Last news in Fakti

17 Март, 2016 14:08 2 378 4

Отстъплението на Русия - сценарий за свалянето на Асад?

  • русия-
  • сирия-
  • башар асад-
  • изтерляне-
  • военни самолети-
  • гражданска война

Войските на Путин помогнаха на Дамаск да победи бунтовниците в Сирия. Сега, когато Русия се изтегля, дали Асад ще я последва?

Отстъплението на Русия - сценарий за свалянето на Асад? - 1
Снимка АП/БТА

Месеци наред Русия, използваше своите военни самолети, артилерийски оръдия и сухопътни войски, за да подсили крехкото правителството на сирийския диктатор Башар Асад. Решението на Москва да започне мащабно военно оттегляне от Сирия показва, че тя може би търси начин да излезе от конфликта, а този ход би могъл да доведе до смяната на правителство и по специално до оттеглянето на Асад.

Макар Москва  да изтегли голяма част от военното си оборудване от Сирия, тя не даде точни данни колко точно самолети, хеликоптери и войници се връщат у дома. И все пак, изненадващото обявление на Путин в понеделник, че "основната част от неговите военни формирования ще започнат изтеглянето си" от Сирия, може да означава край на безусловната подкрепа на Русия за Асад и предлага рядка възможност за оптимизъм, че може и да има дипломатическо решение на жестоката касапницата в страната.

Месеците на засилени бомбардировки, от страна на руските военни самолети, позволиха на режима да затвърди напредъка си в западните части на страната, разбивайки бунтовнически групи - някои от които подкрепени от Съединените щати. Руската подкрепа позволи на сирийските правителствени сили да се прегрупират и да си осигурят нови доставки след години на интензивни боеве.

Режимът отнесе тази подкрепа и на масата за преговори в Женева, където ООН се стреми да сложи край на гражданската война. Настоящите дискусии бяха опасно близо до провал, след като в събота сирийското правителство прекрачи нови граници, поставяйки нови условия за същността на преговорите.

Специалният пратеник на ООН за Сирия, Стафан де Мистура преди време бе заявил, че очаква по време на възобновените преговори (те  започнаха в понеделник, 14 март) да се вземе решение за формирането на преходно правителство, нова конституция и нови избори. Но в събота сирийският външен министър Уалид Моалем отхвърли това предложение, заявявайки, че де Мистура няма право да говори за президентските избори или бъдещето на Асад, защото "това е изключително право на сирийския народ".

Тези разногласия накараха много анализатори да се усъмнят в ролята и ползата от преговорите, както и във възможностите на международната общност. Но оттеглянето на Путин и евентуалното прекъсване на тази жизненоважна връзка за Асад може да промени сметките на режима.

"Оказва се, че Русия може би преразглежда своята подкрепа за Асад, за да го притисне да направи отстъпки на масата за преговори", заяви Андрю Таблер, експерт по Сирия в Института за близкоизточна политика във Вашингтон пред списание "Форейн полиси". "Досега не е имало никакви признаци, че Асад е готов да прави компромиси, с каквото и да е."

Причината за това е проста - Асад, поне за момента, няма реална причина да обмисля своята абдикация. Руската военна намеса закърпи защитата му и позволи на сирийските сили да се придвижат по-близо до ключовия град Алепо, който е под контрола на бунтовниците. Американският президент Барак Обама и другите западни лидери съвсем тихо признаха, че биха могли да приемат Асад да остане на поста си временно, поне докато борбата срещу Ислямска държава продължава. Това разгневи Турция, Саудитска Арабия и други страни, които имат близки връзки с бунтовническите групи, които се борят за свалянето на Асад.

Но някои анализатори смятат, че арогантното поведение на Асад започва постепенно да намалява.

Джошуа Ландис, директор на Центъра за близкоизточни изследвания в университета в Оклахома, заяви за "Форейн полиси", че от около седмица е изгубил връзка със своите източници в Дамаск, което го кара да мисли, че режимът губи силните си позиции след обявеното руско изтегляне от страната. Ландис е на мнение, че планираното оттегляне на Путин от Сирия означава, край на подкрепата за Асад. Но той каза още, че може би руското решение е насочено към Вашингтон, който отказа да си сътрудничи с Путин в борбата срещу Ислямска държава. "Това е удар през лицето на Америка", каза Ландис.

Руските държавни медии съобщиха, че обявяването на оттеглянето е хванало Белия дом неподготвен. 

Белият дом оповести, че веднага след обявеното оттегляне, Обама и Путин са провели телефонен разговор, в който са обсъдили частичното изтегляне и "следващите стъпки, необходими за пълното прекратяване на военните действия в Сирия."

Вместо да се хвали с оттеглянето на Москва, сенатор Джон Маккейн, дългогодишен критик на администрацията на Обама, каза, че действията на Путин демонстрират удовлетвореността на Кремъл от руските действия в Сирия.

И въпреки че много руски войници се прибраха у дома, Русия запазва двете си военни бази в Сирия. Посланикът на Москва в ООН, Виталий Чуркин, информира Съвета за сигурност на световната организация, че страната му ще продължи да има военно присъствие в Сирия, включително безпилотни самолети, за да се гарантира, че временното прекратяване на огъня ще се запази.

Той обаче остави отворен въпроса каква точно ще бъде ролята на Русия в Сирия оттук нататък. Чуркин заяви, че "борбата срещу терористите" в Сирия ще продължи и призова враждуващите страни да обединят усилията си в борбата срещу терористичните организации в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по темата

    3 2 Отговор
    Като започнат едни такивами ти невзрачни политикани като надупената другарка дса изказват мнения, чак ти се ходи до тоалетната с надеждата, че отдолу ще е изплезила език и отворила уста самата тя.
  • 2 американофоб

    1 0 Отговор
    И на мен ми се приходи до тоалетната четейки поредните поръчани антируски писания на кривогледата кака.
  • 3 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    да,сега целия слугинаж на путин се чуди къв беше този ход от негова страна и не знаят как да почнат да го хвалят.вземете пример от другаря ви живков бе тролчета,почвате как ви дойде ,а пък после в движение изправяте в правилната посока ,която кремъл скоро ще ви прати :)))!
    иначе е голям смях да се твърди, че асад се бил закрепил и можел да преговаря или че имал някакви други възможности освен абдикация :))).след като с помощта на руските си другарчета направи инфраструктурата на сирия на мармалад,дори и да не остане ни един негов противник ,пак ще му са нужни много десетки години за да направи сирия годна за живеене без гадните западняци и техните съюзници!та плачкаите тролчета :)!

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Деске кога ще напишеш нещо смислено и логично? Изобщо сбъркана работа.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания