Отидете към основна версия

1 317 4

Юнкер: Изтеглянето на Русия може да намали бежанския поток

  • жан-клод юнкер-
  • бежанците-
  • русия-
  • турция-
  • ес

ЕС готови да започнат процеса по одобряване на безвизовия режим за Украйна

Снимка: БТА/AP

Жан-Клод Юнкер заяви, че изтеглянето на Русия от Сирия може да окаже влияние върху намаляването на бежанския поток към Европа, съобщи „Sputnik News”.

Още в понеделник руският президент Владимир Путин обяви оттеглянето на основните руски сили от Сирия. Днес председателят на Европейската комисия Юнкер приветства това решение. На пресконференция преди срещата на върха на ЕС с Турция, той допълни още, че е уверен, че организацията ще постигне споразумение за намаляването на бежанския приток към Европа.

„Приветствам руското решение за изтегляне от Сирия. Това може лесно да доведе до ограничаване на бежанския поток към Европа. Все още обаче е рано да говорим за такива неща“, заяви Юнкер.

В същото време той заяви, че ЕС ще стартира процеса за одобряване на безвизов достъп на Украйна към Блока през април. През днешния ден той проведе специални разговори с президента на Украйна Петро Порошенко.

„В последните дни и часове Украйна се ангажира с огромни реформи. Това ще позволи на ЕК да направи стъпките към либерализиране на безвизовия режим през април. Ние имаме общи интереси. В тях влиза свободното пътуване на нашите граждани. Работим по въпроса“, заяви Юнкер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: