Отидете към основна версия

2 071 25

Словакия е против американските военни бази

  • словакия-
  • бази-
  • сащ

Страната е пред споразумение със САЩ

Снимка: Shutterstock

Словакия е против американските бази. Това заяви председателят на словашкия парламент Андрей Данко, цитиран от РИА Новости.

Данко разкритикува предстоящият за подписване договор за сътрудничество между САЩ и Словакия. Според Данко е недопустимо в договора да бъде включена възможността за разполагане на американски войници на територията на страна.

„Ще се постараем в предстоящото споразумение за сътрудничество в отбраната да няма нито дума за временното или постоянното разполагане на американски военни на територията на страната“, заяви Данко.

В момента словашкият външен министър Мирослав Лайчак е в САЩ. Там той ще се опита да постигне споразумение за текста на договора.

Различните страни – членки на НАТО са обвързани със САЩ чрез различни договори. Словакия е от страните, които отхвърлят присъствието чуждестранни военни бази на своя територия.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • НАТО: Днес сме по-силни от всякога

    “С непрекъснато адаптиране към новите реалности ние ще се изправим пред всяка заплаха, по всяко време, от всяка посока. Със силата на нашите цен ...
    05.04.2019
    1 675
    61
  • Грузия предлага бази на САЩ и НАТО

    Грузия предлага на САЩ и страните членки на НАТО активно да използват военната инфраструктура на страната за провеждане на учения. Това заяви министър ...
    04.04.2019
    4 886
    76
Новини по държави: