Отидете към основна версия

2 530 37

Македонският здравен министър: Ваксината създава по-силен имунитет от преболедуването

  • имунитет-
  • венко филипче-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • северна македония-
  • здраве

Имунитет от изкарана болест не защитава достатъчно, заяви Венко Филипче

Снимка: БГНЕС/ EPA

Мерките, които прие правителството за предотвратяване на разпространяването на КОВИД-19, важат за всички организирани събития, семинари, конференции, посещения на заведения за хранене и на закрито, за което съществуват протоколи, и на открито, заради което ги задължихме да създадат правоохранителни служби. Няма решение за институциите. Използвам възможността да отправя апел към ръководителите на всички институции - и държавни, и частни, да мотивират своите служители, особено тези институции, които работят с голям брой хора, да се ваксинират. Това изтъкна министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Филипче, предаде агенция МИА специално за БТА.

Филипче каза, че може да се организират срещи, конференции, семинари и работилници и за влизане на такива събития на закрито ще бъде необходимо да се представи сертификат за ваксинация. Много вероятно е този механизъм да изисква координация и да създаде много предизвикателства и въпроси и затова ще се координират институциите, които трябва да контролират всичко това, каза министърът. И досега бе в правомощията на инспекторите да контролират спазването на протоколите, както и това какъв капацитет е запълнен в едно помещение. Тази седмица ще извършим координация, за да може всеки да знае какви са неговите правомощия. Задължително е всички институции, в които се организират такива събития, да имат правоохранителна служба, която ще изисква тези сертификати, след това следва контролът чрез инспектората, каза Филипче.

Имахме експертна дискусия и становището е, че преболедуване, антитела, т.е. имунитет от изкарана болест не защитава достатъчно, не създава имунитет какъвто създава ваксината, заяви Филипче, отговаряйки на въпроси на журналисти.
Той посочи, че съвсем своевременно властите предлагат всички мерки и са казвали от няколко месеца, че ще ги въведат.
Той поясни, че смята, че след като миналата седмица започна увеличаването на броя на заболелите и се увеличи и броят на хоспитализираните пациенти, вече е уместно да се предложи тази мярка (с наближаването на месеци, в които по-голям брой хора ще бъдат на затворено).

В този смисъл са и тези координационни срещи за подготовка на здравната система, всички тези механизми с ротация на кадри, осигуряване на график на здравните заведения, които биха приемали пациенти и т. н. Ние не можем да предвидим дали този ръст ще продължи или ще спре. Надяваме се, че ще спре, защото все пак имаме определен брой имунизирано население, около 500 000 граждани, които са се ваксинирали и следващите седмици ще бъдат реваксинирани, каза Филипче.

Смятаме, че това може да забави ръста. Увеличение има и в другите страни, същевременно трябва да предприемем тези мерки сега и те ще са предприети навреме. Смятам, че това ще даде добри резултати с цел другите процеси, които трябва да започнат от есенните месеци (например учебната година) да започнат работа така, както желаем, каза Филипче. Той подчерта, че данните от анкетите показват, че имаме проблем там, където мерките не се спазват. И сега за тези затворени помещения имаме протоколи, които очевидно не са се спазвали, и затова имаме такъв проблем, каза Филипче. Той посочи, че все пак хората са планирали някои събития и смята, че една седмица до 16 август е разумен период, ако трябва да ги отложат малко. Във връзка с ваксинацията на учителите той изтъкна, че засега около 60 процента от учителите са имунизирани.

Имаме ежедневна комуникация с Министерството на образованието и науката, представтели на което често разговарят с директорите на училищата, за да мобилизират своите служители. Ще видим какъв ще бъде отговорът до края на тази седмица. Ако продължи с тази динамика, вярвам, че висок процент на служителите в Министерството на образованито и науката от училищата и детските градини ще бъдат включени във ваксинационния процес. В двата сектора ваксинацията сега е около 60 процента, добави Филипче, отговаряйки на въпроси на журналисти.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 22 гласа.

Свързани новини