25 Март, 2015 15:31 10 448 7

Фирми изпращат работници във Франция в нарушение на закона

  • фирми-
  • изпращат-
  • франция-
  • нарушение-
  • закона

Днес се проведе международна кръгла маса на тема: Правата на българите, работещи в селското стопанство във Франция

Посреднически фирми за работа в чужбина изпращат сезонни работници във Франция в нарушение на закона, съобщиха от КТ "Подкрепа".

Днес се проведе международна кръгла маса на тема: "Правата на българите, работещи в селското стопанство във Франция - едно синдикално сътрудничество за повишаване информираността и за спазване на европейското законодателство", организирана от Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа" и Федерацията на работещите в селското стопанство "FGA-CFDT" - Франция.

Според проведено проучване на Главната инспекция на труда във Франция относно декларациите за командироване, подадени от посреднически агенции за наемане на български граждани в други държави, през последните две години над 12 000 българи работят във Франция. От съвместната дейност на двата синдика се откроява проблемът, че някои посреднически агенции не спазват трудовото законодателство на приемащата страна и нарушават директивите за мобилността на европейските граждани в рамките на ЕС.

Тези фирми са установени. Наетите работници също сигнализират властите у нас, но проверките не установяват нарушения.

По време на кръглата маса бе представен анализ за броя и дейността на лицензираните български посреднически агенции за временна работа, действащи на територията на Франция, както и информация за постъпили сигнали от българи за нарушения на трудовото законодателство от техните работодатели български посреднически агенции, и за предприетите действия от страна на Инспекцията по труда.

Председателят на земеделският синдикат на "Подкрепа" Анелия Иванова заяви, че синдикатът разполага с данни за фирмата "Вита джоб" ЕООД, регистрирана в Сливен, която наема българи, командирова ги във Франция, първоначално в сферата на строителството, но ги прехвърля да работят във ферми в област Бретан. Като техен работодател фирмата декларира пред местните власти, че плаща минималната почасова ставка от 9,6 евро, а на практика плаща около 1,5 евро на час, тъй като прави удръжки за транспорт, храна, дневни и квартира. Така на месец един нает получава около 500 лева, а изплащането им също се бави. Сигналите са препратени до Главната инспекция по труда, но проверката по документи не установява нарушения.

Представител на френските синдикати, допълва, че при официална работна седмица от 35 часа, българите работят по 70 часа. Местната фирма плаща и този извънреден труд на българската "Вита джоб", но парите не стигат до наетите. Стана ясно, че заради укриване на данъци и осигуровки ще бъде сезирана и НАП.

„Франция играе водеща роля, що се отнася до насърчаването на мобилността, и по-специално борбата с нелегалния труд, и в тази позиция подкрепяме инициативата, която са подели синдикатите“, заяви представителят на посолството Бастиен Еспиноса, който подкрепи усилията на синдикатите за решаване на проблема.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toшева

    2 1 Отговор
    Казвам се Иванка Тошева ,управител на фирма ВАДИ ЖОБ ЕООД,седалище гр.Сливен.
    Вчера 25.03.2014год.сте излъчили интервю с г-жа Анелия Иванова,председател на синдиката КТ Подкрепа!
    Възмутена съм от всичко което е изречено във връзка с фирмата ми,няма нищо вярно!Заявявам ,че съм български гражданин и имам право на мнение,преди да се публикува или излъчи нещо касаещо мен самата ,успоредно с това и фирмата която управлявам!Отговорно заставам зад думите си,готова съм да подплатя твърденията си със всички документални доказателства.Оставам на Ваше разположение .
    тел-0878 13 64 03 ;0878 23 64 03
    Пожелавам Ви ползотворен ден!
    С уважение;И.Тошева
  • 2 Иванка Тошева

    1 1 Отговор
    Заставам като горда българка зад името си,моето и на фирма''Вади Жоб'',съвсем не,за да оспорвам това което сте написали,а за да внеса яснота във Вашите информационни цели.Ако мен като гражданин на милата ни Родина не уважавате,то поне уважете контролиращите ни органи и Министерството на труда и социалната политика!Не мисля ,че е редно да се уповаваме на едно злостно оплюване а на това ,че такива като мен допринасят за Родината ни,а именно-плащайки данъци и осигуровки в максимален размер!Нашата държава се нуждае от фирми които допринасят за бюджета ни,а не от българи на които съм им показала пътя до Франция,на тях самите им е харесало там ,и са решили да останат за да вземат заплати,не плащайки тук данъци и осигуровки,при това със злобата си/която е характерна бг.черта/решават да осквернят добрите намерения на съвестният Българин/пишейки жалби и давайки неверни информации/.Аз лично винаги съм зачитала нашето законодателство,нека не забравяме ,че сме европейска държава и горе споменатото е и европейско,винаги съм готова да покажа документи и факти!По този повод прилагам линк/http://www.parliament.bg/bg/topical_nature/23105/,на който бихте могли да се запознаете с въпроса и отговора от компетентни хора ,чийто труд лично аз зачитам!Моля за коригиране на абсурдната АНТИ РЕКЛАМА ,която бяхте така добри да ми направите,не за друго ,а за да мога да продължа с гордо вдигната глава да допринасям за доброто на Нашата Родина и да продължа да давам работа на нашите сънародници,които се нуждаят от такава,и не знаят пътя до РФранция.Благодаря Ви в аванс! С уважение;Иванка Тошева
  • 3 максимова

    0 0 Отговор
    Искам да се обърна към цялата общественост у нас и в чужбина не почваите работа в фирма сари иванов иван иванов чешмата от село козаревец с фирма в Франция същия използва хорана да му работят на черно в шантиетата му масово не е изплатил предимно на българи парите демонстрира че е недостижим защото има връски в посолството ни и си мисли че ще остане безнаказан по нищо не отстъпва на циганина блъснал германка в метро той блъска българите ограбва труда им без да мисли дали тия хора имат какво да ядат не и децата им нагъл думи вямам мъжа ими изгоря с 1400 евро къжете как да се спре тоя наглец копува си къщи а кредитите му ги покриват като не си плаща знам че на доста хора не си е платил
  • 4 Катя Георгиева

    0 0 Отговор
    Няма по голяма мошеничка от управителката на сливенската фирма "ВАДИ ЖОБ" - Иванка Тошева.Пазете се!

    Коментиран от #5

  • 5 Didi

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Катя Георгиева":

    А някой знае ли нещо за Актерим от къде е управителката И тя се казва Иванка Тошева???
  • 6 Атанас Костов

    1 0 Отговор
    г-жо Георгиева , за какао Стаса вьпрос? Как ви е изльгала?
  • 7 Интерим 95

    1 0 Отговор
    Защо не разледвате кърджалийската фирма за посредническа работа Интерим 95 осигурява работа в Франция в земеделието и осигурява работниците на минимален Български договор. Реже от парите на хората абе Циганина си циганин и като се изкъпе .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове