Отидете към основна версия

17 239 79

Предложиха обединение на балкански държави

  • балкани-
  • обединение-
  • държави

Идеята идва от бивш премиер на Косово

Снимка: Shutterstock

Бившият премиер на Косово Байрам Косуми предложи Албания, Косово, Северна Македония и Черна гора да формират модерна конфедерация, съобщи Локално.

Според него подобно обединение трябва да се основава на общите дипломация, армия, търговия и свободен поток на стоки и хора. Това бившият премиер заяви в свой авторски текст.

Според него подобна идея може да се реализира, тъй като четирите страни нямат претенции една към друга. Косуми посочи, че албанците са неразделна част от всяка една от четирите държави, което дава основа за обединение.

„Албанците имат стратегически интерес да поддържат независимост и приятелски отношения със Северна Македония и Черна гора. В тези страни има албански фактор, като в същото време се вижда хегемонистичния апетит на Сърбия“, заяви Косуми.

Той посочва, че четирите държави имат малки територии и малки пазари. Според него малките страни от Югоизточна Европа не могат да съберат общ БВП, колкото има Чехия например.

Косуми заявява, че с обединение ще бъдат спестени дипломатически разходи и ще се разшири общата икономика.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Загреб: Хората не вярват на ЕС

    Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович смята, че ЕС трябва да положи много усилия, за да преодолее недоверието от страна на хората към него, п ...
    30.03.2019
    2 575
    7
  • Искрата, която може да подпали Балканите

    Отлагането на преговорите за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово може да дестабилизира целия регион на Западните Балкани, който все още ...
    22.03.2019
    12 669
    25