюз ще вземе връх, който ще бъде труден за преодоляване.

Трябва да сме на площада всяка вечер, трябва да продължим протеста. Мисля, че вчера за всички хора с душа е станало ясно за пореден път, че ние трябва да си решим въпроса. Защото има хора в България, които... Самият премиер Борисов, който съм казвал много пъти, че е токсичен и всеки контакт с него убива, самият той винаги е казвал: ''Началниците от Брюксел'', козирува на тоя, на оня, манталитетът на безгръбначното, манталитетът на този, който има нужда да бъде щипнат по бузката, за съжаление избуя през последните няколко години в особено уродливи размери (б.р. при Борисов)'', добави бившият вътрешен министър.

Той коментира и посещението в Америка на военния министър Красимир Каракачанов, както и в конкретика заявеното намерение от българска страна да се купуват още американски изтребители. ''Купуване на индулгенция. Аз миналата година, юли месец, в Пловдив казах, че това правителство, специално Борисов и Каракачанов, си купуват индулгенция'', смята Петков.

''В момента Каракачанов отива, а за първите осем самолета те лъжат. Ние плащаме 3 700 000 000 млрд., а не 2 200 000 000 млрд. Защото 500 млн. минимум трябва да бъдат инвестирани в летището в Граф Игнатиево, където трябва да се направят съответните съоръжения и т.н., и още 300 млн. за летището в Безмер. Т.е. имаме 2 200 000 000 млрд., с ДДС 2 640 000 000 млрд. и още близо 1 млрд. за необходими съоръжения в летищните комплекси. Т.е. имаме 3 700 000 000 млрд. и сега ще отидем да хвърлим още 2 млрд. Борисов си мисли, че няма да бъде цапардосан от САЩ. Разбира се, че ще го цапардосат'', коментира още той.

''Всичкото това на нас ни се представя като диверсификация на въоръжение, като гарантиране на сигурност. Е, добре, миналата година в края, министър Петкова се изправи с директора на Булгаргаз и казаха, че имаме страхотна диверсификация - 500 млн. куб. м. Хубаво, имаме ги 500-те, тази година що ги нямаме? Ми, защото Борисов, правителството му, държа цената на газа скъпа, за да може Цветелина Бориславова, тоя, оня, купуват евтина газ от Гърция, не намаляват договорената цена с ''Газпром експорт'', тя седи 23 евро на мегават, от Гърция взимат 13 евро на мегават, и хората си прибраха 100 млн., които платихме ние с вас. Е, тези неща, след като Европа не ги вижда... Аз съм говорил с представителите на САЩ. И ги питам: ''Вие не разбирате ли, че вашите приказки за евтин газ, втечнен, са нищо незначещи за българите, защото двамата-трима го купуват евтино в Гърция и го продават скъпо в България? Т.е. вие лъжете. Или някой лъже от ваше име''. Те го разбират, но в момента гледат да ни пробутат едни самолети мой набор. Щото, ако са погледне, F-16, те до 2027/28 г. ще бъдат спрени от производство. И, разбира се, че това е част от предизборната кампания на Тръмп'', допълни Румен Петков.

Той коментира и процесите в бившата си партия - БСП, както и в конкретика отлъчването на Елена Йончева, която си позволи да критикува лидерката на партията - Корнелия Нинова:

''В БСП, за съжаление, мнението различно от това на председателя, се линчува. Да бъде цапардосана по този начин Елена е грубо и нетипично за съвременната левица. Днес са цапардосали Елена, защо тогава ни прави впечатление, че Европейската народна партия ''затворила устата'' на Радан Кънев? Грозновато е. Една партия, която в парламентарната си група е имала Йордан Радичков, акад. Светлин Русев, Валери Петров, да изгони по този начин Велислава Дърева... Аз не го разбирам. Един авторитет в европейски мащаб - като Георги Пирински, не го разбирам (б.р. изгонването му). И днес, вчера по-скоро, това отношение към Елена... Абе, води диалог, вади аргументи, че ти си правият. Свалям доверие, изключвам, премахвам от Националния съвет е нещо, което... Не знам''.

Лидерът на АБВ, че между БСП и Бойко Борисов може и да има съглашателство, тъй като социалистите от парламентарната група в 44-ото Народно събрание дори не са поискали извънредна парламентарна комисия за установяване на истината относно парите в шкафчето на премиера Бойко Борисов.

Според Петков ''Турски поток'' в крайна сметка ще се осъществи и от българска страна, а що се отнася до новите американски изтребители, лидерът на АБВ смята, че Борисов, традиционно за него, послъгва американците и им се слага, че само той им иска самолетите.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 65 гласа.

Свързани новини