Last news in Fakti

8 Април, 2010 14:34 1 006 0

Ограничават изграждането на ВЕИ върху земеделски земи

  • веи-
  • земеделска земя

Ще се ограничи изграждането на обекти за производство на еленергия от възобновяеми енергийни източници върху земеделски земи от I до IV категория, както и върху поливни площи, реши правителството вчера. Това е основната промяна, която се предвижда в Закона за опазване на земеделските земи.
Поправките бяха инициирани заради тенденцията през последните години да се променя предназначението на земите, за да се реализират инвестиционни проекти. Ограничаването на тези дейности в земите до четвърта категория ще увеличи натиска в останалите, а това са ливади, пасища, земи с по-висока екологична стойност, обясни Живко Богданов от коалиция „За да остане природа в България“. Според него е необходима ясна оценка на рисковите зони, независимо дали в I или VIII категория, допълни той.
Промяната на предназначението на земите на поливни площи, както и за целите на изграждане на енергийни обекти ще се извършва на централно, а не на местно ниво, както е сега, предвижда още законопроектът. Отговорна за нея ще е Комисията по земеделските земи. В състава й ще бъде включен и представител на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Решенията на комисията ще губят своето действие, когато в срок от една година от влизането в сила на решението за определяне на площадка или трасе не е поискана промяна на предназначението. Ограничителните правила няма да се отнасят за държавни и общински обекти.
Платените такси за промяната на предназначението няма да се възстановяват при отмяна на решението, както и при отпадане на действието му по право.
Междувременно вчера Комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните на Европейския парламент одобри доклада на Антония Първанова за допълнителни компенсации от 300 млн. евро заради ранното затваряне на блокове 1 до 4 на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от кабинета на евродепутата. Средствата ще бъдат използвани за финансирането на проекти за енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА