Отидете към основна версия

4 279 9

Кардиолог изброи 4-те най-здравословни храни за сърцето

  • сърдечно здраве-
  • сърце-
  • здраве-
  • здравословно хранене-
  • кардиолог

Ето каква диета трябва да спазваме, за да пазим сърцето си здраво

Снимка: Shutterstock

В свой блог от декември 2023 г. д-р Бимал Чаджер, кардиолог с дългогодишна практика в неинвазивната кардиология, споделя съвети как можем да поддържаме здраво сърце с помощта на правилно хранене. По думите му, най-добрата диета за обръщане на рисковете от сърдечносъдови заболявания залага на храни, богати на хранителни вещества, които подкрепят сърдечната функция, кръвното налягане и нивата на холестерола.

Д-р Чаджер посочва какво е добре да присъства ежедневно в менюто ни:

Много плодове и зеленчуци

„Родителите ви са били прави, когато са ви насърчавали да ядете повече плодове и зеленчуци. Продължете този навик и в зряла възраст, като включвате разнообразие от цветове, форми и вкусове в чинията си. Всеки вид внася различни полезни вещества и антиоксиданти, които са ключови за здравето на сърцето. Особено полезни са листните зеленчуци, горските плодове, цитрусите и кръстоцветните зеленчуци,“ съветва специалистът.

Пълнозърнести храни

„Пълнозърнестите храни са не само актуална тенденция, но и мъдър подход в храненето. Заменете рафинираните и преработени зърнени продукти с пълнозърнести като киноа, кафяв ориз и овес. Те съдържат повече фибри, витамини и минерали и пряко подпомагат работата на сърдечносъдовата система“, препоръчва д-р Чаджер.

Чисти източници на протеин

„Протеинът е важен – осигурява енергия и сила. Приоритизирайте чисти и растителни източници като бобови и тофу. Намалете или изцяло изключете месото, за да дадете шанс на по-здравословни и по-зелени алтернативи. Това ще допринесе за по-нисък прием на наситени мазнини“, казва още кардиологът.

Контролирайте приема на сол

„Постоянната жажда и повишеното кръвно налягане често могат да се овладеят, ако ограничите консумацията на храни с високо съдържание на сол, като преработени закуски, консервирани супи и бързи храни. Тези продукти не само вредят на сърцето, но и не съдържат необходимите за организма витамини и минерали. Намаляването на солта може да изглежда необичайно, но използвайте повече билки и подправки – така ще подобрите вкуса на ястията си и ще намалите зависимостта от солта“, заключава д-р Чаджер.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.

Свързани новини