Last news in Fakti

22 Юни, 2010 07:45 2 859 0

С промените в Закона за земеделските земи губим

  • закона за горите-
  • закона за земеделските земи-
  • веи
Приемат поправките в парламента без национален план за ВЕИ


Надежда Бочева
[email protected]

Инвестиции за милиони евро може да не се осъществят в България, ако промените в Закона за земеделските земи бъдат приети така, че да ограничат възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Това заявиха представители на бизнеса на дискусия за промените в нормативния акт. Първоначално измененията предвиждаха да няма строеж на ВЕИ централи в плодородните земи (които са от I до IV категория). Сега се предлага компромис – вятърни и слънчеви централи ще се строят в ниви от такава категория, ако са включени в националния план за ВЕИ. Планът се подготвя от икономическото ведомство, което трябва да направи и карта с териториите, където могат да се строят вятърни и соларни централи. Засега не е ясно кога ще бъде готова картата. Очаква се обаче тази седмица промените да бъдат гласувани на второ четене в парламента, съобщи зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова.

„Законопроектът е дискриминационен,т ой не забранява да си построя МОЛ или космодрум в нивата, а само ВЕИ-мощности“, заяви Никола Газдов от Българската фотоволтаична асоциация. Според зам.-председателя на парламентарната земеделска комисия Емил Димитров (ГЕРБ) най-плодородните ниви са 45% от земеделския фонд, а инвеститорите могат да се насочат към останалите 55%.

За първото тримесечие на годината за област Добрич са подготвени 130 ВЕИ проекта, а за предходните 3 години – над 700, посочват от Министерството на земеделието и храните. Според бизнеса не всички заявени проекти ще се реализират. Въпреки че сега са налице намерения за 14 000 мВт мощности, от тях само 2000-3000 мВт подлежат на изграждане.

Никола Газдов посочи, че през 2009 г. във фотоволтаици са инвестирани 21 млн. евро (7 мВт), тогава край нос Калиакра заработи и вятърният парк „Свети Никола“ на AES, в който са вложени 280 млн. евро. За 2010 г. има инвеститорски интерес към нови ВЕИ мощности за стотици милиони евро. До 2015 г. вложенията в сектора могат да стигнат 2 млрд. евро, заяви Газдов. Но предлаганите промени в закона според него ще отблъснат инвеститорите и те ще замразят проектите си поне за 3 – 4 г.

Междувременно се подготвят промени и в Закона за горите, които да регламентират изграждането на ВЕИ мощности в залесени територии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА