Last news in Fakti

9 Август, 2021 08:03 2 506 37

Македонският здравен министър: Ваксината създава по-силен имунитет от преболедуването

  • имунитет-
  • венко филипче-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • северна македония-
  • здраве

Имунитет от изкарана болест не защитава достатъчно, заяви Венко Филипче

Македонският здравен министър: Ваксината създава по-силен имунитет от преболедуването - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мерките, които прие правителството за предотвратяване на разпространяването на КОВИД-19, важат за всички организирани събития, семинари, конференции, посещения на заведения за хранене и на закрито, за което съществуват протоколи, и на открито, заради което ги задължихме да създадат правоохранителни служби. Няма решение за институциите. Използвам възможността да отправя апел към ръководителите на всички институции - и държавни, и частни, да мотивират своите служители, особено тези институции, които работят с голям брой хора, да се ваксинират. Това изтъкна министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Филипче, предаде агенция МИА специално за БТА.

Филипче каза, че може да се организират срещи, конференции, семинари и работилници и за влизане на такива събития на закрито ще бъде необходимо да се представи сертификат за ваксинация. Много вероятно е този механизъм да изисква координация и да създаде много предизвикателства и въпроси и затова ще се координират институциите, които трябва да контролират всичко това, каза министърът. И досега бе в правомощията на инспекторите да контролират спазването на протоколите, както и това какъв капацитет е запълнен в едно помещение. Тази седмица ще извършим координация, за да може всеки да знае какви са неговите правомощия. Задължително е всички институции, в които се организират такива събития, да имат правоохранителна служба, която ще изисква тези сертификати, след това следва контролът чрез инспектората, каза Филипче.

Имахме експертна дискусия и становището е, че преболедуване, антитела, т.е. имунитет от изкарана болест не защитава достатъчно, не създава имунитет какъвто създава ваксината, заяви Филипче, отговаряйки на въпроси на журналисти.
Той посочи, че съвсем своевременно властите предлагат всички мерки и са казвали от няколко месеца, че ще ги въведат.
Той поясни, че смята, че след като миналата седмица започна увеличаването на броя на заболелите и се увеличи и броят на хоспитализираните пациенти, вече е уместно да се предложи тази мярка (с наближаването на месеци, в които по-голям брой хора ще бъдат на затворено).

В този смисъл са и тези координационни срещи за подготовка на здравната система, всички тези механизми с ротация на кадри, осигуряване на график на здравните заведения, които биха приемали пациенти и т. н. Ние не можем да предвидим дали този ръст ще продължи или ще спре. Надяваме се, че ще спре, защото все пак имаме определен брой имунизирано население, около 500 000 граждани, които са се ваксинирали и следващите седмици ще бъдат реваксинирани, каза Филипче.

Смятаме, че това може да забави ръста. Увеличение има и в другите страни, същевременно трябва да предприемем тези мерки сега и те ще са предприети навреме. Смятам, че това ще даде добри резултати с цел другите процеси, които трябва да започнат от есенните месеци (например учебната година) да започнат работа така, както желаем, каза Филипче. Той подчерта, че данните от анкетите показват, че имаме проблем там, където мерките не се спазват. И сега за тези затворени помещения имаме протоколи, които очевидно не са се спазвали, и затова имаме такъв проблем, каза Филипче. Той посочи, че все пак хората са планирали някои събития и смята, че една седмица до 16 август е разумен период, ако трябва да ги отложат малко. Във връзка с ваксинацията на учителите той изтъкна, че засега около 60 процента от учителите са имунизирани.

Имаме ежедневна комуникация с Министерството на образованието и науката, представтели на което често разговарят с директорите на училищата, за да мобилизират своите служители. Ще видим какъв ще бъде отговорът до края на тази седмица. Ако продължи с тази динамика, вярвам, че висок процент на служителите в Министерството на образованито и науката от училищата и детските градини ще бъдат включени във ваксинационния процес. В двата сектора ваксинацията сега е около 60 процента, добави Филипче, отговаряйки на въпроси на журналисти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    56 2 Отговор
    Ами бийте си ги със здраве
  • 2 Слави

    45 1 Отговор
    Промених си мнението, ще изпратя всички северомакедонци в космоса!
  • 3 провинциалист

    39 1 Отговор
    Филипче като стане Филип тогава да се обажда!

    Коментиран от #17

  • 4 ????

    45 2 Отговор
    Не остана пишман дофтор или държавен медицински администратор да не се произнесе за ваксините как защитават от ново заразяване! Алооу да ви попитам вие ли знаете повече или природата, защото за хилядолетия природата е доказала, че е по силна от самовлюбени те глупаци човеци.
  • 5 Хахахаха

    38 2 Отговор
    Много компетентен тоя здравен министър?!
    Да не си е купил дипломата?!

    Коментиран от #8, #19

  • 6 Лекар

    35 2 Отговор
    Този ми изглежда за министър по железните въпроси. Говори глупости! Разбира се, че преболедувалите имат по стабилен, по траен и висок имунитет спрямо ваксинираните. Т-информационните клетки при срещата с к19 на преболедувалите са за цял живот.
  • 7 Иван

    26 0 Отговор
    Македонците до преди няколко месеца масово се изнасяха към Сърбия, за да се ваксинират защото държавата им нямаше пари да купи ваксини, а сега вече 60 процента дори в детските градини и училищата са ваксинирани. Ти да видиш с какви темпове върви зомбизацията.

    Коментиран от #30

  • 8 Лекар

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    Със сигурност я купил.
  • 9 😷😷😷

    19 1 Отговор
    Северномакедонците си лъжат по дифолт !
  • 10 отегчен

    29 1 Отговор
    Ех, ако имаше и ваксина срещу простотия, щеше да бъде прекрасно.
    Македонистите имат отчайваща нужда от такава.
  • 11 yordan

    16 1 Отговор
    И НИЕ ЩЕ ВИ ДАДЕМ ЧЕ НАШИТЕ НЯМА КАКВО ДА ГИ ПРАВИМ УДРЕТЕ СЕГА ВИ СЕ Е ПАДНАЛО
  • 12 ИВАН

    16 0 Отговор
    Верваме, верваме, ние офцете само трева пасем и само верваме на вас политиците, щото ни мислите доброто .... беее, бееее
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 дупница

    8 0 Отговор
    Тоя е велик гений като Македонски велики!
  • 15 Лекар

    20 0 Отговор
    По темата има статия от Доцент Петър Атанасов от Пирогов публикувана във Факти на 06.08, със заглавие : ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ СА ВАКСИНИРАНИ. Човекът всичко е простичко добре написал и колкото да си неграмотен ще разбереш за какво става дума. Венко да му звънне и ще му бъде обяснено , а не да плещи глупости. Правят се опити, което е жалко преболедувалите хора да бъдат игнорирани, което е глупаво и противоречи на науката.

    Коментиран от #21

  • 16 За една

    7 0 Отговор
    година "много се изучихте" всички , бе ?!
  • 17 Иван

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист":

    Македонците усещат подсъзнателно, че са прекалили в историческото раздунане и компесират с умаляване на имената. Докато при назоваването на човек Панче, дори и смешно, хайде, минава. Но Филипче? Просто звучи идиотско. Украинците пък прекръстиха Александър на Олександр.
  • 18 Аз не знам

    7 0 Отговор
    те какво умуват, доколкото знам КОВИД вирусът не върви по македонците.

    Коментиран от #20

  • 19 куку руку ку

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    Поредният калинчо нагушен с парички от дълбоката държава.
  • 20 куку руку ку

    14 0 Отговор

    До коментар #18 от "Аз не знам":

    ВирОЗът не върви, но ваксинирането трябва да върви с пълна сила. Така повеляват сатанистите на света.
  • 21 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Лекар":

    Не опит пребуледувалите да бъдат игнорирани, а също да бъдат инфекцирани там с каквато тайна химия слагат във ваксините. Защото, ако мине номера със задължителната ваксинация, пребуледувалите ще си останат нормални човешки същества.

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Двама

    13 0 Отговор
    Братя мои познати единият изкарал ковид другия ваксиниран. Правят си регулярно тестове за антитела. Този който е преболедувал има постоянно 15 000 единици а ваксинирания първоначално имаше около 2000 и след всяко тестване намаляват. Ай чиститу.

    Коментиран от #25, #29

  • 24 Гост

    9 1 Отговор
    Като прочета македонско твърдение за нещо и ми става ясно, че това е болна нация. Може и да имаме късмет, че не са в пределите на България.
  • 25 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Двама":

    Звучи напълно вероятно. Но кой пък нормален човек си прави регулярно тестове за антитела, че и си плаща при това? Преболедувал ли си - гледай си кефа и си живей живота. Взел си решение да се ваксинираш-също, имаш навсякъде привилегии.
  • 26 mi6osp

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    "...преболедувалите- ще си останат нормални човешки същества..." . Дали? Вирусите отделят много силни токсини, съпоставими с тези на черната мамба. Количествата на отделените токсини са пропорционални на броя вируси, а той на тежестта на заболяването. Тези токсини увреждат човешките органи и възстановяването е продължително, често невъзможно. Чуждите вещества във ваксините са малки количества, могат евентуално след време да предизвикат автоимунни реакции .
  • 27 капацитета

    3 0 Отговор
    Още един титан на мисълта, северомакедонски...
  • 28 пфтотото

    2 0 Отговор
    Само не разбрах защо не дадат избор с лекарство срещу Ковид? За свинския бързо измислиха, а сега планът е друг? Аз лично тогава, преди десет години имах симптоми - температура, болки в мускулите, отпадналост, но на втория ден след Тамифлуто бях на крака.
  • 29 mi6osp

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Двама":

    Тестовете за антитела не могат да дадат пълна информация за силата на имунитета, защото не определят нивата на клетъчните имунитети.
  • 30 плевен

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Да ви имам самочувствието, където все другите са глупави, а вие сте най- умните. Човекът ясно казва, че на първа игла са ваксинирани половин милион. Което значи, че щом още не се е стигнало до втора игла, то нещата са се случили много бързо.
    Разликата с нашата "богата държава" е, че ние надценихме интелигентността на българина, и сега изхвърляме ваксини за които дадохме милиарди.
  • 31 Иво

    3 1 Отговор
    И тоя си е продал душата за няколко сребърника...
  • 32 Егати лъжата

    5 1 Отговор
    Гледайте какво става в най- ваксинираните държави
  • 33 Мнение

    4 0 Отговор
    Няма как да не са българи тия северняците, щото и при тях политиците са готови да погубят народа си в името на пачките и кюлчетата!!!
  • 34 ЕВРО НЮЗ

    5 0 Отговор
    😁😁😁😁😁😁....А в съседна Албания къде е смъртоносния вирус. Тоя знае ли къде е Албания
  • 35 от Кипър

    3 0 Отговор
    този със сигурност не е в час
  • 36 Утрепа коча

    4 0 Отговор
    Така е, но това става само ако си северномаке,хахаха
  • 37 Хихата

    4 0 Отговор
    Щом мАкедонски учени го казват - тъй ще е! Хау!