Last news in Fakti

4 Декември, 2023 11:53 5 961 20

BMW удари Tesla в земята с автомобил, изминаващ 1000 км с едно зареждане (ВИДЕО)

  • bmw-
  • ix-
  • батерия-
  • пробег-
  • one

Електрическият кросоувър BMW iX постигна пробег от почти 1000 км

BMW удари Tesla в земята с автомобил, изминаващ 1000 км с едно зареждане (ВИДЕО) - 1

Базираната в Мичиган компания за производство на батерии Our Next Energy (ONE) си партнира с баварския автомобилен производител, за да демонстрира впечатляващите възможности на своята технология. Компанията съобщи, че BMW iX, оборудвано с новите им батерии, е постигнало впечатляващ пробег от 978.6 км в тестовия цикъл WLTP.

Това е почти два пъти повече в сравнение със стандартната батерия на електрическия кросоувър, която осигурява на автомобила пробег от 560 км. Всъщност това е почти равно на впечатляващото разстояние, изминато от аеродинамичната концепция на Mercedes EQXX по време на първоначалния тест за рекорд.

BMW удари Tesla в земята с автомобил, изминаващ 1000 км с едно зареждане (ВИДЕО)

Кросоувърът на BMW успя да измине почти 1000 км с едно зареждане благодарение на технологията на комбинираната батерия Gemini на ONE. Както подсказва името, тя съчетава безопасни литиево-желязо-фосфатни клетки за по-кратки пътувания с клетки с висока плътност без аноди за по-дълги пътувания.

В същото време комбинираните батерии използват 20 процента по-малко графит и 60 процента по-малко никел и кобалт от литиево-йонните клетки, създавайки по-производителна и същевременно по-екологична батерия.

„Електрическите автомобили ще станат масови, когато предложат достатъчно пробег, за да могат хората да се чувстват комфортно с електрическата кола като единствен начин за придвижване.

BMW удари Tesla в земята с автомобил, изминаващ 1000 км с едно зареждане (ВИДЕО)

Батерията Gemini доказа, че може да удвои обхвата на електрическите превозни средства и да преодолее най-голямата пречка пред електрификацията “, казва главният изпълнителен директор и основател на ONE.

Сега, когато ONE доказа ефективността на своята технология, стартъпът се стреми да подобри батериите, за да ги направи готови за масово производство., което според представителите на компанията ще стане съвсем скоро.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    12 11 Отговор
    Пробега едно, но време за зареждане е прекалено. Вий како мислити Фафли?

    Коментиран от #6

  • 2 Кого ударило БМВ?

    21 12 Отговор
    БМВ ще удари Тесла когато започне да има няколко стотин хиляди предплатени и непроизведени автомобила.
    Този успех е на американската Our Next Energy, с което удря новопоявлите се китайски производители.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 УдоМача

    17 5 Отговор
    Къв е тоя Годзил бе братче...
  • 5 Дизайнер

    15 7 Отговор
    Не мога да преценя коя от двете е по-грозна кола. А бях фен на BMW
  • 6 'Кво ти пука!

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Батка":

    Купуваш си две или три и докато караш едната другата е на заряд.
  • 7 Да, ама не...

    20 6 Отговор
    Въпроса не е колко километра изминава с чисто нова батерия, а след 5-6 години, когато капацитета на батерията падне на половина, че и повече. Кой си купува нова кола само за 5-6 години? Нова батерия струва повече от половин нова електричка или колкото нова бензинка. Така, че въпроса не е в километрите, а в цената и продължителността на експлоатация на батерията. Една електричка без батерия е като каруца без кон или поне магаре.

    Коментиран от #13

  • 8 ДрайвингПлежър

    19 4 Отговор
    Освен това баварците са усели да направят и автомобил по-грозен от Сайбъртрък-а, което вече си е истинско постижение!
  • 9 Човек с очи

    13 2 Отговор
    И по грозоча я удари в земята.

    Коментиран от #18

  • 10 Пенчо

    9 1 Отговор
    "BMW удари Tesla в земята с автомобил, изминаващ 1000 км с едно зареждане" - за 3-4 път такива гръмки заглавия, а после като прочетеш статията се окачва едно голямо нищо .

    Преди по малко от година за Мерцедес излезе такава новина. Все още ги няма по улиците.
    Докато не се почне масово производство, по добре даже да не ги отразяват тези глупости .
  • 11 КАКВО РАЗБРАХМЕ ОТ СТАТИЯТА

    10 0 Отговор
    От статията разбрахме, че НЕ бмв , а американска компания за производство на батерии Our Next Energy е направила батерия с по-голям пробег

    Коментиран от #12

  • 12 Знайко

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "КАКВО РАЗБРАХМЕ ОТ СТАТИЯТА":

    Даже в самата компания имаше само един европеид-видях индиец, хаваец, малайзиец и още някакъв неопределен....еми все пак им казвам едно браво задето са се сетили да вържат двата типа клетки на отделни модули.
    Аз лично не бих ползвал БМВ като тестово шаси....тежко, обемно, без аеродинамика и много много грозно.
  • 13 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Да, ама не...":

    Точно затова тази батерия , дори да е това , което обявяват е напълно безсмислена !! Защото от нея веднага можеш да направиш две , тоест два автомобила , които ще минават по 500 км минимум , ще са поне 30 % по- евтини и по- леки и ще се зареждат два пъти по- бързо !! И 500 км е предостатъчен дневен пробег , 95 процента от шофьорите никога не го надхвърлят , а и да го надхвърлят е с най- много 100-200 км , което е дозареждане на бърза станция по пътя за 10 - 15 минути максимум !! Дори в България вече накъдето и да тръгнеш има зарядни през 50-60 км максимум и се удвояват на всеки 2 години !! И проблема за масово преминаване не е пробега , а цената !! В момента в който масовите електромобили паднат под 25 000 евро всички ще забравят за кюмбета , а това вече става , до 2-3 години всички в класа на Голф и по надолу , електрички имам предвид ще са на такива цени , а ДВГ напротив , ще поскъпнат над 30 000 , те вече са си толкова !!
  • 14 гост

    6 2 Отговор
    И в тая статия никой не казва какъв е капацитета на тази батерия !! Ако наистина са подобрили енергийната плътност , значи в същия обем могат да вкарат два пъти повече ток !! Тоест от капацитет 100 квтч отиваме на 200 квтч и ето ти рекорден пробег , ама с два пъти по- голяма батерия , така и баба знае !! Оттам цена по две и зареждане също по две , щото да заредиш 100 квт и 200 квт на една и съща станция е точно два пъти и отгоре повече време !!

    Коментиран от #15

  • 15 Знайко

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    ...и два пъти повече пари!...нещо забравяме икономическата компонента съсвем удобно!

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Знайко":

    Винаги го правят, защото ако включат цената в уравненшето ще се получи лошо съотношение с качеството!
  • 20 гост

    0 0 Отговор
    Никому не са нужни тези 1000км, при все че това не е реален продукт, а е прототип. Те и с тесла минаха даже повече със стандартната батерия, но в нереалистични условия. Всичко се измерва в квч за километър, така че щом не дават колко е капацитета на батерията, няма какво да говорим повече за сериозността на тази статия. От един прототип до реално производство има години, в повечето случаи над 3-4г. и милиарди инвестиции. Навремето пуснаха и БМВ и3 с батерия подобна на тесълската, изминаваше 600км, но така и не видя реализация, макар че колата не беше много скъпа и с таква батерия би била много практична. Идеите са едно, производство, поточна линия и продажби са съвсем друго.