Last news in Fakti

10 Март, 2010 09:06 4 325 0

"Мартифер" изгражда 3 вятърни парка у нас

  • веи-
  • парк-
  • строеж

Португалската енергийна компания „Мартифер“ ще инвестира у нас в строителството на вятърни паркове. Това каза вчера пред „Класа“ Франциско Катальо, директор на отдел „Корпоративни финанси“ в клона на дружеството, отговарящ за проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). По думите му в момента „Мартифер“ участва заедно с български компании в развитие на три проекта за строеж на вятърни централи. Работата е в много начален стадий и затова от дружеството отказаха да коментират конкретни параметри по проектите си. Когато решим да инвестираме в дадена страна, ние го правим за дълъг период от време, обясниха от компанията. Дружеството вече има изградени паркове в Португалия, Германия, САЩ и Бразилия, а в момента строи нови ВЕИ мощности в Румъния. От компанията са изчислили, че за да построят един ветрогенератор с мощност 1 мвт, са необходими около 1 млн. евро инвестиции. Съоръженията на компанията могат да работят през следващите 20 г. От „Мартифер“ добавиха, че разходите по поддръжката на една перка годишно са около 25 хил. евро. Инвестицията от вятърните паркове се възвръща за около 8 години.
Строителството на самия парк отнема около 5 години, обясни Филипе Фигуейредо от отдел „Бизнес развитие“ на компанията. Между 2 и 3 години са необходими за изкупуване на земята за парка и издаване на разрешителни за строеж и присъединяване към мрежата. Една година е необходима да се намери финансиране на проекта и още толкова той да бъде построен, обясни Фигуейредо.
Междувременно португалската консултантска компания „Мегажул“ представи своята карта на ветровия потенциал на България. Оценката на вятъра е важна, за да може банките по-лесно да отпуснат кредити за дадения проект, каза Пауло Пинто, член на борда на директорите, отговарящ за Централна и Източна Европа. По думите му компютърният модел на ветровия потенциал на страната ни е само част от анализа на подходящите места за строителство на парк. Пинто добави, че моделът е бил направен за около месец, а вариантът с по-подробна карта може да се изготви за седмица, след като е направен общият модел. Фирмата представи и своя карта за подходящите места за строителство на слънчеви централи у нас. Целта на страната ни е през 2020 г. 16% от енергията у нас да се добива от ВЕИ, каза вчера заместник-икономическият министър Евгени Ангелов. По думите му в момента правителството разработва закон за ВЕИ-тата, в който ще бъдат определени механизмите за финансиране на производството на екоток.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА