Last news in Fakti

25 Март, 2015 18:52 8 053 1

От 1 юли 2015 г. отпада издаването на осигурителни книжки за всички категории осигурени лица

  • осигурени лица-
  • книжки-
  • промени

В следствие от неотдавнашни промени в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица се предвижда от 1 юли 2015 г. да отпадне издаването на осигурителни книжки за всички категории осигурени лица, след като от 1 януари 2009 г. то отпадна по отношение на изпълнителите по договори за управление и контрол и работещите без трудови правоотношения (по граждански договори) лица.

Понастоящем осигурителни книжки се издават на лицата по чл.4, ал.3, т.1, 2 и 4 от КСО, т.е. на:

- лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност;

- лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества;

- регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители;

- наетите по трудов договор от физически лица.

Предвижда се възможност, без ограничение във времето, да се иска издаване и заверка на осигурителни книжки за периоди на осигуряване преди 1 юли 2015 г., по досегашния ред.

Лицата, които имат издадени до 30 юни 2015 г. осигурителни книжки, могат да поискат в тях да им бъдат заверени осигурителни периоди до края на 2015 г., по досегашния ред.

Не можем да не отбележим, че този месец бяха извършени промени и в редица други важни осигурителни наредби.

В Наредба за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски (загл. Изм. - дв, бр. 1 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

е  новоучредена възможността - при сумирано изчисляване на работното време за повече от един месец, месечният размер на осигурителния доход да е по-голям от установения със Закона за бюджета на ДОО максимален месечен размер.

В Наредба за пенсиите и осигурителния стаж е актуализиран размерът на осигурителния стаж необходим за придобиване на пенсия за осигурителен стаж и възраст за периода 2015-2022 г. В този смисъл, правото за пенсия се придобива, както следва:

1. от 1 януари 2015 г. – при възраст 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 35 години за жените и 38 години за мъжете;

2. от 1 януари 2016 г. – при възраст 61 години за жените и 64 години за мъжете и осигурителен стаж 35 години и 4 месеца за жените и 38 години и 4 месеца за мъжете;

3. от 1 януари 2017 г. – при възраст 61 години и 4 месеца за жените и 64 години и 4 месеца за мъжете и осигурителен стаж 35 години и 8 месеца за жените и 38 години и 8 месеца за мъжете;

4. от 1 януари 2018 г. – при възраст 61 години и 8 месеца за жените и 64 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 36 години за жените и 39 години за мъжете;

5. от 1 януари 2019 г. – при възраст 62 години за жените и 65 години за мъжете и осигурителен стаж 36 години и 4 месеца за жените и 39 години и 4 месеца за мъжете;

6. от 1 януари 2020 г. – при възраст 62 години и 4 месеца за жените и 65 години за мъжете и осигурителен стаж 36 години и 8 месеца за жените и 39 години и 8 месеца за мъжете;

7. от 1 януари 2021 г. – при възраст 62 години и 8 месеца за жените и 65 години за мъжете и осигурителен стаж 37 години за жените и 40 години за мъжете;

8. от 1 януари 2022 г. – при възраст 63 години за жените и 65 години за мъжете и осигурителен стаж 37 години за жените и 40 години за мъжете.

В същото време за лицата с действителен осигурителен стаж при не по-малко от 15 години правото на пенсия по реда на чл. 68, ал. 3 от КСО ще се придобива при навършена възраст, както следва:

- от 1 януари 2016 г. – 66 години;

- от 1 януари2017 г. – 66 години и 4 месеца;

- от 1 януари2018 г. – 66 години и 8 месеца;

- от 1 януари 2019 г. – 67 години.

С промените се уреждат и съответните изисквания, свързани с изплащането на пенсиите по така наречения електронен изплащателен картон, изготвен въз основа на разпореждането по чл. 98, ал. 1 от КСО и съдържащ информация за:

- идентификационния номер на пенсионера;

- имена и адрес на пенсионера;

- сума за изплащане по месеци;

- данни за получателя на пенсията;

- адрес на пощенската станция, която изплаща пенсията.

Съществена промяна е извършена и в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

Изменен е периодът, от който се взима доходът за изчисляване на паричното обезщетение при бременност и раждане и при осиновяване на дете от 2 до 5 годишна възраст. Този период е увеличен на 24 календарни месеца преди настъпване на времената неработоспособност или началото на отпуска за бременност и раждане.

Синхронизирани са и текстовете, свързани с преизчисляване на паричните обезщетения и помощи, изплатени на самоосигуряващите се лица за предходната календарна година, въз основа на окончателния осигурителен доход, определен съгласно чл. 6, ал. 8 от КСО. Нанесени са и съответните промени в декларацията от осигурителя/самоосигуряващия се относно правото на парично обезщетение – (Приложение № 15 към чл. 3, ал. 2 от наредбата.)

С промени в Наредба за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица в полза на осигурените лица е установена възможността, заявленията за получаване на обезщетения за безработица да се подават в избрано от тях ТП на НОИ, а не както беше досега в подразделението по постоянен адрес.

В случай на прекратяване на изплащането на парично обезщетение за безработица по реда на чл. 54д, ал. 1 от КСО лицето вече ще подава декларация по образец съгласно Приложение № 5 не в срок до 7 календарни, а в срок до 7 работни дни. Същата декларация и в същия срок (в срок до 7 работни дни) ще се подава от лицето и в случаите на промяна на банковата сметка, по която се изплащат паричните обезщетения за безработица. Приемат се нови бланки на следните образци: Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1; Приложение № 3 към чл. 1, ал. 3; Приложение № 5 към чл. 3; Приложение № 6 към чл. 15, ал. 1.

Всички изменения в наредбата, с изключение на променените бланки на посочените образци – приложения, влизат в сила от 01.01.2015 г.

Актуалните текстове на тези и още много трудово-осигурителни нормативни актове можете да намерите в електронния справочник CD на счетоводителя.

С 11 годишна успешна история той безусловно е най-добрият информационен продукт за счетоводители, без алтернатива като качество и цена на българския пазар. CD на счетоводителя се използва ежедневно от над 5000 специалисти!

Какво още ще намерите в CD на счетоводителя:

- над 450 нормативни акта
- актуалните указания на институциите НАП, НОИ, МТСП и МФ
- многобройни и полезни практически приложения
- над 600 готови за попълване и разпечатване примерни образци и формуляри

 богата по обем справочна информация

СD на счетоводителя Ви осигурява цялата необходима счетоводна и данъчна информация. Гарантира Ви сигурност при честите нормативни промени и пести времето Ви, тъй като всичко е на два клика разстояние.

CD на счетоводителя можете да поръчате по телефон 02/ 96 99 191 или през сайта на „Резон-България” ЕООД, където ще намерите и подробна информация за продукта.

 на адрес: http://www.rezon.bg/cds.htm.

Форма за поръчка - http://cds.rezon.bg/cgi-bin/reqcd.cgi

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд съм мамо

    0 0 Отговор
    Направо да ги направят 70 години та както народа мре като муха по на 60 да не остане никой за пенсия!И дупетатите да си гласуват по 10000лв заплати!