22 Март, 2019 07:06 12 648 25

Искрата, която може да подпали Балканите

  • косово-
  • искра-
  • война-
  • балкани-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • нато

Опасно е, когато се разпалват националните чувства, каза сръбският президент

Искрата, която може да подпали Балканите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Отлагането на преговорите за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово може да дестабилизира целия регион на Западните Балкани, който все още се възстановява от войните през 90-те години. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в интервю за „Ройтерс”.

Двадесет години, след като НАТО бомбардира бивша Югославия, за да спре кървавия конфликт в Косово, преговорите бяха прекъснати, отбелязва британската агенция. "Всеки ден на отлагане може да създаде условия, при които една искра да подпали региона. Западните страни трябва да знаят това. Опасно е, когато се разпалват националните чувства", каза Вучич.

В отговор на сръбските действия против членството на Косово в международни организации, Прищина въведе 100-процентови мита за внос на сръбски стоки, което може да коства на сръбската икономика 600 милиона евро загуба годишно, или 0,4 процента от брутния ѝ вътрешен продукт. Сърбия настоява за премахване на митата, за да продължи диалога с Косово. Европейският съюз и САЩ подкрепят това искане.

"Нашето присъединяване към ЕС зависи от диалога с Прищина и от това дали един ден ще успеем да постигнем споразумение", каза Вучич, добавяйки, че очаква Германия, Франция или ЕС да бъдат по-активни в процеса на преговори. "Мисля, че ще видим някои от техните инициативи в близко бъдеще", каза сръбският президент, без да посочи подробности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фжр

    51 5 Отговор
    Тука няма, какво да палят, че да гори - всичко се опоска и унищожи. Навсякъде чалга, никаква култура, никакво самосъзнание, патриотизъм, воля, саможертва... То за да тръгне нещо да се бунтува, трябва да има общество, и народ, а тука всеки ще се качи на БМВто ще усили чалгата и ще хукне да бяга! И кой да ги обвинява - то не е "яко" да се биеш и съпротивляваш, яко е да си покажеш татуировките, бицепса или коктейла на плажа. Няма какво да гори тука, НЯМА!!!

    Коментиран от #7, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТтТ

    13 35 Отговор
    Сърбия знае много добре, че Русия е гола пушка и не искат да чакат 100 години та да гръмне!
  • 4 Руските свине

    11 22 Отговор
    обаче нямат интерес Сърбия да се интегрира към Европа и ще направи всичко възможно да има напрежение и сблъсъци.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ванката

    31 11 Отговор

    До коментар #4 от "Руските свине":

    никоя балканска страна не е видяла хубаво след "имтергацията" си в европа и сърбите много добре го знаят това и затова те самите неискат европа а русия е единствената страна която може да ги опази от поробване и демонкрация

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТтТ

    15 19 Отговор
    Сърби ще клекне на ЕС и НАТО, а Русия ще ближе стари рани! Никой нормален човек няма да чака под вол телЕ’
  • 9 Руските свине

    14 16 Отговор

    До коментар #6 от "ванката":

    на коя балканска страна са помогнали да прокопса бе ванка? Не говори глупости. Единственият шанс на Балканите да просперират е Европа, не мръсната руска кочина. колкото по-далеч сме от Русия, толкова по-близко сме да цивилизацията.

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    19 10 Отговор

    До коментар #9 от "Руските свине":

    И колко след 2007 си просперирал ти, бе? Я бегай в Германия за евтино дизелче втора ръка!

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Едо

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "фжр":

    ЗАЩО ЛИ ИМАМ УСЕЩАНЕТО,ЧЕ ПРЕКАЛИ С ТОЗИ КОМЕНТАР?! БЪЛГАРСКИЯТ, ДЪРЖАВООПРЕДЕЛЯЩ ЕТНОС Е ПРОЛЯЛ РЕКИ ОТ КРЪВ,ЗА ДА ЗАПАЗИ ТОВА ПАРЧЕ,ДАРЕНА НИ ОТ БОГА ЗЕМЯ,ГУБИ ПЪРВОТО И ВТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО, ПОЛУЧАВА ПОЧТИ НАГОТОВО ТРЕТАТА СИ ДЪРЖАВА И КАТО ВРЪХ НА БЕЗДУХОВНОСТ,ЧЕСТО ЗАБРАВЯ,КОЙ ГО ОСВОБОДИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО! НО,БОГ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА!ТОЙ СИ Е ОСТАВИЛ НЕГОВИ ХОРА,КОИТО НЯМА ДА ПОЖАЛЯТ ЖИВОТА СИ,ЗА ЗАЩИТА НА НАЙ-СКЪПОТО-РОДИНАТА СИ,КАКТО НЕ ПОЖАЛИХА ЖИВОТА СИ МИЛИОНИТЕ НАШИ ПРЕДЦИ,ЧИИТО КОСТИ ПОЧИВАТ В ТАЗИ СВЕЩЕННА ЗЕМЯ И КОИТО БОГ ЩЕ ВЪЗКРЕСИ В СЪДНИЯ ДЕН! ,,Защото,чакаме Второ Пришествие, възкресение на мъртвите и Живот Вечен в Бъдещия Век! АМИН!"!
  • 12 Руските свине

    9 11 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Продължават да промиват мозъците на разни боклуци, на които ЕС им е виновен, че са некадърни и нереализирани в живато.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Прост руснак

    4 8 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    По зле от Русия е в Северна Корея и Венецуела само. Дотам я докара
  • 15 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    10 4 Отговор
    Западната КОЧИНА и западните свини, доказаха за 30сет ГОДИНИ че са неспособни да създадат съюз както СССР и СИВ. ЗАПАДА НЕМОЖА И СЕ РАЗПАДА ! А РУСИЯ ще се изправи ОТНОВО и никоя, ама НИКОЯ западна свиня от нейната КОЧИНА неможе да я СПРЕ !

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Евросъюза е неефективна организация !

    8 1 Отговор
    Българските КЛОШАРИ, дишащи от дотационни траншове и заеми ще издъхнат без евро пари ! И тогаз у нас ще се пикае ГАЗ ! Пей сърце, ще живеем от рентите на земите ? Сънищата свършиха, време да си купим рало, брана и кравата Сивушка иначе ще питаме къде серът гладните. А бе защо на Запад много работели ? Ще го разбереш до годинка, две .
  • 17 Кому сме нужни в Европа

    3 2 Отговор
    Ликвидация на всяка слугински НАЦИЯ. Слуги по ферми, пицарии и хотели , ценни кадри от нивото на Шоуто но Слави ! ХОРА в излишък като торище.Една война ще редуцира ПАПЛАЧТА ! ЗАПАДА ВИНАГИ прави това !
  • 18 211221122112

    1 0 Отговор
    600 000 000 евро.=0.4 % от БВП на Сърбия!!! Според Факти
    Следователно 1% = 1 500 000 000,от тук 100%= 150 000 000 000 ЕВРО....!!!!!!!!!
    БВП на СЪрбия спореде Световната Банка за
    92 Flag of Serbia.svg Сърбия 36 513 000 000 ДОЛАРА!!!!!!!!
    Нямам КОМЕНТАР!!!!!!!!!
    !!!!!
  • 19 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Сега страните се стремят към членство в ЕС в СИВ и ВД бяха вкарани и държани с помоща на червената армията и въптеки това СИВ, Варшавският договор и СССР са в учебниците по история, а Общият пазар, ЕС все още го има и още страни се стремят да се присъединят.
  • 20 El Torro

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Е след като е бил толкова силен и проспериращ този союз СИВ, защо се разпадна заедно със страната създателка?!?.

    Коментиран от #21, #23

  • 21 българин

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "El Torro":

    Горбачов е причината .Лауреат на орден СТУДЕНА ВОЙНА връчен му в САЩ .

    Коментиран от #22

  • 22 El Torro

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "българин":

    На дали само този човек е причината...
  • 23 Щом до сега

    0 5 Отговор

    До коментар #20 от "El Torro":

    НЕ СИ ГО разбрал, оди да сееш правпикаша, да не закъса с лютеничката на есен. Родил си се тюрлюгювеч и ебанбялдъ ще си умреш. Инженер Ибен Ебен Зарзаватов. За нищо неставаш бе торище, не си нужен никому ! Г.ур !

    Коментиран от #25

  • 24 ела

    2 0 Отговор
    В 2012 година бях на гости в Пищина и тогава минавахме покрай огромен строителен обект мой познат ми каза " това ще е Американското посолство " направи ми впечетление огромна сграда най-малко персонал за 1500-2000 .аз тогава му казах ; Американците се настаняват на Балканите винаги ще има етнически конфликти даже да няма те ще го създадат както англичаните - и си помислих няма да има мир и спокойствие на Балканите.
  • 25 El Torro

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Щом до сега":

    Съжалявам те човече, уникален коментар.
Новини по държави: