Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Фирми изпращат работници във Франция в нарушение на закона

Днес се проведе международна кръгла маса на тема: Правата на българите, работещи в селското стопанство във Франция

Публикувана: 25 Март, 2015 15:31
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4704

Посреднически фирми за работа в чужбина изпращат сезонни работници във Франция в нарушение на закона, съобщиха от КТ "Подкрепа".

Днес се проведе международна кръгла маса на тема: "Правата на българите, работещи в селското стопанство във Франция - едно синдикално сътрудничество за повишаване информираността и за спазване на европейското законодателство", организирана от Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа" и Федерацията на работещите в селското стопанство "FGA-CFDT" - Франция.

Според проведено проучване на Главната инспекция на труда във Франция относно декларациите за командироване, подадени от посреднически агенции за наемане на български граждани в други държави, през последните две години над 12 000 българи работят във Франция. От съвместната дейност на двата синдика се откроява проблемът, че някои посреднически агенции не спазват трудовото законодателство на приемащата страна и нарушават директивите за мобилността на европейските граждани в рамките на ЕС.

Тези фирми са установени. Наетите работници също сигнализират властите у нас, но проверките не установяват нарушения.

По време на кръглата маса бе представен анализ за броя и дейността на лицензираните български посреднически агенции за временна работа, действащи на територията на Франция, както и информация за постъпили сигнали от българи за нарушения на трудовото законодателство от техните работодатели български посреднически агенции, и за предприетите действия от страна на Инспекцията по труда.

Председателят на земеделският синдикат на "Подкрепа" Анелия Иванова заяви, че синдикатът разполага с данни за фирмата "Вита джоб" ЕООД, регистрирана в Сливен, която наема българи, командирова ги във Франция, първоначално в сферата на строителството, но ги прехвърля да работят във ферми в област Бретан. Като техен работодател фирмата декларира пред местните власти, че плаща минималната почасова ставка от 9,6 евро, а на практика плаща около 1,5 евро на час, тъй като прави удръжки за транспорт, храна, дневни и квартира. Така на месец един нает получава около 500 лева, а изплащането им също се бави. Сигналите са препратени до Главната инспекция по труда, но проверката по документи не установява нарушения.

Представител на френските синдикати, допълва, че при официална работна седмица от 35 часа, българите работят по 70 часа. Местната фирма плаща и този извънреден труд на българската "Вита джоб", но парите не стигат до наетите. Стана ясно, че заради укриване на данъци и осигуровки ще бъде сезирана и НАП.

„Франция играе водеща роля, що се отнася до насърчаването на мобилността, и по-специално борбата с нелегалния труд, и в тази позиция подкрепяме инициативата, която са подели синдикатите“, заяви представителят на посолството Бастиен Еспиноса, който подкрепи усилията на синдикатите за решаване на проблема.

София / България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.