Last news in Fakti

2 Март, 2023 04:44 991 7

По инициатива на Андрей Новаков: Предлагат промени в законодателството, свързани с производството на розово масло

  • андрей новаков-
  • розово масло-
  • законодателство-
  • промени-
  • евродепутати

Предвижда се етеричните масла да бъдат разглеждани като смес от химически елементи, част от които да бъдат обозначавани като опасни за здравето

По инициатива на Андрей Новаков: Предлагат промени в законодателството, свързани с производството на розово масло - 1
Снимка: БНТ

В рамките на една седмица българските евродепутати от ГЕРБ / ЕНП ще предложат конкретни текстове с предложения за промени в подготвяните от Европейската комисия изменения на законодателството, които засягат дейността на производителите на българско розово масло, предаде БНТ.

Решението е резултат от поредица срещи в европейските институции по инициатива на евродепутата Андрей Новаков с еврокомисар Мария Габриел, евродепутатите Асим Адемов и Мария Спираки, докладчик по Регламента за Класифициране, етикетиране и опаковане на вещества и смеси (CLP) в Комисията по околна среда на Европейския парламент.

Промените в този регламент предвиждат етеричните масла да бъдат разглеждани като смес от химически елементи, част от които да бъдат обозначавани като опасни за здравето.

За обсъждане на регламента и отражението му върху производството на българското розово масло по покана на Андрей Новаков в Брюксел пристигнаха кметът на Казанлък Галина Стоянова, бившият земеделски министър Десислава Танева и бившият изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” Васил Грудев.

На срещата с комисар Мария Габриел те подчертаха важността и отражението на предвижданите изменения за поминъка на българските розопроизводители и заявиха намерението на българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП да подготвят и изпратят конкретни предложения, с които предвидените промени да бъдат максимално смекчени, още преди да бъдат поставени на разглеждане в парламентарните комисии.

С тях българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което българите използват от хилядолетия и което не е навредило на никого.

Очаква се през месец май регламентът CLP ще бъде разгледан в Европейския парламент, а в края на годината Европейската комисия трябва да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла - Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СКАЛАТА

    15 0 Отговор
    ЛИЦЕМЕРИЯТА на ГЕРБ
  • 2 Алооо

    16 0 Отговор
    Това са пълни Идиоти,Калинки на ЕС.
  • 3 Тошко

    8 4 Отговор
    Никакъв ЕС и никакво евро !

    Коментиран от #4

  • 4 Смях

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "Тошко":

    Прав ти път в Сибир На мен ми харесва тука и еврото също

    Коментиран от #7

  • 5 Тоя

    9 0 Отговор
    инициативния търтей , струващ 250 000 € на данъкоплатците годишно на вятъра , и той да се появи ! Всъщност брал ли е някога на розобер от тъмни зори ?
  • 6 Ето ги предателите

    7 0 Отговор
    Всеки да си прави дабре сметката,Новаков и неговата партия явно работят за други само не и за България.
  • 7 Дааааааам

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Смях":

    На торният бръмбар му харесва в торището. Единствената среда, в която му е възможно да живее и се развива. Явно си от тик-ток "културата".